Clarence Avant: Πέθανε ο “νονός της μαύρης μουσικής”

Clarence Avant: Πέθανε ο “νονός της μαύρης μουσικής”
Clarence Avant Mark Von Holden/Invision/AP

Πλήρης ημερών "έφυγε" από τη ζωή ο "νονός της μαύρης μουσικής", Clarence Avant. Η σιωπηλή, αλλά πανίσχυρη παρουσία του στο Χόλιγουντ.

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών “άφησε” ο “νονός της μαύρης μουσικής”, Clarence Avant.

Ο σπουδαίος μουσικός, που αποτελεί το θέμα του ντοκιμαντέρ του Netflix “The Black Godfather”, πέθανε την Κυριακή (13/08) στο σπίτι του στο Λος Άντζελες.

“Ο Clarence αφήνει πίσω του μια στοργική οικογένεια και μια θάλασσα φίλων και συνεργατών που άλλαξαν τον κόσμο και θα συνεχίσουν να τον αλλάζουν για τις επόμενες γενιές. Η χαρά της κληρονομιάς του απαλύνει τη θλίψη της απώλειάς μας“, αναφέρει η δήλωση της οικογένειάς του στο Hollywood Reporter.

Ποιος ήταν ο Clarence Avant

Γεννημένος στις 25 Φεβρουαρίου 1931, ο Avant ήταν το μεγαλύτερο από τα οκτώ παιδιά μιας φτωχής μαύρης οικογένειας στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας, στον χωρισμένο νότο. Μεγάλωσε από μια ανύπαντρη μητέρα, τη Gertrude, μια οικιακή βοηθό.

Άφησε το γυμνάσιο στα 16 του και, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να δηλητηριάσει τον βίαιο πατριό του, έφυγε από το σπίτι για να πάει στη θεία του στο Νιου Τζέρσεϊ. Ενώ εργαζόταν ως μάνατζερ σε ένα σαλόνι στο Νιου Τζέρσεϊ, τράβηξε το βλέμμα του θρυλικού μάνατζερ της τζαζ Τζο Γκλέιζερ, ο οποίος τον πήρε υπό την προστασία του.

Ήταν παραγωγός και στέλεχος δισκογραφικών εταιρειών, για τον οποίο ο Κουίνσι Τζόουνς είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “ήταν ο σιωπηλός αρχιτέκτονας τόσων πολλών συμφωνιών που σε έκαναν να ζαλιστείς”.

Το αποτύπωμά του στη μουσική του 20ου αιώνα, όπως γράφει ο Guardian, βρισκόταν παντού. Ήταν μέντορας της Σάρα Βόγκαν, του Τζίμι Σμιθ, του Λάλο Σίφριν και του Φρέντι Χάμπαρντ ενώ ανακάλυψε τον τραγουδιστή της folk-soul Μπιλ Γουίδερς.

Προώθησε την πρώτη παγκόσμια σόλο περιοδεία του Μάικλ Τζάκσον, τη δεκαετία του 1980, μεσολάβησε για την πώληση της Stax Records, ίδρυσε τη Sussex Records και ανέλαβε τη Motown Records το 1993. Μέσα στα χρόνια, συμβούλευσε πολλούς ανθρώπους του καλλιτεχνικού κόσμου μεταξύ των οποίων ο Κουίνσι Τζόουνς, ο Φαρέλ Γουίλιαμς, η Γουίτνεϊ Χιούστον, ο Λάιονελ Ρίτσι και ο Τζέι Ζι.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα