Δημιουργίες (κυριολεκτικά) από καρδιάς. Ο Μπετόβεν συνέθετε με βάση τους παλμούς του λόγω αρρυθμίας
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο Μπετόβεν συνέθετε από... καρδιάς (Vid)
- 12 Ιανουαρίου 2015 12:33
Όσοι λατρεύουν τις μουσικές συνθέσεις του Μπετόβεν τις περιγράφουν ως βαθιά συναισθηματικές και από καρδιάς. Και τελικά έχουν δίκιο, καθώς ο όρος “συνθέσεις από καρδιάς” δε θα μπορούσε να τις περιγράψει καλύτερα, καθώς σύμφωνα με έρευνα πηγή έμπνευσης για μερικά από τα πιο διάσημα έργα του ήταν οι άστατοι παλμοί του.
Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι ασυνήθιστοι ρυθμοί σε μερικά έργα του ταιριάζουν απόλυτα με τους παλμούς της καρδιάς του, οι οποίοι ήταν άστατοι καθώς ο διάσημος συνθέτης έπασχε από αρρυθμίες.
Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Perspectives in Biology and Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν αρκετά έργα του Μπετόβεν με στόχο να εντοπίσουν ενδείξεις για την καρδιακή πάθηση από την οποία ορισμένοι υπέθεταν ότι έπασχε.
Ο ρυθμός ορισμένων κομματιών διάσημων έργων του Μπετόβεν μπορεί στην πραγματικότητα να αντικατοπτρίζει τον άστατο παλμό της καρδιάς του συνθέτη λόγω αρρυθμίας.
“Όταν η καρδιά χτυπά ακανόνιστα λόγω κάποιας πάθησης, το μοτίβο των χτύπων είναι πολλές φορές προβλέψιμο. Πιστεύουμε ότι ακούμε αυτό το μοτίβο στη μουσική του Μπετόβεν”, αναφέρει ο ερευνητής Joel Howell από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
“Η μουσική του Μπετόβεν θα μπορούσε να πηγάζει από την ίδια την καρδιά του –κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το γεγονός ότι ήταν κουφός ίσως τον έκανε πιο ευαίσθητο στον ρυθμό της ίδιας του της καρδιάς ο οποίος τον επηρέασε.
Μάλιστα, ανάλογη εμπειρία είχε ο Μονέ, ο οποίος γύρω στα 65 του χρόνια άρχισε να έχει διαφορετική αντίληψη των χρωμάτων, κάτι που αποτύπωσε στα έργα του. Όταν στα 72 διαγνώστηκε με καταρράκτη τα έργα του έγιναν πιο αφαιρετικά.
“Η συνεργία μεταξύ του μυαλού και του σώματος διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον κόσμο της Τέχνης και της Μουσικής, καθώς αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις μύχιες εμπειρίες μας”, καταλήγει ο Howell.
πηγή: huffingtonpost.com