Δήμητρα Γαλάνη: Οι Έλληνες φάγαμε φάπες από την έλλειψη αλήθειας

Δήμητρα Γαλάνη: Οι Έλληνες φάγαμε φάπες από την έλλειψη αλήθειας

Προσκεκλημένη για μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 24/7 ήταν στην εκπομπή "Πεζοί στον Αέρα" η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Κριτική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και την πολιτεία άσκησε η Δήμητρα Γαλάνη μέσω του Ραδιοφώνου 24/7 και της εκπομπής ” Πεζοί στον Αέρα” η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια Δήμητρα Γαλάνη.

«Μέσα από τους νέους ανθρώπους και τη συνεργασία μαζί τους παίρνω μια καινούργια οπτική σε αυτό που βλέπω, σε αυτό που αντιλαμβάνομαι, σε αυτό που ακούω. Ιδιαίτερα τώρα, που έχω κάνει και όλο αυτόν τον τεράστιο δρόμο, συνειδητοποιώ ότι νέα αυτά παιδιά που πάρα πολύ λίγα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν και βοηθούν να στηριχτούν στα πόδια τους, είναι τρομερά ταλαντούχα. Ζούμε σε μια χώρα που γενικά δεν βοηθά τους νέους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση η κα. Γαλάνη δήλωσε: «Θα ήθελα να μην πληγώνουμε τη χώρα με όσα λέμε. Αυτό που μας πληγώνει κυρίως είναι η επαναφορά στην πραγματικότητα. Από αυτό πάσχει αυτή η χώρα ιστορικά. Πάσχει από έναν τρόπο που πρέπει να βρει ο πολιτικός λόγος ώστε να εκφράζει την πραγματικότητα όχι επιβάλλοντας αλλά σε συνεργασία με τον κόσμο. Δεν το έχουμε μάθει αυτό το πράγμα. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολιτικοί δεν θέλουν να εξαγοράζουν χρόνο. Θέλω να πιστεύω ότι στον χρόνο που έχουν, θα βαδίσουν σε ένα μονοπάτι μεγαλύτερης ειλικρίνειας με τον κόσμο. Ξέρω ότι αυτό που αποκαλούμε εκλογικό σώμα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ακούσει την αλήθεια όμως τώρα έχουμε αρχίσει να μαθαίνουμε να ακούμε την αλήθεια. Από την έλλειψη της αλήθειας φάγαμε φάπες.» 

Για τη σχέση της με την κριτική η γνωστή τραγουδίστρια είπε: «Η κριτική είναι πολύ χρήσιμη γιατί ακόμη και αν σε ενοχλήσει, καταλαβαίνεις πολλά πράγματα. Εμείς είμαστε σε έναν χώρο που βγαίνεις πάνω σε μια σκηνή. Η πρώτη κριτική είναι ο κόσμος, αν θα φύγει με ένα αίσθημα ικανοποίησης, γεμάτος. Αυτή είναι η πιο σοβαρή κριτική για μένα. Από ‘κει και πέρα, οι άλλες κριτικές, οι οποίες είναι ευπρόσδεκτες, όταν δεν έχουν εμπάθεια ή περίεργα συμπλέγματα μέσα, είναι χρήσιμες».

Για την πόλη της Αθήνας, η ερμηνεύτρια τη χαρακτήρισε μια όμορφη πόλη παρόλο που την έχουν καταντήσει «βρωμιάρα».

Μιλώντας για την καλλιτεχνική της πορεία, η Δήμητρα Γαλάνη ανέφερε ότι δεν κοιτά πίσω, δε νοσταλγεί το παρελθόν και δεν κάνει απολογισμό παρά τα σχεδόν 48 χρόνια που δραστηριοποιείται στο ελληνικό τραγούδι. «Και αυτό γιατί για μένα ο Χατζηδάκης, ο Γκάτσος, ο Λοΐζος, ο Τσιτσάνης εξακολουθούν να είναι υπαρκτά πρόσωπα για μένα και για όλους μας» είπε και διευκρίνισε ότι παρόλο που είναι απόντες το έργο τους είναι αιώνιο.

«Αυτό που αισθάνομαι με οδηγεί. Και σιγά σιγά με τα χρόνια ανακάλυψα ότι σε αυτό που αισθανόμουν είχα δίκιο, γιατί σε αυτό ανταποκρινόταν και το κοινό που με παρακολουθεί» επεσήμανε.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Στην ερώτηση αν την ενδιαφέρει τι θα αφήσει πίσω της, απάντησε: «Δεν υπάρχει καλλιτέχνης που να μην τον ενδιαφέρει η υστεροφημία του. Η εικόνα για χάρη της εικόνας ωστόσο δε με ενδιαφέρει. Στο επίπεδο της αισθητικής με απασχολεί πάρα πολύ».

«Με τρομάζει η σταδιακή υπονόμευση της ατομικής ελευθερίας» δήλωσε στη συνέχεια  η Δήμητρα Γαλάνη και χαρακτήρισε από «αλλοπρόσαλλο έως σουρεαλιστικό» το παγκόσμιο περιβάλλον και εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκπομπή έκανε τηλεφωνική παρέμβαση ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος μίλησε για τη συνεργασία τους στην “Ταράτσα του Φοίβου”: «Η Δήμητρα είναι ένας άνθρωπος με τέτοιο εύρος που ανήκει ταυτόχρονα στο καφέ του Μάνου Χατζηδάκι και στο καφέ του Τάσου Φαληρέα, στο “Χάραμα” του Βασίλη Τσιτσάνη και στα τραγούδια της Λένας Πλάτωνος. Και αυτό έχει να κάνει τόσο με τη φωνή της όσο και με την παιδεία, αυτό που λέμε καλλιέργεια, το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με σπουδές. Έχει να κάνει με κάτι πολύ βαθύτερο. Έχει να κάνει με τον δρόμο, με τα βιώματα, τα πράγματα που έχουν πληγώσει την εφηβεία σου, με πράγματα που έχεις ανεχθεί και έχεις τη δύναμη να απαντήσεις κάποια στιγμή. Μας έχει εκπλήξει δεκάδες φορές η Δήμητρα κάνοντας απολύτως πρωτοποριακά πράγματα».

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Στο στούντιο εισέβαλε και η δημοσιογράφος, συγγραφέας και στιχουργός Μυρτώ Κοντοβά. «Μας έπιασαν τα κλάματα όταν έγραψε το τραγούδι “Τράβα σκανδάλη”. Είναι βιωματικά, είναι πολύ προσωπικά αυτά που γράφει η Μυρτώ. Γράφει με τον πιο τρυφερό τρόπο την αλητεία της πόλης» είπε η Δήμητρα. Γαλάνη. «Εγώ στη Δήμητρα χρωστάω το εμπνευστικό κομμάτι μου στο παθιασμένο και παλλόμενο πλάσμα που είναι σαν καλλιτέχνης» είπε η Μυρτώ Κοντοβά.

Ακούστε τη συνέντευξη της Δήμητρας Γαλάνη:

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Francesca Giaitzoglou Watkinson

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα