Δημήτρης Μαραμής: “Το Λάλον Ύδωρ” ένα ολοζώντανο φεστιβάλ στην απίστευτη Φωκίδα

Διαβάζεται σε 6'
Δημήτρης Μαραμής
Δημήτρης Μαραμής

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ “Το Λάλον Ύδωρ” και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημήτρη Μαραμής επιμένουν στην ποικιλία διαφορετικών μουσικών ειδών και σχημάτων.

«To Λάλον Ύδωρ» θα διανύσει την έκτη του διοργάνωση υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή. Μία δελφική πολιτιστική αμφικτυονία, που αιμοδοτεί κάθε καλοκαίρι την καλλιτεχνική δραστηριότητα στην κεντρική Ελλάδα, καθώς αποτελεί ένα πραγματικό δίκτυο καλλιτεχνικών δρώμενων σε διαφορετικές πόλεις και κοινωνίες της Φωκίδας με αφετηρία τους Δελφούς.

Φέτος θα διαρκέσει από τις 26 Ιουνίου έως τις 12 Αυγούστου περιλαμβάνοντας μουσικά δρώμενα σε ειδικά επιλεγμένους φυσικούς χώρους της Φωκίδας, στις πόλεις: Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι, Ερατεινή, Λιδωρίκι και Κροκύλειο.

Το φετινό πρόγραμμα, επιμένει στην ποικιλία διαφορετικών μουσικών ειδών και σχημάτων που θα εντάσσονται αρμονικά με τον εκάστοτε φυσικό χώρο, πόλη αλλά και κοινωνία όπου θα παρουσιάζονται.

Η επίσημη έναρξη θα γίνει στους Δελφούς, με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών με μαέστρο τον ιδρυτή της Νίκο Μαλιάρα, σε ένα δημοφιλέστατο πρόγραμμα αριστουργηματικής κλασικής μουσικής των μεγάλων συνθετών Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι και Σκαλκώτα. 

Δημήτρης Μαραμής – To Λάλον Ύδωρ: “Στα έξι αυτά χρόνια δοκίμασε και δοκιμάστηκε”

Δημήτρης Μαραμής
Δημήτρης Μαραμής

Το Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” είναι ένα ολοζώντανο φεστιβάλ που απλώνεται σε ολόκληρο το νομό της Φωκίδαςμας λέει ο συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Μαραμής, και συνεχίζει: “Από τους ενεργειακούς Δελφούς, στον ατελείωτο ελαιώνα της Άμφισσας. Από το λιμάνι της Ιτέας στο λιμάνι του Γαλαξιδίου. Από τα δαντελωτά παράλια της Ερατεινής στα Βαρδούσια Όρη με το Λιδωρίκι και τα χωριά Κροκύλειο, Πενταγιοί και Αρτοτίνα. Κατά καιρούς κάνει μουσικές στάσεις στο Χρισσό ή στην Αγία Ευθυμία. Έχει τη μοναδικότητα να απλώνεται σε ένα αληθινό δίκτυο διαφορετικών τοπικών κοινωνιών. Σε πολλές μικρές πόλεις αλλά με μεγάλη ιστορία και μυθολογία. Σε μοναδικά φυσικά τοπία.

Αναφορικά με τη διάρκεια και του φεστιβάλ ο Δημήτρης Μαραμής αναφέρει: “Την ίδια στιγμή απλώνεται στο χρόνο, σε έξι διοργανώσεις, με μοναδική αναβολή το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Στα έξι αυτά χρόνια δοκίμασε και δοκιμάστηκε. Οραματίστηκε, πειραματίστηκε, τόλμησε και λειτούργησε και με ρεαλισμό για να μπορέσει να επιβιώσει. Θεμελιώθηκε, καταξιώθηκε και μεγάλωσε. Αναδεικνύει τη Φωκίδα απ’ άκρη σ’ άκρη και ταυτόχρονα αιμοδοτεί πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, μουσικά της περιφέρεια της κεντρικής Ελλάδας. Ζωντανεύει και χρωματίζει κάθε καλοκαίρι, προσφέροντας ποιότητα και ταυτότητα και αυξάνοντας κάθε χρόνο τις προσδοκίες για το μέλλον. Αφετηρία οι Δελφοί, αφετηρία το πρώτο φεστιβάλ που έγινε ποτέ στο νέο κράτος που ιδρύθηκε το 1830, οι Δελφικές Γιορτές του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ του 1927-1930.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ

Στα έξι χρόνια πέρασαν εναλλακτικές παραστάσεις δωματίου όπως ο Ίων, ο Αγαμέμνoνας, Από την Αντιγόνη στη Μήδεια, Ισμήνη, Το θείο τραγί, οπερέτα Η Πρώτη Αγάπη, τα μουσικοθεατρικά Οι Στοιχειωμένοι, ο Ερωτόκριτος και η Παλιγγενεσία του Δημήτρη Μαραμή, ορχήστρες όπως: η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης, η Συμφωνική Ορχήστρα Μούσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, αφιερώματα σε συνθέτες όπως Μάνος Χατζιδάκις, Μάνος Λοϊζος, Γιάννης Σπανός, Θάνος Μικρούτσικος, Ευανθία Ρεμπούτσικα, τραγουδιστές όπως Μάριος Φραγκούλης, Γιάννης Χαρούλης, Άλκιστις Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Γλυκερία, Θοδωρής Βουτσικάκης, Αργυρώ Καπαρού, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Βασιλική Καρακώστα και πολλοί νέοι καλλιτέχνες οι οποίοι βρήκαν βήμα και χώρο να δείξουν τη δουλειά τους στο Φεστιβάλ.

Είναι ένα φεστιβάλ που κάθε χρόνο στηρίζεται όλο και περισσότερο από την τοπική κοινωνία αλλά και από τους επισκέπτες που προσελκύει.

Το Λάλον Ύδωρ 2024 – Όσα θα δούμε στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δελφών

Σαβίνα Γιαννάτου
Η Σαβίνα Γιαννάτου Σπύρος Περδίου

«To Λάλον Ύδωρ» φιλοξενεί την ιδιαίτερη ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου με τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση, ενώ περιλαμβάνει κορυφαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Βιτάλη και ο Κώστας Μακεδόνας.

Δίνοντας επίσης, όπως κάθε χρόνο, βήμα στους νεότερους ταλαντούχους ερμηνευτές που έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους, όπως ο Γιάννης Διονυσίου, η Χριστιάννα Γαλιάτσου, η Μυρτώ Βασιλείου, η Δήμητρα Μπουλούζου και οι Τζουμ με το Νίκο Ξύδη. Μην αγνοώντας την παραδοσιακή μας ελληνική μουσική, το “Λάλον Ύδωρ” θα φιλοξενήσει τις Στέλλα Κονιτοπούλου και Βασιλική Καρακώστα σε μία συναυλία δημοτικών τραγουδιών με διάθεση αληθινού πανηγυριού στα παράλια του κορινθιακού κόλπου της Δωρίδας.

Όπως κάθε χρόνο «To Λάλον Ύδωρ» στηρίζει δυναμικά τη νεότητα και την εκπαίδευση, για αυτό φέτος, διοργανώνει συναυλία του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, στην παραδοσιακή συνοικία της Χάρμαινας στην Άμφισσα, όπου μαθητές θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο και τη γνώση τους μαζί με τους καθηγητές στους, σε συνθήκες στησίματος επαγγελματικής, συναυλιακής σκηνής.

ΚΟΤΣΙΡΑΣ
ΚΟΤΣΙΡΑΣ

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» είναι η πιο σημαντική δραστηριότητα του Δικτύου Δελφών που αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών, του Δήμου Δωρίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το οποίο φιλοδοξεί να είναι πηγή πολιτισμού και να αντανακλά την ιστορία και τη φυσική ομορφιά των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας, τόπου που υπήρξε κέντρο του αρχαίου κόσμου και κομβικό σημείο για την εξέλιξη της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΕΛΦΩΝ “ΤΟ ΛAΛΟΝ ΥΔΩΡ” 2024

Δείτε το Πρόγραμμα στο delphifestival.gr

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/delphi-festival-2024/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα