Έφυγε από την ζωή η Φρανσουάζ Αρντί, το είδωλο της γαλλικής ποπ

Διαβάζεται σε 4'
Έφυγε από την ζωή η Φρανσουάζ Αρντί, το είδωλο της γαλλικής ποπ
Η Αρντί στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, 1966 AP

Σε ηλικία 80 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η Φρανσουάζ Αρντί, που αποτέλεσε μια εμβληματική φιγούρα στο καλλιτεχνικό χώρο της Γαλλίας.

Έφυγε από την ζωή στα 80 της η Φρανσουάζ Αρντί (Françoise Hardy), μία από τις αγαπημένες και πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Γαλλίας, η οποία γοήτευσε με το στυλ και το ταλέντο της τον πολιτισμικό χώρο και όχι μόνο.

Ο γιος της Φρανσουάζ Αρντί, Thomas Dutronc ήταν εκείνος που ανακοίνωσε την απώλεια της μητέρας του σε δημοσίευσή του στα social media.  “Maman est partie”, στα ελληνικά “η μαμά έφυγε”, έγραψε κάτω από μία φωτογραφία που απεικονίζει τον ίδιο σε βρεφική ηλικία μαζί με την μητέρα του.

Η Φρανσουάζ Αρντί έπασχε από λέμφωμα από το 2004 και είχε υποβληθεί σε ακτινοθεραπείες επί χρόνια. Το 2015 τέθηκε σε τεχνητό κώμα για λίγο διάστημα, αφού επιδεινώθηκε η κατάστασή της και παράλληλα αντιμετώπιζε προβλήματα με την ομιλία, την κατάποση και την αναπνοή της τα οποία την ταλαιπωρούσαν για χρόνια.

Το 2021 μάλιστα, είχε δηλώσει υπέρ της ευθανασίας υποστηρίζοντας πως “η Γαλλία είναι απάνθρωπη που δεν επιτρέπει την διαδικασία”.

Ποια ήταν η Φρανσουάζ Αρντί;

Γεννήθηκε το 1944 στο κατεχόμενο από τους Ναζί Παρίσι και μεγάλωσε με την μητέρα της. Στα 16 της έλαβε σαν δώρο την πρώτη της κιθάρα κι έτσι ξεκίνησε να γράφει τα δικά της τραγούδια. Στη συνέχεια τα ερμήνευε και ζωντανά και δεν άργησε να υπογράψει το πρώτο της συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Disques Vogue.

Εμπνευσμένη από το γαλλικό ύφος σανσόν που επικρατούσε στις μπαλάντες της εποχής αλλά και από ποπ και ροκ εν ρολ ακούσματα, η Hardy έγινε το όνομα που εκπροσώπησε το στυλ yé-yé που κυριάρχησε στη γαλλική μουσική σκηνή στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Η Françoise Hardy κάνει πρόβες στο Savoy Hotel,1966 AP

Η μπαλάντα Tous les garçons et les filles που έγραψε η ίδια πούλησε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Βρέθηκε στην κορυφή των γαλλικών charts, όπως και τα πρώτα σινγκλ Je Suis D’Accord και Le Temps de L’Amour. Το 1963, η Χάρντι εκπροσώπησε το Μονακό στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και τερμάτισε 5η.

Πέρα από το ταλέντο της στην μουσική, η Αρντί αποτέλεσε fashion icon της εποχής αλλά και σημερινή πηγή έμπνευσης για διάφορα ενδυματολογικά σύνολα. Εμφανιζόταν συνήθως με casual ντυσίματα και επέλεγε τζιν και πλεκτά ρούχα και χαρακτηριζόταν από πολλούς ως “ατημέλητα κομψή”. Ήταν μάλιστα μούσα γνωστών σχεδιαστών, όπως ο Yves Saint Laurent και ο Paco Rabanne.

 

H Φρανσουάζ Αρντί φοράει ένα καλοκαιρινό γούνινο φόρεμα Chombert, Παρίσι 1967 AP

Αρκετοί άνδρες από τον χώρο της σόουμπιζ είχαν εντυπωσιαστεί από την Αρντί και δεν το έκρυβαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε ο Μπομπ Ντίλαν ο οποίος την είχε ερωτευτεί χωρίς να την γνωρίζει και μάλιστα είχε απαιτήσει να εμφανιστεί η ίδια στον χώρο που θα τραγουδούσε. Ακόμη, οι Rolling Stones και ο David Bowie δεν έκρυψαν τον θαυμασμό τους απέναντι στην Françoise Hardy, όπως και πολλοί σκηνοθέτες όπως ο Jean-Luc Godard, ο Roger Vadim, ο John Frankenheimer και άλλοι, σε ταινίες των οποίων συμμετείχε κιόλας.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 επικεντρώθηκε στην ανατροφή του παιδιού της και στη συνέχεια άρχισε να κυκλοφορεί και πάλι τα κομμάτια της σε πιο αραιά διαστήματα όμως. Με το κομμάτι  Le Large που κυκλοφόρησε το 2018, η 74χρονη τότε Γαλλίδα έρχεται αντιμέτωπη με την ιδέα του θανάτου. 

H Françoise Hardy έχει αφήσει το στίγμα της τόσο στη Γαλλία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και η απώλειά της έχει αφήσει πίσω ένα κενό στον χώρο του πολιτισμού. Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασίντα Ντάτι, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Πώς να την αποχαιρετήσω; Αιώνια Φρανσουάζ Χάρντι, θρύλος του γαλλικού τραγουδιού, που μπήκε μέσα από την ευαισθησία της και τις μελωδίες της, στην καρδιά μιας ολόκληρης χώρας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα