Ένα μικρό τραγούδι για μεγάλους έρωτες
O Παντελής Κυραμαργιός και η Σαββέρια Μαργιολά σε μία από κοινού συνέντευξη στο NEWS 24/7.
- 20 Σεπτεμβρίου 2021 06:31
Η Σαββέρια Μαργιολά κατάγεται από μουσική οικογένεια. Είναι κόρη του γνωστού μουσικού Δημήτρη Μαργιολά και εγγονή του μουσικοσυνθέτη και βιολιστή Γιώργου Μαργιολά. Σπούδασε πιάνο, κλασικό χορό και φωνητική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Έγινε ευρύτερα γνωστή με το τραγούδι “Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις“, ενώ πέρσι δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση με το album “Ρόδα αμάραντα” που περιέχει επανεκτελέσεις τραγουδιών του μοναδικού Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Παντελής Κυραμαργιός είναι πολυτάλαντος: τραγουδοποιός, ιστοριοποιός, αλλά και οδοντίατρος(!). Έχει εκδώσει βιβλία, ποιήματα και CD, έχει δημιουργήσει την Καλλιτεχνική Κολεκτίβα «Πλέγμα» και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Ένα «Μικρό Τραγούδι Για Μεγάλους Έρωτες»: Αυτός είναι ο τίτλος του νέου τραγουδιού των δύο αυτών ταλαντούχων μουσικών. Τραγουδά η Σαββέρια Μαργιολά, η μουσική και οι στίχοι είναι του Παντελή Κυραμαργιού.
Εμείς μιλήσαμε με τους δύο μουσικούς με αφορμή αυτό τους το μουσικό σμίξιμο…
Τι είναι ο έρωτας για εσάς και πόσο καταλυτικός είναι στη ζωή σας;
Σαββέρια Μαργιολά: Ο έρωτας, που έρχεται με ορμή, χωρίς να ζητήσει άδεια και συγκλονίζει το «είναι μας». Είναι το παραλήρημα που αιχμαλωτίζει, συγκινεί, παθιάζει… και είναι τόσο ατίθασος. Ο έρωτας είναι κινητήρια δύναμη στη ζωή. «Έρως ανίκατε μάχαν».
Παντελής Κυραμαργιός: Ο έρωτας είναι η συντριβή του εγώ. Θέλεις να χαρίσεις στον άλλο την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Γίνεσαι κάτι άλλο, κάτι καινούργιο, ξεπερνάς τα όρια σου μιας και όλα τα συναισθήματα είναι παρόντα στην πιο ακραία τους μορφή και δίνεσαι ολοκληρωτικά. Προσωπικά βλέπω με την καρδιά και όχι με τα μάτια με ό,τι καλό ή κακό συνεπάγεται αυτό.
Τι είναι αυτό που σας έδεσε μεταξύ σας καλλιτεχνικά;
Παντελής Κυραμαργιός: Η Σαββέρια μου άρεσε πάντα. Ήρθαμε λίγο πιο κοντά όταν συμμετείχαμε και οι δύο σε μία διαδικτυακή συναυλία τον περσινό Οκτώβρη. Την ώρα που τραγουδούσε ένιωσα ένα ξύπνημα. Σαν να ήρθε και να όπλισε τις αισθήσεις μου. Απο τότε παλεύω με δυο ποτάμια, ένα με μελωδίες και ένα με στιχάκια που πηγάζουν απο εκείνη περνάνε απο μέσα μου και καταλήγουν πάλι σε εκείνη.
Σαββέρια Μαργιολά: Τον Παντελή τον γνώριζα μέσα από τον χώρο, αλλά δεν είχαμε συνεργαστεί. Μερικές μέρες μετά από μία συναυλία στην οποία συμμετείχαμε τον περασμένο Οκτώβρη και περάσαμε υπέροχα, έλαβα ένα mail από τον Παντελή, με ένα τραγούδι, χωρίς να γράφει τίποτ’ άλλο, πράγμα που το βρήκα πολύ ιδιαίτερο και κομψό. Από το πρώτο άκουσμα με συνεπήρε ο ιδιαίτερος τρόπος του με τον οποίο αποτυπώνει το συναίσθημα στη μουσική και στο λόγο του. Μετά από δύο μέρες ήρθε και δεύτερο mail με ένα ακόμα τραγούδι και εκεί συνειδητοποίησα ότι βρήκα αυτούσιο ένα κομμάτι της ψυχής μου μέσα στις μουσικές και στους στίχους του. Ένιωσα να εκφράζομαι μέσα απ΄τα τραγούδια του αλλά και να γνωρίζω ένα πιο βαθύ κομμάτι της προσωπικότητάς του που με έκανε να τον αγαπήσω και ως άνθρωπο. Προσπάθησα να του μεταφέρω όσα είχα αισθανθεί. Έτσι αβίαστα ήρθαν όλα και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε για ένα ολοκληρωμένο album, το οποίο έχουμε αρχίσει ήδη να υλοποιούμε. Νιώθω τυχερή που συναντηθήκαμε στο ίδιο μονοπάτι.
Πείτε 5 χαρακτηριστικά επίθετα ο ένας για τον άλλον…
Σαββέρια Μαργιολά: Αστείρευτος, έντονος, ευαίσθητος, ταλαντούχος, θεληματικός, πνευματώδης… θα μπορούσα να γράψω μια ολόκληρη παράγραφο με επίθετα που τον χαρακτηρίζουν.
Παντελής Κυραμαργιός: Επιβλητική, ευγενική, σαγηνευτική, ζωντανή, αφοπλιστική.
Μικρό Τραγούδι Για Μεγάλους Έρωτες: Πώς προέκυψε;
Παντελής Κυραμαργιός:Το τραγούδι γράφτηκε τον περασμένο Γενάρη. Πρώτα η μελωδία. Ύστερα έψαχνα τον στίχο. Ήθελα να είναι ερωτικός. Σκεφτόμουν όμως ότι όλα έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά. Έψαχνα κάτι να μην το ‘χει πει κανείς. Φυσικά δεν το βρήκα οπότε έγραψα ακριβώς αυτό. «Ψάχνω κάτι να μη σ’το ‘χει πει κανείς, να χωράει την αγάπη όλης της γης». Το έστειλα στη Σαββέρια. Ό,τι γράφω της το στέλνω. Σε μια κουβέντα μας λίγο καιρό πριν είχαμε αναφερθεί στην κοινή μας αγάπη για τον Τάσο Λειβαδίτη. Της είχα πει ότι η πρώτη του ποιητική συλλογή που διάβασα ήταν το «Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα». Είχε χαμογελάσει εκείνη τη στιγμή σαν να θυμήθηκε κάτι. Δεν ξέρω τι. Δεν ρώτησα. Πρότεινα αυτόν τον τίτλο σαν ένα κλείσιμο του ματιού στον αγαπημένο μας ποιητή.
Σαββέρια Μαργιολά: Ο Παντελής έχει τέτοια ευχέρεια και ταλέντο που όλα προκύπτουν πριν το καταλάβεις. Το «Μικρό τραγούδι», όπως το αποκαλούμε, είναι ένα ντουέτο που μου ζήτησε να τραγουδήσουμε παρέα με σκοπό να το συμπεριλάβει στον κύκλο με τα «Άφιλτρα τραγούδια» που ετοίμαζε εκείνο τον καιρό. Μόλις το άκουσα ενθουσιάστηκα και συγκινήθηκα. Πόσο όμορφα και ιδιαίτερα δοσμένο το συναίσθημα του έρωτα. Ακούγοντάς το ένιωσα πώς βλέπω μια ταινία μικρού μήκους. Μπήκαμε στο στούντιο να το ηχογραφήσουμε και εκεί μου πρότεινε να το κρατήσουμε για τον δίσκο. Έτσι αποφασίσαμε να είναι η αφετηρία αυτού του κοινού κύκλου.
Η πανδημία αυτή τι πιστεύετε πως θα αφήσει πίσω της; Κλονίστηκαν οι ανθρώπινες σχέσεις ή έγιναν πιο δυνατές;
Σαββέρια Μαργιολά: Αυτό που βιώνουμε με την πανδημία εδώ και τόσο καιρό, μας έχει επηρεάσει και κοινωνικά και οικονομικά. Νομίζω ότι είναι ακόμα νωρίς για να δούμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ολότητά του αλλά σίγουρα υπάρχει. Δυστυχώς, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν μπορούμε να καθορίσουμε το τέλος της και αυτή η αμφιβολία δημιουργεί πολλές αγκυλώσεις που κανείς δεν ξέρει που θα μας οδηγήσουν. Το αίσθημα του φόβου και η έλλειψη ελευθερίας έκφρασης σίγουρα κλόνισε τις ανθρώπινες σχέσεις και γέννησε αμφιβολία και δισταγμό, κάτι που δεν μας βοηθάει καθόλου ούτε προσωπικά ούτε συλλογικά. Αισθάνομαι ότι όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε μια άλλη, νέα πραγματικότητα αλλά είμαστε πια τόσο μπερδεμένοι και διχασμένοι που δεν ξέρουμε πώς να φερθούμε. Θέλω να έχω πίστη στο ότι η ανάγκη μας για εκτόνωση της όλης κατάστασης, επαναφορά και επαφή δίχως «πρέπει», θα μας κάνει να επιστρέψουμε στους ρυθμούς μας ακόμα πιο δυνατοί.
Παντελής Κυραμαργιός: Προς το παρόν τρωγόμαστε μεταξύ μας χωρισμένοι σε στρατόπεδα. Κοιτάμε τον διπλανό μας με επιφύλαξη και φοβόμαστε μην πλησιάσει πολύ. Αμήχανες χειραψίες και δισταγμοί. Η πανδημία ήρθε ύστερα από μία δεκαετία βαριάς οικονομικής κρίσης που άφησε τα σημάδια της σε όλες τις όψεις της κοινωνίας. Κάτι σαν χαριστική βολή. Οφείλουμε να συλλογιστούμε βαθιά τις αιτίες και τις συνέπειές της και να αλλάξουμε ριζικά τρόπο ζωής και σκέψης μας. Η αλληλεγγύη, η δράση, η διακοπή ανάθεσης ευθύνης και ελπίδας είναι οι δρόμοι που καλούμαστε να βαδίσουμε. Αναθεωρήσαμε πολλά. Τόσα αυτονόητα απογορεύτηκαν. Ας σκάψουμε μέσα μας λίγο πιο πέρα να βρούμε τη χαμένη μας ταξική συνείδηση, να σταματήσουμε να ψάχνουμε εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν, να αντιμετωπίσουμε αυτούς που πραγματικά υπάρχουν και να κάνουμε την καθημερινότητα λίγο καλύτερη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτής της γης έχουμε τόσα κοινά. Και εστιάζουμε σε όσα μας χωρίζουν. Ας είναι η πανδημία μια ευκαιρία αλλαγής πλεύσης.
Τι θα ακούσουμε στη νέα δουλειά της Σαββέριας προσεχώς;
Σαββέρια Μαργιολά: Θα αφήσω τον Παντελή να μιλήσει και να περιγράψει αυτή τη δουλειά όπως ακριβώς τη φαντάστηκε.
Παντελής Κυραμαργιός: Η κεντρική ιδέα είναι επιστολές και αποσπάσματα από τα ημερολόγια δύο εραστών που αγαπήθηκαν σε μιά άλλη εποχή, έναν αιώνα πριν και ο ήχος τους μεταφέρει στο σήμερα. Ο έρωτας τους ποτέ δεν εκπληρώνεται. Ίσως μόνο για λίγο. Ηχητικά συνυπάρχουν μάλλον δύο κόσμοι που άλλοτε ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλον κι άλλοτε μπλέκονται μεταξύ τους. Εκείνος της λαϊκής μας παράδοσης και ένας πιο κινηματογραφικός και ατμοσφαιρικός. Το άλμπουμ της Σαββέριας είναι για μένα ό,τι πιο προσωπικό. Κι όμως…
Τι θα θέλατε να αλλάξετε στο μουσικό τοπίο γύρω σας;
Παντελής Κυραμαργιός: Όποτε ακούω για αλλαγές πάντα η πρώτη αλλαγή που απαιτείται είναι προσωπική. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να στήσει το δικό του μουσικό τοπίο. Το δικό μου μου αρέσει.
Σαββέρια Μαργιολά: Θα ήθελα ξανά ραδιόφωνα με παραγωγούς όπως στο παρελθόν και όχι με playlist, που να δίνουν το χώρο και στους νεότερους καλλιτέχνες να επικοινωνήσουν τις μουσικές και τα τραγούδια τους. Παρόλη την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εύκολη πρόσβαση στις μουσικές πλατφόρμες, είναι πια τόση η πληροφορία που ο ακροατής δεν είναι εύκολο να εστιάσει. Επίσης κάτι που μου λείπει πολύ από τη σημερινή εποχή, σχετικά με τη μουσική, είναι η «άποψη» και η αισθητική.
Μελλοντικά σχέδια
Σαββέρια Μαργιολά: Ελπίζω σε έναν πιο δημιουργικό χειμώνα από άποψη προσωπικών παραστάσεων γιατί υπάρχουν πολλά σχέδια και όρεξη. Συνεχίζουμε τις παραστάσεις μας με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, τις οποίες απόλαμβάνω πάρα πολύ και νιώθω ότι μου έχουν δώσει νέα πνοή μουσικά, τραγουδώντας το σπουδαίο έργο του Μίκη Θεοδωράκη και μπαίνοντας πιο βαθιά στον ανεξάντλητο μουσικό του κόσμο. Προσεχώς θα κυκλοφορήσουν κάποια τραγούδια που αφορούν τη συμμετοχή μου σε νέους δίσκους αγαπημένων καλλιτεχνών όπως ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Περικλής Κυπραίος και ο Κώστας Ματσίγκος καθώς και η συμμετοχή μου με ένα τραγούδι στον δίσκο που ετοιμάζει το «Δίκτυο», το σωματείο προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού. Και φυσικά έχω μεγάλη προσμονή για όσα ετοιμάζουμε με τον Παντελή και την κυκλοφορία του καινούργιου μας δίσκου.
Παντελής Κυραμαργιός: Πολλοί κύκλοι τραγουδιών είναι ανοικτοί και άλλοι περιμένουν να ανοίξουν. Άφιλτρα τραγούδια που ανεβάζω στο κανάλι μου στο Youtube κάθε τόσο, μία σειρά με συνεργασίες που θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν απο την Panik και ένα ακόμα πρότζεκτ αφιερωμένο σε σπουδαίες προσωπικότητες αυτού του κόσμου που βρίσκεται σε πιο εμβρυικό στάδιο αλλά μέσα σε αυτή τη σεζόν θα έχουμε ένα δείγμά. Φυσικά και τα τραγούδια της Σαββέριας…Σχετικά με εμφανίσεις τα πράγματα είναι ρευστά. Σίγουρα θα είναι λίγες. Προς το παρόν έχω μεγάλη ανυπομονησία για τη συμμετοχή μου στην παράσταση «Φορώντας χρώματα ανοιχτα» με μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη που θα λάβει χώρα στις 8 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις