Eurovision 2024: Έκτακτη συνεδρίαση της EBU για τον Ολλανδό – Κινδυνεύει με αποκλεισμό

Διαβάζεται σε 5'
Ο Joost Klein στη σκηνή της Eurovision 2024
Ο Joost Klein στη σκηνή της Eurovision 2024 2024 Martin Meissner/AP Photo

Σύγχυση επικρατεί για την τύχη του εκπροσώπου της Ολλανδίας στη Eurovision 2024, Joost Klein, ο οποίος ερευνάται από την ΕΒU για ένα “περιστατικό”. Αναφορές για βίαιη συμπεριφορά σε βάρος γυναίκας υπαλλήλου της διοργάνωσης.

Ντόμινο εξελίξεων σχετικά με τη συμμετοχή της Ολλανδίας στη Eurovision 2024, αφού βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν τον Μεγάλο Τελικό του 68ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα ανέβει τελικά στη σκηνή ο Joost Klein με το “Europapa“.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας στη φετινή Eurovision ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) για ένα “περιστατικό“, για το οποίο αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες, μπορεί να του στοιχίσει ακόμα και τη συμμετοχή του στη διοργάνωση.

Το βράδυ της Παρασκευής (10/05), έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης της EBU, πως η εξέταση του ζητήματος που έχει ανακύψει με τον Joost Klein είναι ακόμα υπό διευρεύνηση, με δημοσίευμα – βόμβα της σουηδικής εφημερίδας “Aftonbladet” να κάνει λόγο για “επεισόδιο βίας” μεταξύ του τραγουδιστή και γυναίκας εργαζόμενης στην τηλεοπτική παραγωγή της Eurovision 2024.

Ερωτηθείς από την Aftonbladet αν ο κ. Klein επέδειξε βίαιη συμπεριφορά σε βάρος ατόμου – μέλους της παραγωγής, εκπρόσωπος της EBU απάντησε: “Διερευνούμε επί του παρόντος ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορά τον Ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι νεωτέρας. Δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο σχετικά με αυτό και θα ενημερώσουμε όταν μας δοθεί η ευκαιρία“.

Όπως μεταδίδουν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, η σουηδική αστυνομία ανέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής τα εμπλεκόμενα άτομα, μετά την καταγγελία που υποβλήθηκε και προς το παρόν δεν υπάρχουν υποψίες για ποινικό αδίκημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ολλανδικής ιστοσελίδας NOS, η υπόθεση έχει πλέον διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, όμως η διευθέτησή της μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Ο Ολλανδός τραγουδιστής εξακολουθεί να μην έχει προχωρήσει σε κάποια δημόσια δήλωση σχετικά με το περιστατικό, όταν δεν εμφανίστηκε στην πρώτη πρόβα της Παρασκευής (10/05).

Συν αυτού, ο Joost Klein προχώρησε στη διαγραφή όλων των stories που είχε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, τα οποία σχετίζονταν με την Eurovision. Επίσης, σημειώνεται πως έκανε unfollow τον επίσημο λογαριασμό του Διαγωνισμού.

Η ανακοίνωση της EBU

Η έρευνα για το περιστατικό με τον Ολλανδό καλλιτέχνη στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision συνεχίζεται ακόμη. Γίνονται επίσης συζητήσεις μεταξύ της EBU και του AVROTROS, του ολλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, η EBU αποφάσισε ότι ο Joost Klein δεν θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Πρόβας του διαγωνισμού όπου ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές από τις 37 συμμετέχουσες χώρες.

Αντ’ αυτού θα χρησιμοποιηθεί η απόδοσή του από τον B’ Ημιτελικό“.

Υπενθυμίζεται πως η Ολλανδία προκρίθηκε στον Τελικό, μετά από την χθεσινή συγκινητική ερμηνεία του “Europapa” από τον Joost Klein, στον Β’ Ημιτελικό.

Τι συνέβη στην πρώτη πρόβα της Eurovision 2024 την Παρασκευή

Κατά τη διάρκεια της πρώτης πρόβας την Παρασκευή (10/05), ο Joost Klein συμμετείχε κανονικά στην εναρκτήρια flag parade στη σκηνή της Eurovision, ντυμένος με τα ρούχα της performance του.

Όμως, όταν ήρθε η ώρα να ανέβει στην σκηνή (θα εμφανιστεί 5ος κατά σειρά), ο Ολλανδός δεν εμφανίστηκε για άγνωστους λόγους.

Τα σκηνικά είχαν ήδη ετοιμαστεί και υπήρχαν στημένα πάνω στη σκηνή, μετά από την εμφάνιση του Λουξεμβούργου στην 4η θέση. Η απουσία του Joost, οδήγησε στο να παραλείψουν την σειρά του και να προχωρήσουν στην πρόβα του Ισραήλ, που εμφανίζεται 6ο.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η EBU, μέσω εκπροσώπου, προχώρησε στην εξής δήλωση: “Αυτή τη στιγμή διερευνούμε ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορά τον Ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο σχετικά με αυτό και θα ενημερώσουμε όταν μας δοθεί η ευκαιρία“.

Η αντίδραση του Ολλανδού κατά του Ισραήλ στη συνέντευξη Τύπου

Μετά το περιστατικό, “φουντώνουν” οι φήμες που θέλουν την απουσία του να οφείλεται στην χθεσινή στάση του κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε μετά τις προκρίσεις στον Τελικό.

Σημειώνεται πως υπάρχουν αναφορές ότι ενδέχεται να υπήρξε θέμα επειδή εμφανίζεται αμέσως μετά από εκείνον το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, χθες, ο Joost Klein είχε μια έντονη αντίδραση διαμαρτυρίας όταν μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan, σκεπάζοντας το κεφάλι του με τη σημαία της χώρας του, ενώ κρυβόταν συνεχώς όταν της δινόταν ο λόγος.

Στη συνέχεια, όταν δέχτηκε την εξής ερώτηση από δημοσιογράφο “Πιστεύεις ότι το τραγούδι σου μπορεί να μας ενώσει μέσα από τη μουσική”; εκείνος απάντησε με νόημα, κοιτώντας την εκπρόσωπο του Ισραήλ: “Εμ…. Αυτό είναι μια καλή ερώτηση για την EBU“.

Τέλος, όταν δημοσιογράφος ρώτησε την Eden Golan αν σκέφτηκε πως με το να είναι εκεί, αποτελεί ρίσκο για τους άλλους συμμετέχοντες και το κοινό, ακολούθησε αμήχανη σιωπή, κι όταν ο συντονιστής είπε “δεν χρειάζεται να το απαντήσεις αυτό“, ο Joost ακούστηκε από πίσω να φωνάζει, “γιατί όχι;;;“.

ΤΕΛΙΚΟΣ EUROVISION 2024: ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙ

Aυτό το poll δε δέχεται πλέον ψήφους

Ψηφίστε το αγαπημένο σας τραγούδι στη φετινή Eurovision (πλην της Ελλάδας)
ΨΗΦΙΣΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα