Eurovision 2024: “Τυφώνας” εν μέσω γιούχας για το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 3'
Eden Golan - "Hurricane" / Eurovision 2024
Eden Golan - "Hurricane" / Eurovision 2024 Sarah Louise Bennett - EBU

Η Ισραηλινή Eden Golan ερμήνευσε το αμφιλεγόμενο “Hurricane” στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2024.

Είναι με διαφορά το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της φετινής Eurovision, είναι η καλλιτέχνιδα που είχε λάβει εντολή για λόγους ασφαλείας να μην εγκαταλείψει το δωμάτιό της κατά την παραμονή της στη Σουηδία, παρά μόνο για τις εμφανίσεις της στη Malmo Arena.

Η τραγουδίστρια του Ισραήλ, Eden Golan ανέβηκε στη σκηνή του Μεγάλου Τελικού και ερμήνευσε το “Hurricane”, μια μπαλάντα η οποία -σύμφωνα με τους δημιουργούς- περιγράφει την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που βιώνει μια προσωπική κρίση.

Η εμφάνισή της έγινε εν μέσω έντονων γιουχαρισμάτων στην αρένα παρά τις προσπάθειες των φαν του Ισραήλ να τα καλύψουν με τις φωνές τους. Κι όλα αυτά ενώ έξω από το στάδιο βρίσκονται χιλιάδες κόσμους διαδηλώνοντας υπέρ της Παλαιστίνης.

Με τεράστιες παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ κατά της Eurovision για το γεγονός ότι δεν απέκλεισε το Ισραήλ, πάνω από 5.000 διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως “Eurovision, δεν μπορείς να κρυφτείς, υποστηρίζεις τη γενοκτονία” και “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”.

Στο καθαρά διαγωνιστικό μέρος, ντυμένη περίπου σαν νεράιδα, η 20χρονη τραγουδάει μέσα από μια στρογγυλή κατασκευή “αστέρι”, που είναι και το κυρίαρχο οπτικό εύρημα για τη χορογραφία της.

Το τραγούδι του Ισραήλ θεωρείται φαβορί και οι διοργανωτές έχουν κάνει τα πάντα για να μη δούμε και να μην ακούσουμε τις αντιδράσεις του κοινού στην αρένα.

Πώς το καταφέρνουν αυτό; Οι παραγωγοί του διαγωνισμού έχουν δημιουργήσει “τεχνολογία anti-booing”, ώστε να μην “περνούν” στους δέκτες μας οι αποδοκιμασίες που μπορεί να ακουστούν κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης. Αυτή η τεχνολογία είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν στις συμμετοχές της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Τελικός Eurovision 2024: Δείτε την εμφάνιση του Ισραήλ

Βίντεο από το στάδιο…

Η Ρωσοϊσραηλινή Eden Golan ξεκίνησε σε ηλικία των 9 ετών να ασχολείται με τη μουσική – και με τη ρυθμική γυμναστική – και κέρδισε αναγνώριση συμμετέχοντας σε μουσικούς. Έχει περάσει από girl group, έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ, τηλεοπτικές εκπομπές και σόου. Σίγουρα το ότι θα έφτανε στη Eurovision με αυτές τις συνθήκες είναι κάτι που δεν περίμενε. 

Eden Golan
Η Eden Golan για το Israel στη Eurovision AP Photo/Martin Meissner

Η καριέρα της άρχισε να “ανεβαίνει” παίρνοντας μέρος στη ρωσική επιλογή για τον διαγωνισμό τραγουδιού Junior Eurovision 2015 και στη συνέχεια στον ρωσικό τηλεοπτικό διαγωνισμό The Voice Kids. Θαυμάζει την Beyoncé, την Ariana Grande (την ψιλοθυμίζει κιόλας), την Jessie J και τους Whitney Houston και  Justin Timberlake. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα