Eurovision 2024: Πίσω από τον “Κώδικα” του Nemo
Διαβάζεται σε 9'Όσα δεν είδαν οι τηλεθεατές της Eurovision 2024, στην εμφάνιση του Nemo με το νικητήριο “The Code”.
- 15 Μαΐου 2024 15:21
Το Nemo από την Ελβετία κέρδισε τη Eurovision 2024 με το «The Code», σε ένα μείγμα ποπ, ραπ και του Μαγικού Αυλού του Μότσαρτ, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς το ταξίδι του 24χρονου προς την αποδοχή της μη δυαδικής του ταυτότητας.
Η Ελβετία βρέθηκε στην πρώτη θέση των επιτροπών με 365 βαθμούς, ενώ στη 2η θέση με 218 βαθμούς τερμάτισε η Γαλλία. Στη τρίτη θέση η Κροατία με 210 βαθμούς.
Αμέσως μετά ακολούθησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του televoting. Πρώτη στη προτίμηση του κοινού τερμάτισε η Κροατία με 337 βαθμούς, ενώ η Ελβετία βρέθηκε στην 5η θέση του televoting, συγκεντρώνοντας 226 βαθμούς.
Μεγάλη νικήτρια στη συνδυαστική ψηφοφορία επιτροπών και κοινού αναδείχθηκε η Ελβετία, στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Κροατία και στην τρίτη θέση η Κροατία.
Η εμφάνιση του Nemo με το “The Code”
Eurovision 2024: Η τελική κατάταξη του Μεγάλου Τελικού
Eurovision 2024: H προσωπική ιστορία πίσω από το “The Code” του Nemo
Το Nemo Mettler είναι γεννημένο στις 3 Αυγούστου 1999 και είναι ράπερ, τραγουδιστ@ και μουσικ@ που γεννήθηκε στο Biel/Bienne της Ελβετίας.
Προσδιορίζεται ως non binary/μη δυαδικό άτομο. Εκτός από το τραγούδι, το Nemo παίζει επίσης βιολί, πιάνο και ντραμς.
Το EP, Clownfisch, του 2015 του Nemo έφτασε στο νούμερο 95 στα ελβετικά charts. Το single του, “Du”, του 2017, έφτασε στο νούμερο 4 στην Ελβετία.
Το τραγούδι του Nemo με τίτλο “The Code”, είναι ένα κομμάτι που μιλά για για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι.
Πρόκειται για ένα τραγούδι που περιγράφει λεπτομερώς τις εμπειρίες του Nemo με την αποκάλυψη του εαυτού του για τη μη δυαδική ταυτότητά του.
Το τραγούδι γράφτηκε από τους Nemo Mettler, Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann και Linda Dale. Κυκλοφόρησε στις 29 Φεβρουαρίου 2024 από την Better Now Records, σημειώνοντας σημαντική επιτυχία στα charts, αλλά και στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Το επίσημο video clip της Ελβετίας
H επιλογή του εκπροσώπου της χώρας έγινε από ελβετική επιτροπή η οποία άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.
Το “The Code” περιγράφεται όχι απλά ως ένα τραγούδι, αλλά ως ένας ασφαλής χώρος μέσα από στον οποίο, κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει την αλήθεια του. Η αλήθεια του Nemo βρίσκεται ανάμεσα στα 0 και 1 του δυαδικού συστήματος:
«Κάπου ανάμεσα στα 0 και τα 1, εκεί βρήκα το βασίλειό μου» αναφέρεται στους στίχους.
Η προσωπική ιστορία του Nemo γίνεται έτσι μια παγκόσμια αφήγηση, μια έκκληση προς όλους να σπάσουν τον δικό τους Kώδικα και “να εισέλθουν στο βασίλειο της αυθεντικότητας”.
Λίγο πριν τον διαγωνισμό, το Nemo είχε δηλώσει: “Είναι απίστευτη τιμή να εκπροσωπώ την Ελβετία στον διαγωνισμό της Eurovision. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα ως gender-queer άτομο να υπερασπιστώ ολόκληρη την LGBTQIA+ κοινότητα”.
Eurovision 2024: Το εντυπωσιακό παρασκήνιο στο staging της Ελβετίας
Στην άρτια εμφάνιση του Nemo στη σκηνή της Eurovision υπήρχε ένα σημαντικό εύρημα, κι αυτό δεν ήταν άλλο από την κυκλική πλατφόρμα διαμέτρου τριών μέτρων, η οποία γέρνει και περιστρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις με το Nemo να χορεύει πάνω της, καταφέρνοντας να τραγουδά χωρίς να “χάνει” νότα.
Σε αυτή την παρουσίαση, οι διοργανωτές κατάφεραν να κρύψουν το πώς γυρνά, αλλά θέση και περιστρέφεται η πλατφόρμα, με τους τηλεθεατές να μην γνωρίζουν πως η εν λόγω κατασκευή λειτουργεί με τη βοήθεια… κουκουλοφόρων.
Σε βίντεο που τραβήχτηκαν από το κοινό εντός της Malmo Arena μπορεί να δει κανείς το παρασκήνιο πίσω από το staging της Ελβετίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Ενδεικτικά, ορισμένα βίντεο:
Μια ανάλυση για το “The Code” του Nemo – Τι είναι οι “αμμωνίτες” που αναφέρονται στους στίχους
Ο τίτλος του τραγουδιού της Ελβετίας έχει διττή σημασία. Ο Κώδικας, με όρους υπολογιστών, είναι η πιο βασική μορφή κώδικα υπολογιστή, που αποτελείται από δύο αριθμούς 0 και 1. Αυτοί οι αριθμοί αποτελούν το βασικό στρώμα όλων των υπολογιστικών συστημάτων και είναι η κύρια γλώσσα των ψηφιακών τεχνολογιών. Ο Κώδικας αναφέρεται στο ταξίδι του Nemo να βρει τον αυθεντικό, μη δυαδικό εαυτό του.
To Nemo “σπάει τον Κώδικα” και αρνείται να δεχθεί το κοινωνικό δίπολο «άνδρας» – «γυναίκα».
«Το “The Code” αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που κέρδισα συνειδητοποιώντας ότι είμαι non-binary» ανέφερε το Nemo.
“Καλώς ήρθατε στο show, ενημερώστε τους πάντες ότι τελείωσα το παιχνίδι, θα ξεφύγω από τις αλυσίδες”.
Το Nemo ανακοινώνει την άφιξή του στη σκηνή, προτρέποντας τον κόσμο να στρέψει το βλέμμα του στην παρουσία του. Δηλώνοντας ότι τελείωσαν τα παιχνίδια και απελευθερώθηκε από τις αλυσίδες, τώρα πια διεκδικεί την ανεξαρτησία του και έχει ανάγκη να μοιραστεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του.
“Αυτή η ιστορία είναι η αλήθεια μου. Πήγα στην κόλαση και γύρισα πίσω, για να βρεθώ σε καλό δρόμο. Έσπασα τον Κώδικα”.
Σε αυτούς τους στίχους, το Nemo τονίζει ότι αυτό που εξιστορεί είναι η αυθεντική του εμπειρία, είναι η ζωή του. Περνώντας μέσα από αμέτρητες ψυχολογικές κακουχίες, για να βρει τον δρόμο του, όπως και πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που πονούν και βιώνουν την κοινωνική περιθωριοποίηση, τον στιγματισμό και τον χλευασμό, το Nemo παλεύει με στόχο να αποκτήσει φωνή, για να πει στον κόσμο πως αυτή είναι η αλήθεια του.
“Σαν αμμωνίτες. Απλά έδωσα λίγο χρόνο. Τώρα βρήκα τον παράδεισο”.
Σε αυτό το σημείο του τραγουδιού, το Nemo συγκρίνει το μακρύ ταξίδι της αυτοανακάλυψης με την ανθεκτικότητα των αμμωνιτών, αρχαίων οργανισμών των οποίων τα απολιθώματα έχουν αντέξει για εκατομμύρια χρόνια.
Υπομένοντας αυτή τη δύσκολη διαδικασία, έχει πλέον βρει ικανοποίηση και γαλήνη, έχει βρει τον “παράδεισο”.
Οι αμμωνίτες είναι εξαφανισμένα θαλάσσια μαλάκια που ανήκουν στην κατηγορία Cephalopoda και στην υποκατηγορία Ammonoidea. Ήταν ευρέως διαδεδομένα και ποικίλα πλάσματα που ζούσαν στους ωκεανούς από τη Δεβόνια περίδο, περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια πριν, μέχρι το τέλος της Κρητιδικής περιόδου, περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν εξαφανίστηκαν μαζί με τους δεινόσαυρους.
Οι αμμωνίτες ήταν από τους πιο άφθονους θαλάσσιους οργανισμούς της εποχής τους. Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των αμμωνιτών ήταν η ικανότητά τους να εξελίσσονται με στόχο την επιβίωση…
Οι αμμωνίτες εντοπίζονταν σε διάφορα μεγέθη, που κυμαίνονταν από λίγα εκατοστά έως πάνω από δύο μέτρα σε διάμετρο. Τα σχήματά τους διέφεραν πολύ μεταξύ τους, από σφιχτά κουλουριασμένες μορφές έως πιο ανοιχτές και χαλαρά κουλουριασμένες. Αυτές οι παραλλαγές στη μορφολογία του κελύφους κάνουν τα απολιθώματα αμμωνιτών σημαντικά εργαλεία για τη μελέτη των θαλάσσιων συστημάτων.
“Να σου πω μια ιστορία για τη ζωή, για το καλό και το κακό. Καλύτερα κρατήσου! Ποιος αποφασίζει τι είναι λάθος και τι είναι σωστό; Όλα είναι ισορροπία, όλα είναι φως”.
Στη συνέχεια, το Nemo θέτει μια ρητορική ερώτηση σχετικά με την ηθική, αμφισβητώντας την εξουσία των άλλων να καθορίσουν τον σωστό και τον λάθος τρόπο ζωής. Αυτό αντανακλά την υποκειμενική φύση όχι μόνο της ηθικής, αλλά και της απόδοσης ηθικολογικής αξίας στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους.
Ποιοι είμαστε εμείς για να έχουμε άποψη σχετικά με το φύλο, τη σεξουαλικότητα και τον τρόπο ζωής των άλλων; Ποιοι είμαστε εμείς για να αποφασίσουμε αν το να είναι κανείς cis, trans ή μη δυαδικό άτομο τον/την/το κάνει καλό ή κακό άνθρωπο;
Το μήνυμα του Nemo μετά τη νίκη του στον Τελικό της Eurovision
“Ελπίζω αυτός ο διαγωνισμός να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του και να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ειρήνη και την αξιοπρέπεια για κάθε άνθρωπο“, ήταν τα πρώτα λόγια του Nemo αμέσως μετά τη νίκη του το Σάββατο (11/5).
Λίγο μετά και αφού είχε μόλις ολοκληρώσει την εμφάνισή του, το Nemo πλησίασε στην άκρη της σκηνής που βρισκόταν το γυάλινο τρόπαιο, το σήκωσε δείχνοντάς το στην κάμερα, όμως καθώς το άφηνε ξανά κάτω αυτό έσπασε! Μάλιστα ο ήχος ακούστηκε από τα μικρόφωνα που φορούσε.
“Δεν έσπασα μόνο τον ‘Κώδικα’, έσπασα και το τρόπαιο“, δήλωσε το Nemo κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το σόου, όπου το χέρι του ήταν τυλιγμένο με επίδεσμο. “Έσπασα και τον αντίχειρά μου. Αλλά πήρα ένα νέο [τρόπαιο], οπότε τεχνικά έχω δύο τώρα”, αστειεύτηκε.
Μάλιστα, με αφορμή περιστατικό στο οποίο απαγορεύτηκε σε μη δυαδικό άτομο να φέρει τη δική του σημαία, ενώ το ίδιο το Nemo την κρατούσε κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων, έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά και σχολίασε όλο νόημα: “Μπορεί το τρόπαιο που έσπασα να φτιάχνεται, αλλά μπορεί και η Eurovision να χρειάζεται λίγο ‘φτιάξιμο'”.