Έξι ιδέες για live μουσική έξοδο

Έξι ιδέες για live μουσική έξοδο
Η βρετανική μπάντα BackBeat Beatles ΚΟ

Συναυλίες από τζαζ και ελληνικό ροκ, μέχρι αφιέρωμα στους Beatles έρχονται στις αθηναϊκές μουσικές σκηνές μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.

Κοντός ψαλμός, αλληλούια, έρχεται Νοέμβρης. Και είναι ωραίο που οι καιρικές συνθήκες σιγά-σιγά σα να συντονίζονται με το ημερολόγιο. Το ακόμα καλύτερο, όμως, είναι πως, παρά την όχι και τόσο ευοίωνη προοπτική για την εξέλιξη της πανδημίας, το να βγεις να δεις ένα λάιβ σαν άνθρωπος (έστω, βάλε-βγάλε μάσκα και με πιστοποιητικά) αποτελεί και πάλι δυνατότητα και επιλογή. Ναι, οι χώροι ζωντανής μουσικής άρχισαν ξανά να λειτουργούν, οι περισσότεροι τουλάχιστον, κι ας το κάνουν υπό ειδικές συνθήκες και βήμα-βήμα.

Εμείς είπαμε να τα βάλουμε κάτω και να επιλέξουμε ζωντανές εμφανίσεις Ελλήνων και μη καλλιτεχνών που θα «παίξουν» στην Αθήνα αυτές τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη (οι προτάσεις οργανώνονται ημερολογιακά).

Σάββατο 23 Οκτωβρίου

Faust/ Palov & Mishkin

Έχουν περάσει 12 χρόνια από το ντεμπούτο του ντουέτου με το άλμπουμ «Think Twice», μια δουλειά που εξακολουθεί να παίζεται από ντιτζέι σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, ενώ έχει γίνει και κάπως μυθική, μια και τα μετρημένα στα δάχτυλα σιντί που απομένουν είναι φυσικά δυσεύρετα. Πέρυσι, οι Palov (κατά κόσμον, Σπήλιος Χριστόπουλος) & Mishkin (κατά κοσμον, Γιώργος Μαντάς), έπειτα από δεκάδες προσωπικές κυκλοφορίες και εντυπωσιακή πορεία καθένας σόλο, επιστρέφουν πιο ώριμοι με το καινούργιο τους σινγκλ «El Dorado». Συγχρόνως, οι δυο τους βρίσκονται αυτόν τον καιρό στο στούντιο δουλεύοντας πάνω σε νέο υλικό-έκπληξη, το οποίο παντρεύει μουσικές και κουλτούρες του πλανήτη ακολουθώντας άλλο μονοπάτι έμπνευσης σε σχέση με το «Think Twice».

► Faust (Καλαμιώτου 11, 210-3234095), στις 22:30, είσοδος ελεύθερη

Palov και Mishkin στο Gazarte

Gazarte Roof Stage/ Παύλος Παυλίδης full band

Με το σκληρό μα τρυφερό σινγκλ του «Άννα» που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι, με το περσινό EP σινγκλ με τους B-Movies «Απέναντι/ Άφησα τον πόνο να φύγει», και φυσικά και με παλιά του αγαπημένα τραγούδια –ίσως ακόμη κι απ’ την εποχή των Ξύλινων Σπαθιών– έρχεται ο Παυλίδης στην ταράτσα του Κεραμικού (θα ακολουθήσουν συναυλίες στις 6, 17 και 24 Νοεμβρίου). Θα έχει μαζί του νέα μπάντα –ήδη μπαινοβγαίνει στο στούντιο για την πρώτη του ηχογράφηση χωρίς τους B-Movies–, ενώ θα ακουστούν και δυο καινούρια τραγούδια, το «Άνοιξη» και το «Στο μάτι του κυκλώνα», για τα οποία μάλιστα σκηνοθέτησε ένα θαυμάσιο 9λεπτο φιλμάκι ο βραβευμένος στις Κάννες, Βασίλης Κεκάτος.

► Gazarte (Βουτάδων 32-34, 210-3452277), στις 21:30, εισιτήρια 16-14€, προπώληση εδώ

Κυριακή 24 Οκτωβρίου

Faust/ Andreas Polyzogopoulos Quartet

Αν και η ευρωπαϊκή εκδοχή της τζαζ μοιάζει να είναι ο φυσικός του χώρος, ο τρομπετίστας και συνθέτης Ανδρέας Πολυζωγόπουλος διαρκώς δοκιμάζεται σε καινούργια πράγματα. Εξού και η δουλειά του εκτείνεται από ακουστικό αφιέρωμα στους Pink Floyd, λόγου χάρη, μέχρι ηλεκτρική άμπιεντ, ή και σκέτη σιωπή –ο Πολυζωγόπουλος την θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της μουσικής. Μαζί με τους Κώστα Κωνσταντίνου (μπάσο), Παναγιώτη Κωστόπουλο (τύμπανα) και Βαγγέλη Στεφανόπουλο (πλήκτρα) φτιάχνουν την νέα σύνθεση του κουαρτέτου του, το οποίο θα παρουσιάσει παλαιότερες συνθέσεις του Πολυζωγόπουλου από τους δίσκους «Perfumed Dreams» και «Anicca», καθώς και νέες από τον επερχόμενο δίσκο του.

► Faust (Καλαμιώτου 11, 210-3234095), στις 21:30, είσοδος 5 € (χωρίς ποτό)

Τρίτη 26 Οκτωβρίου

Rooftop/ Vassiłina

Συνθέτρια, ερμηνεύτρια, αλλά και παραγωγός της δουλειάς της τα τελευταία χρόνια, η ψυχολόγος-που-έγινε-μουσικός από τις Σέρρες προελαύνει δυναμικά. Στη σκηνή της Αναξαγόρα θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, κομμάτια από το νέο της άλμπουμ, «Fragments». Είναι ένα άλμπουμ που ηχογραφήθηκε σε Λονδίνο και Αθήνα και έχει ως βασική θεματική του την σχέση της τραγουδοποιού με το ίδιο της το σώμα –τραγούδια σαν το «Sexyless» δίνουν με σαφήνεια το στίγμα. Οι συναυλίες της θυμίζουν περφόρμανς, και σε αυτήν ειδικά θα συμμετέχει και η Τάμμυ Τσανάκα. Αν και τα περισσότερα κομμάτια της Vassiłina έχουν αγγλικό στίχο, τα «Ατυχήσαμε» και «Ύπνε» είναι αγαπημένα των φαν της, οπότε περιμένουμε να τα ακούσουμε.

► Rooftop (Αναξαγόρα 3-5, 216-7003325), στις 21:00, είσοδος 8€ (χωρίς ποτό)

Η συνθέτρια κι ερμηνεύτρια Vassiłina

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου

Christmas Theater/ BackBeat Beatles

Έρχεται στην Αθήνα ένα από τα πιο γνωστά θεάματα που είναι αφιερωμένο στους θρυλικούς Beatles. Η μπάντα BackBeat Beatles δημιουργήθηκε το 1994 από τον ηθοποιό και μουσικό Κρις Ο’ Νιλ, ο οποίος είχε υποδυθεί τον Τζορτζ Χάρισον στην βραβευμένη με BAFTA ταινία «BackBeat». Η τετραμελής μπάντα του, που έχει ως έδρα το Λίβερπουλ φυσικά, έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη ερμηνεύοντας τα διαχρονικά τραγούδια των αυθεντικών Beatles. Η παράσταση ακολουθεί το μυθικό συγκρότημα σε όλες τις φάσεις της καριέρας του, ενώ συγχρόνως μεταφέρει πειστικά την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’60 και της Beatlemania μέσα από εξαιρετικά κοστούμια της εποχής, αλλά και την φυσιογνωμική και τραγουδιστική ομοιότητα με τα είδωλά τους.

Christmas Theater (Βεΐκου 137, Γαλάτσι, 211-7701700), στις 20:30. Εισιτήρια 54, 44, 36, 26, 18, 10€, μειωμένο 27, 22, 18, 13, 9 και 5€. Μεικτός χώρος (με πιστοποιητικό εμβολιασμού/ νόσησης, ή με αρνητικό ράπιντ 48ω). Χωρίς διάλειμμα. Προπώληση εδώ

Σάββατο 30 Οκτωβρίου

Σφίγγα/ Αναστασία Έδεν & Άρης Βλάχος

Η μουσική σκηνή του κέντρου (που πια «υπογράφει» ως Music Theatre) επιστρέφει, ύστερα από την αναγκαστική περίοδο αποχής από τα καθιερωμένα του ζωντανά μουσικά ραντεβού. Στην σκηνή, η ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν και ο συνθέτης Άρης Βλάχος μαζί με full band καταθέτουν δουλεμένες ερμηνείες και πρωτότυπες διασκευές κλασικών διαμαντιών από το ελληνικό τραγουδιστικό ρεπερτόριο. Τίτλος του προγράμματος, «Δε φτάνει μόνο ν’ αγαπάς». Οι δυο καλλιτέχνες, εκτός από την κοινή τους αγάπη για το καλό ελληνικό τραγούδι, έχουν και δισκογραφικό κοινό παρελθόν, οπότε η χημεία τους είναι αυτονόητη.

► Μουσική Σκηνή Σφίγγα (Κιάφας 13, Ακαδημίας & Ζ. Πηγής, 211-4096149, 6987844845) στις 22:30 (πόρτες 21:30). Γενική είσοδος 10€.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα