Φάκελος Beatles: Η άγνωστη ιστορία του αντικαταστάτη του Ringo Starr

Φάκελος Beatles: Η άγνωστη ιστορία του αντικαταστάτη του Ringo Starr
©TopFoto/ The Image Works

Η άγνωστη ιστορία του Jimmie Nicol που υπήρξε μέλος των Beatles για ελάχιστες ημέρες, αντικαθιστώντας τον μεγάλο Ringo Starr (Vids)

Είναι 3 Ιουνίου του 1964 και βρισκόμαστε στο απόγειο της “Beetlemania”.

Κατά την διάρκεια ηχογράφησης στο Λονδίνο ο ντράμερ των The Beatles, Ringo Starr καταρρέει και μεταφέρεται στο νοσοκομείο με λοίμωξη στις αμυγδαλές.

Μετά από συζητήσεις μεταξύ του μάνατζερ του συγκροτήματος Brian Epstein και του παραγωγού τους George Martin, προσωρινά και για την πραγματοποίηση της  περιοδείας τους στην Αυστραλία και Ευρώπη, την θέση του παίρνει ο Jimmie Nicol.

Ο Ringo επέστρεψε τελικά στις 14 Ιουνίου. Στις 15 Ιουνίου ο Nicol έδωσε την τελευταία του συνέντευξη σαν “Beatle”. Αυτές οι 13 μέρες, ήταν ικανές να αλλάξουν για πάντα τη ζωή ενός ανθρώπου που δεν κατάφερε να ξεπεράσει την ελάχιστη λάμψη που έζησε εκείνες τις μέρες.

Τι προηγήθηκε; Ο Starr έπρεπε πάσει θυσία να αντικατασταθεί. Κάπως έτσι, ο jazz ντραμίστας Jimmy Nicol πέρασε τις “εξετάσεις” παίζοντας στο στούντιο 2 της Abbey Road, μπροστά στους υπόλοιπους Beatles έξι τραγούδια, μεταξύ των οποίων ήταν και το θρυλικό “Can’t Buy Me Love”. Είχαν απορριφθεί ήδη αρκετοί ντράμερ, λεπτά μετά την κατάρρευση του Starr.

Η ιστορία αναφέρει πως οι υπόλοιποι Bealtes ήθελαν να ακυρώσουν τις εμφανίσεις τους στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία εξαιτίας της απουσίας του αγαπημένου τους Ringo.

Παρόλα αυτά, ο μάνατζερ τους, Brian Epstein, κατάφερε να τους πείσει να βρουν αντικαταστάτη έστω για λίγες ημέρες και για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις εμφανίσεις τους μιας και μια πιθανή ακύρωση θα έκανε κακό στο πρεστίζ τους, την ώρα που ήταν νούμερο ένα μπάντα στον πλανήτη.

Μεγαλύτερες αντιρρήσεις έφερνε ο George Harrison. Ωστόσο, οι δεξιότητες του Nicol έκαμψαν και τις τελευταίες αντιστάσεις.

Σε παλαιότερη συνέντευξη του, ο Starr είχε πει: “Ένοιωθα απαίσια. Πίστευα πως θα με αντικαταστήσουν για πάντα με τον Nicol, μόνο αυτό σκεφτόμουν μέχρι να γίνω καλά”.

Η πρώτη εμφάνιση του Jimmie έγινε 27 ώρες μετά την audition του στο στούντιο, στη συναυλία που δόθηκε στην Κοπεγχάγη. Η συνέχεια έλαβε χώρα στην Ολλανδία όπου Nicol και Lennon πέρασαν μια ολόκληρη βραδιά σε έναν οίκο ανοχής του Άμστερνταμ, γεγονός που ποτέ δεν αρνήθηκε ο John.

H μπάντα έφυγε για Αυστραλία και ο Jimmie είχε την ευκαιρία να είναι μέλος των Σκαθαριών για λίγες ακόμη φορές.

“Σκαθάρι για 13 μέρες”

Δια στόματος Nicol: “Ήμουν μέλος των Beatles για 13 μέρες. Έλαβα μέρος στις συνεντεύξεις Τύπου, υπέγραφα αυτόγραφα. Μια μέρα πριν γίνω μέλος τους, κανένα κορίτσι δε μου μιλούσε. Την επόμενη μέρα, μετά το πρώτο live μαζί τους, ήμουν σε μια λιμουζίνα με τον John Lennon και τον Paul McCartney και οι γυναίκες έκαναν σαν τρελές για να μας αγγίξουν”.

Ο Starr πήρε εξιτήριο στις 14 Ιουνίου και ο Nicol έδωσε το τελευταίο του show στην Αυστραλία. Ήταν η 8η εμφάνιση του με το πιο διάσημο συγκρότημα της ιστορίας. Μετά από τη συναυλία, πήρε το αεροπλάνο και γύρισε μόνος του στη Βρετανία την ώρα που ο Ringo έπαιρνε την πτήση για τη Μελβούρνη.

Η φωτογραφία του Nicol κατά την αναχώρηση του από την Αυστραλία:

Μια σπάνια συνέντευξη του “αντικαταστάτη για 13 ημέρες”:

Κάθε φορά που τον ρωτούσαν πώς τα πάει με τους Beatles, απαντούσε: “It’s getting better”, εμπνέοντας τον McCartney να γράψει το Getting Better, ένα από τα καλύτερα κομμάτια στο  Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967).

Τελικά, έλαβε 500 λίρες και ένα χρυσό ρολόι για τον κόπο του που έγραφε πάνω: “From the Beatles and Brian Epstein to Jimmie – with appreciation and gratitude”.

O συγγραφέας Jim Berkenstadt που έχει εκδώσει το βιβλίο ‘ The Beatle Who Vanished’, γράφει:

“Στις λίγες συναυλίες σαν “σκαθάρι”, ο Jimmie έκανε κάτι μοναδικό. Όταν τελείωνε το κάθε κομμάτι, συνέχιζε να παίζει ντραμς για να ενθαρρύνει το κοινό να φωνάξει περισσότερο. Αυτό δεν το έκανε ποτέ ο Ringo. Ο Ringo ολοκλήρωνε το παίξιμο του όταν σταματούσαν και οι υπόλοιποι. Ο Jimmie προσπάθησε να δείξει το δικό του στυλ, και ήταν πολύ καλός”.

Ο Nicol εν δράσει:

Μετά την αποχώρηση του από τους Beatles, η καριέρα του πάλαι ποτέ τζαζίστα ντράμερ, πήρε την κάτω βόλτα. Χρεοκόπησε, τον χώρισε η γυναίκα του και μετακόμισε στο σπίτι της μητέρας του.

“Τα media τον υποδέχθηκαν με τιμές και μετά τον ξέχασαν. Και αυτό τον καταρράκωσε”, σημειώνει ο Berkenstadt.

Για κάποια χρόνια έγινε μέλος των Spotnicks που έπαιζαν surf αλλά αποχώρησε μετά την εξάρτηση του από βαριά ναρκωτικά.

Το 1984, ο Nicol ανέφερε πως εν τέλει, το να ήσουν τότε μέλος των Beatles, ήταν και ευχή και κατάρα. Δήλωσε πως αισθάνθηκε πως ο Epstein τον εκμεταλλεύτηκε. Από τότε δεν έχει ξαναδώσει ποτέ, καμία συνέντευξη. Ούτε ο γιος του που ασχολείται με την ηχοληψία έχει μιλήσει ποτέ για τον πατέρα του.

Και τελικά, το “It’s getting better” του McCartney ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά του στους Beatles.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα