Φρανκ Σινάτρα: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη “Φωνή”

Φρανκ Σινάτρα: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη “Φωνή”
Φρανκ Σινάτρα ASSOCIATED PRESS

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με εκρηκτικό ταμπεραμέντο, σπάνια- μοναδική φωνή, μεθυστικά μπλε μάτια, άντρας με τρομερή επιτυχία στις γυναίκες και πάθος για το ποτό. Σαν σήμερα πέθανε ο θρύλος της αμερικανικής ποπ κουλτούρας, Φρανκ Σινάτρα.

Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια δίσκους, έχει χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος Αμερικανός τραγουδιστής του 20ου αιώνα, ενώ πολλοί όταν αναφέρονται σε αυτόν τον αποκαλούν ως η “Φωνή”.

Τραγουδούσε για θέματα όπως η μοναξιά, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες και τα κατεστραμμένα όνειρα.

Μας έχει χαρίσει διαχρονικές επιτυχίες όπως το Fly me to the moon , το That’s Life και το My Way.

Έκανε έντονη ζωή, είχε όποια γυναίκα επιθυμούσε και παντρεύτηκε τέσσερις φορές: τη Νάνσι Μπαρμπάτο (1939-1951), την Άβα Γκάρντνερ (1951-1957), τη Μία Φάροου (1966-1968) και την Μπάρμπαρα Μαρξ (1976-1998). Με την πρώτη απέκτησε μάλιστα και τα τρία του παιδιά.

Άγγιξε την κορυφή, γυναίκες, χρήματα, δόξα, αλλά και τον πάτο, με μπλεξίματα, μαφίες και προβλήματα με τις φωνητικές του χορδές.

Σαν σήμερα, το 1998, ο μουσικός κόσμος έγινε πιο φτωχός, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος Φράνσις Άλμπερτ Φρανκ Σινάτρα, ο οποίος όμως δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο, αφού ακόμα και σήμερα βιβλία και τραγούδια γράφονται γι’ αυτόν.

Με αφορμή τα 21 χρόνια από τον θάνατο της “Φωνής”, πάμε παρακάτω να δούμε πέντε -όχι και τόσο γνωστές- πληροφορίες για τη ζωή του.

1. Παραλίγο να μην γεννηθεί

Φρανκ Σινάτρα σε νεαρή ηλικία AP

 

Κινδύνευσε να πεθάνει κατά τη γέννησή του, αφού καθώς έβγαινε από την κοιλιά της μητέρας του, τραυματίστηκε
το τύμπανο του αριστερού αφτιού, αλλά και ο λαιμός του από τη λαβίδα του γιατρού.

Για λίγη ώρα πίστευαν πως το μωρό είχε γεννηθεί νεκρό . Ο γιατρός το έβαλε κάτω από κρύο νερό και επανήλθε στη ζωή.

2. Μπλεξίματα με τον Νόμο

Ο Φρανκ Σινάτρα στο Central Park της Νέας Υόρκης, Ιούνιος 29, 1943. ASSOCIATED PRESS

Ο Σινάτρα, ίσως λόγω της επιβλητικής του εμφάνισης και του διαπεραστικού του βλέμματος, είτε λόγω των αντιρατσιστικών του απόψεων, της απροθυμίας του να υπακούει τους νόμους, των επαφών του με τη μαφία και της στενής του σχέσης με τους Κένεντι, συνοδευόταν πάντα από τη φήμη του “κακού παιδιού” και γινόταν συχνά στόχος για τους συντηρητικούς κύκλους της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Ήδη από πολύ νωρίς, ο Σινάτρα είχε δείξει δείγματα προβλημάτων με τις Αρχές.

Σε ηλικία 23 ετών, ο άσημος τότε Φρανκ, είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στη φυλακή με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης. Λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος καθώς αποδείχθηκε πως υπήρχε συναίνεση στην πράξη, με την -παντρεμένη- γυναίκα.

3. Δέχτηκε να τον τραβήξουν φωτογραφία με αντάλλαγμα να σπάσει το χέρι και πόδι ενός δημοσιογράφου

Ο Φρανκ Σινάτρα με την Άβα Γκάρτνερ ASSOCIATED PRESS

Ο Φρανκ, γνωστός για το καλό του γούστο (λάτρευε τα πολυτελή πράγματα, το ωραίο ντύσιμο και το προσεγμένο στυλ) και τη γενναιοδωρία του (κατά τη διάρκεια της ζωής του διέθεσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς), φημιζόταν επίσης και για την οξυθυμία του και δεν δίσταζε να συγκρουστεί όταν διαφωνούσε ή δεν του άρεσε κάτι.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η ιστορία κατά την οποία ο γνωστός τραγουδιστής αντιπρότεινε σε δημοσιογράφους που του πρόσφεραν 16 χιλιάδες δολάρια για να τον βγάλουν φωτογραφία με την Άβα Γκάρτνερ, να του δώσουν λιγότερα χρήματα με την προϋπόθεση ότι θα τον αφήσουν να σπάσει επίσης το χέρι και το πόδι ενός δημοσιογράφου.

4.Το 1963 απήγαγαν τον γιο του για λίτρα

Δηλώσεις του Σινάτρα σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του γιου του που τον είχαν απαγάγει, Δεκέμβρης 11, 1963. AP

Χρειάστηκε να πληρώσει λύτρα 240.000 δολαρίων για την απελευθέρωση του τότε 19χρονου γιου του, Frank Jr., από απαγωγείς το 1963. Αφού κρατήθηκε για αρκετές μέρες, απελευθερώθηκε σώος, ενώ το FBI τελικά συνέλαβε τους απαγωγείς και επέστρεψε τα περισσότερα από τα λύτρα.

5. Το τραύμα στις φωνητικές χορδές

Φρανκ Σινάτρα ASSOCIATED PRESS

Το 1952, πέρασε μία φάση παρακμής της καριέρας του, όπου δεν διέθετε κανένα δισκογραφικό ή κινηματογραφικό συμβόλαιο. Ο λόγος απομάκρυνσης των εταιριών ήταν ότι ένα βράδυ εκείνης της χρονιάς σε ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης, η σπουδαία αυτή φωνή σίγησε. Οι φωνητικές του χορδές είχαν ματώσει. Η δισκογραφική του εταιρεία έκανε πως δεν τον γνώριζε και όλοι τον ξέγραψαν.

Ο Φρανκ, έναν χρόνο μετά, ζήτησε έναν ρόλο στην ταινία “Από εδώ έως την αιωνιότητα”, έναντι αστείας αμοιβής.

Ο ρόλος αυτός του έφερε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου, γεγονός που τον επανέφερε στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα