Γιώργος Καζαντζής: “Η ελληνική μουσική δεν στηρίζεται με διαταγές και περιορισμούς”
Διαβάζεται σε 5'Μια βραδιά με μοναδικό χαρακτήρα όπου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά ζωντανά τα τραγούδια της νέας δουλειάς του Γιώργου Καζαντζή, “Μοιραία Κοιμωμένη”.
- 14 Μαΐου 2024 11:08
“Μέλισσες”, “Χειμωνανθός”, “Μυστικό”, “Ήτανε αέρας” και το “Πέταγμά σου” είναι λίγα από τα τραγούδια του Γιώργου Καζαντζή που έχουν γίνει κατά καιρούς τα μικρά μας μυστικά “καταφύγια”. Ο γνωστός συνθέτης από τη Θεσσαλονίκη παρoυσιάζει το νέο του άλμπουμ με τίτλο “Μοιραία Κοιμωμένη” και κύρια ερμηνεύτρια την Ασπασία Στρατηγού σε μια ιδιαίτερη συναυλία στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου, την Πέμπτη 16 Μαΐου.
Στο πλαίσιο της βραδιάς θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά ζωντανά τα τραγούδια αυτής της νέας δουλειάς του Γιώργου Καζαντζή. Όπως στον δίσκο έτσι και στην συναυλία συμμετέχουν ο Γιώργος Μεράντζας και η Ναντίνα Κυριαζή που υπογράφει και τα πέντε από τα οκτώ τραγούδια. Τα υπόλοιπα κομμάτια υπογράφουν οι Σάννυ Μπαλτζή, ο Διονύσης Καρατζάς και ο Ιωάννης Πανουτσόπουλος.
Στη συναυλία εκτός από τα τραγούδια του νέου δίσκου θα ακουστούν και άλλα γνωστά και αγαπημένα του δημιουργού, ενώ ο Παντελής Θαλασσινός θα ερμηνεύσει τραγούδια από τον κοινό τους δίσκο “Αινίγματα”, σε στίχους Κώστα Φασουλά, καθώς και δικά του αγαπημένα.
Ο Γιώργος Καζαντζής λέει στο NEWS 24/7 για τον νέο δίσκο “Μοιραία Κοιμωμένη” και την ηχογράφησή του:
“Ο δίσκος “Μοιραία Κοιμωμένη” έχει μια συγγένεια με τον προηγούμενο δίσκο μου τα “Αινίγματα” σε στίχους Κώστα Φασουλά και ερμηνεία Παντελή Θαλασσινού. Ηχογραφήθηκαν και οι δύο ζωντανά στο στούντιο σε διάστημα δέκα ημερών, ανάμεσα στους δύο εγκλεισμούς και με την ίδια ομάδα μουσικών. Το ύφος της “Μοιραίας Κοιμωμένης” διαμορφώνεται καθοριστικά από την σχετική πολυμορφία των στίχων, ενώ μουσικά μπορώ να πω ότι κινείται περίπου στις ίδιες φόρμες και ενορχηστρωτικές αναζήτησης με τον προηγούμενο.
Αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον είναι η ζωντανή ηχογράφηση. Η αλληλεπίδραση δηλαδή μεταξύ των μουσικών, η οποία φέρνει ένα βαθύτερα συγκινησιακό αποτέλεσμα. Οι εξαιρετικές ερμηνείες της κύριας ερμηνεύτριας που είναι η Ασπασία Στρατηγού αλλά και των συμμετοχών από ένα τραγούδι του Γιώργου Μεράντζα και της Ναντίνας Κυριαζή, είναι αυτές που ολοκληρώνουν ιδανικά, κατά τη γνώμη μου, το εγχείρημα.”
Δυνατές στιγμές ήταν και οι δέκα ημέρες που περάσαμε στο στούντιο, μέσα σε ένα κλίμα χαράς δημιουργίας και μέθεξης. Αυτό όπως λέω πάντα είναι το δώρο μας, δηλαδή τόσο δυνατές και σημαντικές στιγμές της ζωής μας να καταγράφονται σαν πάγια ανάμνηση και να μένουν και να απολαμβάνονται από τις επόμενες γενιές στο διηνεκές!!!”
Αναφορικά με την πορεία του λαϊκού τραγουδιού και το αν χρειάζεται στήριξη σε σχέση με το ξένο ρεπερτόριο, ο συνθέτης μας απαντά:
“Υπάρχουν δύο κατηγορίες τραγουδιών που ακολουθούν δύο διαφορετικής πορείες. Η μία κατηγορία είναι αυτή που αποτυπώνει την προσκόλληση της σημερινής κοινωνίας στην επιδερμίδα, στο φανταχτερό, στο ανερμάτιστο. Μια πορεία δηλαδή που αναμασά τα τετριμμένα, χωρίς όραμα, χωρίς αναζήτηση και προσανατολισμό.
Η άλλη κατηγορία είναι αυτή που απηχεί την ανάγκη του κόσμου για οξυγόνο ψυχής, για αναζήτηση φρέσκων ιδεών, για γόνιμο και δημιουργικό συναισθηματισμό και ταξίδι στο όνειρο. Αυτή η δεύτερη κατηγορία είναι η λιγότερο δημοφιλής και αφορά πολύ λίγους ανθρώπους.
Ασφαλώς οι δημιουργοί που εκφράζουν αυτήν την κατηγορία είναι σχεδόν άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Οπωσδήποτε η ελληνική μουσική χρειάζεται στήριξη αλλά δεν μπορείς να στηρίξεις μία μουσική με διαταγές και περιορισμούς. Η μουσική είναι μεταλαβιά και αν δεν εκπαιδεύσεις τον κόσμο σου να γεύεται αυτή την μεταλαβιά από τα παιδικά του χρόνια τότε δεν έκανες τίποτα!”
Εκτός από τον αείμνηστο δάσκαλό του, Θεόδωρο Μιμίκο, πολλά πρόσωπα υπήρξαν φωτεινοί φάροι στο δρόμο του Γιώργου Καζαντζή. Ένα από αυτά είναι ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις που διαμόρφωσε ένα τεράστιο κομμάτι της μουσικής του φυσιογνωμίας.
“Ναι η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι με έχει σημαδέψει από τα παιδικά μου χρόνια και ως είναι πολύ φυσιολογικό με έχει επηρεάσει με τις ατμόσφαιρες και τις ενορχηστρωτικές του τεχνοτροπίες. Από μικρός άκουγα πολύ μουσική και αυτή η μουσική του Μανου Χατζιδάκι με ταξίδευε σε έναν άλλο κόσμο, εκεί που πάω και τώρα όταν πετυχαίνει το γλυκό της δικής μου δημιουργίας.”
Και τέλος, πιστεύει ότι υπάρχουν σήμερα επιδραστικές φυσιογνωμίες που μπορεί να επηρεάσουν και τη νεότερη γενιά; “Ναι υπάρχουν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με από μηχανής θεό. Όπως είπα και παραπάνω, η μουσική και η τέχνη γενικότερα, πρέπει να έρθει από τα παιδικά μας χρόνια σαν αναζήτηση και σαν ζωτικό οξυγόνο στην ψυχή μας, που ασφυκτιά από όλα τα δεινά που την περιβάλλουν. Αυτό βέβαια απαιτεί δύο ή και τρεις γενιές και φωτεινά μυαλά να το εισηγηθούν και να το εφαρμόσουν.”
*Το άλμπουμ “Μοιραία κοιμωμένη” σε μουσική-ενορχήστρωση του Γιώργου Καζαντζή κυκλοφορεί από την FM Records. Σταυρός του Νότου – Κεντρική Σκηνή. Τηλ: 210 9226975. Πέμπτη 16 Μαΐου. Ώρα προσέλευσης: 21.00 – Ώρα έναρξης: 21:30. Γενική είσοδος: 13 ευρώ. Προπώληση: more.com