Γιώργος Κουρουπός: Με στεναχωρεί αυτή η στασιμότητα στην ελληνική κοινωνία
Ο κορυφαίος συνθέτης μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για την απήχηση της κλασικής μουσικής στην Ελλάδα, το Μέγαρο Μουσικής αλλά και τους προβληματισμούς του για τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα
- 19 Οκτωβρίου 2017 21:36
O κορυφαίος έλληνας συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, προσκεκλημένος στην εκπομπή ΠΕΖΟΙ στον ΑΕΡΑ, με τις Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και Φωτεινή Λαμπρίδη, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τη σύνθεση, την έμπνευση, τις μαθηματικές σπουδές του που τον βοήθησαν στην επίλυση προβλημάτων σε θεσμικές θέσεις,το Μέγαρο Μουσικής, στο οποίο διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής και το Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου, όπου είναι σήμερα μέλος του Δ.Σ.
Μετά από μια σημαντική διεθνή καριέρα, με βάση τη Γαλλία, επέστρεψε στην Ελλάδα γιατί, όπως ανέφερε, «μερικά πράγματα εξαρτώνται γενικότερα από τη ροή της ζωή σου, από τα πιστεύω σου και τις προθέσεις σου. Είναι γεγονός ότι ήταν μια απότομη αλλαγή για τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν σφάλαμε ή όχι αλλά πάρα πολλοί οι οποίοι γυρίσαμε και παρά την καριέρα που είχαμε κάνει, θεωρήσαμε σκόπιμο να γυρίσουμε. Δεν μετανιώνω …».
Τα πρώτα χρόνια στο Παρίσι έκανε, πρόσθεσε, πολύ μεγάλη προσπάθεια «να καταλάβω και να κατανοήσω και την καινούργια αντίληψη γύρω από τη σχέση της μουσικής με τα μαθηματικά, αν και την ήξερα από την αρχαιότητα. Και σε αυτό με βοήθησε πάρα πολύ ο Γιάννης Ξενάκης, τον οποίο γνώρισα στο Παρίσι».
Το κοινό της λόγιας μουσικής και της όπερας στην Ελλάδα επεσήμανε πως είναι το πολύ 2%, σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου φτάνει το 5%. «Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει μια παιδεία τέτοια που να πει κανείς ότι υπάρχουν ακούσματα της κλασικής μουσικής και της μετέπειτα εξέλιξης της», παραδέχτηκε.«Όταν λοιπόν, υπάρχει ένα περιβάλλον που αγνοεί την τέχνη την πιο απαιτητική, εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει και ένα κοινό που να διαμορφώνεται λίγο-λίγο με μια αγάπη προς αυτά τα πράγματα».
Υπογράμμισε τον ρόλο που έπαιξε προς αυτή την κατεύθυνση το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το οποίο τόνισε ότι η Πολιτεία έχει το έχει εν πολλοίς αφήσει αβοήθητο.
Τι τον εμπνέει;
«Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να με εμπνεύσουν πολύ διαφορετικά πράγματα, μια ιδέα, ένα κείμενο, μια σύμπτωση -κάτι που υπάρχει και σε κάνει να δεις διαφορετικά τα πράγματα. Και η κοινωνική πραγματικότητα σίγουρα. Γι’ αυτό και έχω γράψει κείμενα με πολιτικό περιεχόμενο. Με την έννοια της μεταφοράς, τη συμβολική».
Η βαριά περιρρέουσα ατμόσφαιρα τον επηρεάζει; «Με στεναχωρεί. Με στεναχωρεί αυτή η στασιμότητα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Όλοι ελπίζουμε ότι κάτι καλύτερο θα συμβεί, αλλά το πράγμα έχει κολλήσει για πολλά χρόνια. Μακάρι να ξεκολλήσει κάποτε και να είναι ευτυχείς οι άνθρωποι που θα έρθουν μετά από μας».