Γλυκερία: Ζω τον θάνατο και την ανάσταση μέσα από τους θρήνους της Παναγίας

Διαβάζεται σε 5'
Η Γλυκερία
Κωνσταντίνος Μανωλάς

Η Γλυκερία μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τη συναυλία της τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, στο Θέατρο Παλλάς με τίτλο «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης»

Είναι από τις φωνές που κουβαλούν μέσα τους την Ιστορία. Την προφορική, τη λαϊκή, την αθόρυβα ιερή. Η Γλυκερία δεν τραγουδά απλώς· αφηγείται, μνημονεύει, παρηγορεί. Έχει περάσει δεκαετίες στη σκηνή χωρίς να χάσει τίποτα από την αμεσότητα και τη συγκίνηση της πρώτης επαφής. Με έναν ήχο που ισορροπεί ανάμεσα στο βυζαντινό μέλος, το παραδοσιακό, το λαϊκό και το έντεχνο, η Γλυκερία έχει χτίσει μια γέφυρα ανάμεσα στη θρησκευτική κατάνυξη και την ανθρώπινη ανάγκη για ελπίδα.

Αυτό το μονοπάτι φωτίζει ξανά τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, στο Θέατρο Παλλάς, με την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης». Ένα ταξίδι από τον σπαραγμό στο φως, από το μοιρολόι της Παναγίας στην αναγέννηση της φύσης, μέσα από ύμνους, εγκώμια και τραγούδια-χελιδόνια που ενώνουν το Θείο με το Ανθρώπινο. Μια βραδιά που, όπως και η ίδια λέει, «ζωντανεύει το Πάσχα» με τον πιο προσωπικό και καθαρό τρόπο.

Η Γλυκερία αναφέρει χαρακτηριστικά για το τι σημαίνουν γι αυτήν αυτοί οι ύμνοι σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή “Νομίζω ότι επειδή έχω κάνει πολλές παραστάσεις με το «Ω γλυκύ μου έαρ», ζω την εποχή αυτή, ζω τον θάνατο και την ανάσταση μέσα από τα εγκώμια, τους ύμνους, τους θρήνους της Παναγίας και βεβαίως τα τραγούδια της Άνοιξης που μας παραπέμπουν στην ανάταση και την ανάσταση που φέρνει η εποχή αυτή.
Ζω πραγματικά το Πάσχα και την Ανάσταση πολύ έντονα μέσα από αυτές τις παραστάσεις. Από τον θρήνο στην Άνοιξη. Από τον θρήνο στην Ανάσταση. Και πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο μεταδίδω και στον κόσμο την κατάνυξη που φέρνει αυτή η ιδιαίτερη γιορτή μας”.

Και συνεχίζει ξεναγώντας μας στο ρεπερτόριο της κατανυκτικής αυτής βραδιάς: “Θα ακούσουμε τα εγκώμια, θα ακούσουμε θρήνους της Παναγίας, που προέρχονται και από άλλα μέρη του κόσμου με τα ίδια “Πιστεύω” θρησκευτικά. Δεν είναι μόνο από την ελληνική παράδοση.

Έχουμε και ένα τραγούδι που το τραγουδάγανε οι Κόπτες, έναν θρήνο που τον μετέφερε ο Νίκος Γκάτσος με ελληνικό υπέροχο στίχο, με τίτλο «Μάνα μου μάνα» και το πρωτοτραγούδησε ο μεγάλος ερμηνευτής της ποντιακής μουσικής Χρύσανθος Θεοδωρίδης.

Στα τραγούδια της Άνοιξης περιλαμβάνεται το παραδοσιακό της Κύθνου «Ήρθεν ο Μάης μάτια μου, ήρθε το καλοκαίρι» και κάποια άλλα παραδοσιακά, αλλά και κάποια τραγούδια που παραπέμπουν στην Ανάσταση, σε αυτή την εποχή που ανασταίνεται η ψυχή μας και αναπτερώνεται το ηθικό μας.

Μαζί μου θα είναι ο αγαπημένος μου Παντελής Θαλασσινός, που θα ερμηνεύσει από ένα τραγούδι για κάθε μήνα της Άνοιξης και το τραγούδι «Ήταν Άνοιξη και Πάσχα», σε στίχους Ηλία Κατσούλη. Συμμετέχουν επίσης ο Χάρης Μακρής, η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου και πολυμελής ορχήστρα

Ο εξαιρετικός ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων σε επιμέλεια του Χρήστου Προμοίρα. Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί ο Στέλιος Φωτιάδης.

Η Γλυκερία
Κωνσταντίνος Μανωλάς

Το θρησκευτικό συναίσθημα και η παράδοση κατέχουν ιδιαίτερη θέση στη ζωή και στο ρεπερτόριό σας. Τι ρόλο έπαιξε η εκκλησιαστική μουσική στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής σας ταυτότητας;

Πολύ μεγάλο ρόλο, γιατί εγώ γνώρισα τη Βυζαντινή μουσική μέσα από τον πατέρα μου, ο οποίος ήξερε τη Βυζαντινή μουσική και έψελνε, γι’ αυτό και αγάπησα το παραδοσιακό, το δημοτικό, το σμυρνέικο τραγούδι και κατ’ επέκταση το λαϊκό και το ρεμπέτικο, αλλά και το σύγχρονο που στηρίζεται στους μουσικούς αυτούς δρόμους που ενέπνευσε η βυζαντινή μουσική και με συγκινεί. Όλα αυτά εμπεριέχουν τη βυζαντινή μουσική στην οποία στηρίζεται η εκκλησιαστική μας μουσική.

Η άνοιξη συμβολίζει την αναγέννηση και την ελπίδα. Πιστεύετε ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά για τον κόσμο, ειδικά σε δύσκολες εποχές;

Νομίζω ότι 100% μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά η μουσική και πάντα λειτουργούσε έτσι, και πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρώτα τραγούδησε και μετά μίλησε. Δηλαδή πρώτα ψιθύρισε ήχους με ό,τι συλλαβές γνώριζε, με όποια γλώσσα μπορούσε να μιλήσει όπως διαμορφωνόταν μέσα από την εξέλιξή του, και νομίζω ότι πρώτα μπορεί να χρησιμοποίησε την κραυγή και τη μουσική και τη μελωδία και μετά να μίλησε.

Παίζει καθοριστικό ρόλο η μουσική. Γι’ αυτό το λόγο νομίζω ότι η μουσική είναι λυτρωτική σε όποια ψυχική κατάσταση κι αν βρίσκεται ο άνθρωπος. Μπορεί να τον παρηγορήσει, να τον διασκεδάσει, να τον συντροφεύσει, να βρει ένα στήριγμα και να ξεπεράσει και εμπόδια. Πολλές φορές συμβαίνει αυτό.

Μετά από τόσα χρόνια στη σκηνή, τι σας συγκινεί περισσότερο όταν τραγουδάτε;

Πάντα αυτό που με συγκινεί και θα με συγκινεί είναι αυτή η αμεσότητα που έχω με τους ακροατές – θεατές, που τους ακουμπάω, τους πλησιάζω πάρα πολύ. Ό,τι υπάρχει πάνω υπάρχει και κάτω, ό,τι υπάρχει κάτω αποστέλλεται πάνω και γίνεται αυτή η ανταλλαγή, αυτή η όμορφη συναλλαγή, η τίμια, η έντιμη, των καλών προθέσεων.
Αυτή είναι η επαφή μου με τους ανθρώπους και αυτή είναι η προσφορά μου στο τραγούδι.

Στο πλευρό της Γλυκερίας θα βρίσκονται ο Παντελής Θαλασσινός, ο Χάρης Μακρής, η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου και πολυμελής ορχήστρα.
Ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης θα διαβάσει εμβληματικά αποσπάσματα από έργα Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων σε επιμέλεια του Χρήστου Προμοίρα.
Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Στέλιος Φωτιάδης.

Info

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5, Αθήνα 105 64
Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου 2025
Ώρα έναρξης: 20:30 | Διάρκεια: 2 ώρες
Προπώληση εισιτηρίων: από 15 ευρώ
more.com || pallastheater.com
Επιπλέον πληροφορίες: Τ.: 210 3213100

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα