Grammy 2025: Η ενίσχυση για τις πυρκαγιές και οι “ενστάσεις” για τους Beatles

Διαβάζεται σε 6'
grammy
Beyonce, Charli XCX, Billie Eilish, Kendrick Lamar, Post Malone, Sabrina Carpenter, Chappell Roan, Taylor Swift. AP Photo

Οι διοργανωτές των Grammy 2025 ανακοίνωσαν πως η τελετή απονομής των βραβείων της μουσικής βιομηχανίας θα διεξαχθεί όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι διοργανωτές των Grammy ανακοίνωσαν πως η τελετή απονομής των 67ων βραβείων της μουσικής βιομηχανίας θα διεξαχθεί όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 2 Φεβρουαρίου 2025.

«Το φετινό σόου, ωστόσο, θα έχει έναν ανανεωμένο σκοπό: τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη των προσπαθειών ανακούφισης από τις πυρκαγιές και το να τιμήσουμε την τόλμη και την αφοσίωση των μελών των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να προστατεύσουν τη δική μας», ανέφεραν αξιωματούχοι της Ακαδημίας Ηχογράφησης σε μία επιστολή προς τα μέλη της.

Παράλληλα, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανέβαλε την ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Όσκαρ για δεύτερη φορά εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στο Λος Άντζελες. Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν τώρα την 23η Ιανουαρίου. 

Grammy 2025 – Υποφηφιότητες και φαβορί

Beyoncé
"Act ll: Cowboy Carter" - Beyoncé Parkwood/Columbia/Sony via AP

Η Beyoncé θα είναι το μεγάλο φαβορί της τελετής απονομής των βραβείων Grammy, στις 2 Φεβρουαρίου του 2025 στο Λος Άντζελες, καθώς είναι υποψήφια σε 11 κατηγορίες για το άλμπουμ της “Cowboy Carter”, έναν φόρο τιμής στις αφροαμερικανικές ρίζες της κάντρι μουσικής, ανακοίνωσε σήμερα η Recording Academy.

Η διάσημη τραγουδίστρια θα αναμετρηθεί με την άλλη βεντέτα της αμερικανικής μουσικής σκηνής Τέιλορ Σουίφτ, ιδίως στην κατηγορία του καλύτερου άλμπουμ, όπως και με τα νέα αστέρια της ποπ μουσικής Charli XCXChappell Roan και Σαμπρίνα Κάρμπεντερ.

“Short N’ Sweet” της Sabrina Carpenter © Island Records via AP

Η Beyoncé θα είναι υποψήφια στην κατηγορία του καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς αλλά και σε εκείνη του καλύτερου κάντρι άλμπουμ, κάτι το αξιοσημείωτο, καθώς ο δίσκος της αυτός πρόσφατα περιφρονήθηκε από τις υποψηφιότητες στα Country Music Awards.

Με το σινγκλ “Texas Hold ‘Em” και το άλμπουμ “Cowboy Carter”, η «Queen B» αναδείχθηκε στην πρώτη μαύρη καλλιτέχνιδα που κατέκτησε την κορυφή των σχετικών κατατάξεων του Billboard για την κάντρι μουσική.

Πέραν της επιτυχίας που έχει ήδη καταγράψει, το “Cowboy Carter”, το οποίο περιλαμβάνει ήδη το κλασσικό “Jolene” της απόλυτης σταρ της κάντρι μουσικής Ντόλι Πάρτον, έχει πυροδοτήσει τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τη θέση των Αφροαμερικανών στην ιστορία της κάντρι, με το είδος αυτό να συνδέεται κυρίως με λευκούς και συντηρητικούς μουσικούς.

Έχοντας συγκεντρώσει 11 υποψηφιότητες, προηγείται των Charli XCX, Μπίλι Άιλις, Κέντρικ Λαμάρ και Post Malone, που έχουν εξασφαλίσει 7 υποψηφιότητες, κατόπιν των Σαμπρίνα Κάρπεντερ, Chappell Roan και Τέιλορ Σουίφτ, που διαγωνίζονται σε 6 κατηγορίες.

Beatles – “Το να κερδίσουν το Grammy θα ήταν το λιγότερο”

Το «Now and Then» είναι υποψήφιο στις κατηγορίες Καλύτερου τραγουδιού και Καλύτερης ροκ ερμηνείας, το οποίο σημαίνει ότι οι «fab four» θα αναμετρηθούν με καλλιτέχνες όπως η Μπιγιονσέ και η Σαμπρίνα Κάρπεντερ.

Ο 82χρονος θρυλικός μουσικός Πολ ΜακΚάρτνει μαζί με τον Ρίνγκο Σταρ αξιοποίησαν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου σε μία ηχογράφηση του Τζον Λένον από το 1978. Η έμπνευση ήρθε στον ΜακΚάρτνεϊ από τον Πίτερ Τζάκσον, τον σκηνοθέτη των ταινιών «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», που το 2021 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ για το συγκρότημα από το Liverpool με τίτλο «The Beatles: Get Back», βασισμένο σε υλικό αρχείου από τη δημιουργία του δίσκου «Let it be».

Όπως αποκάλυψε ο Μακάρτνεϊ, ο ήχος σε εκείνες τις ηχογραφήσεις δεν ακουγόταν καθόλου καλά, αλλά το AI έκανε το … θαύμα του. Απομόνωσε τις φωνές, καθάρισε τον “θόρυβο” του γύρω περιβάλλοντος, και έτσι ακούμε και τη φωνή του Τζον Λένον στο τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2024, 44 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ και ο Ρίνγκο Σταρ ηχογράφησαν νέα αποσπάσματα του τραγουδιού, ενώ ο Τζορτζ Χάρισον- που πέθανε το 2001- “συμμετείχε” στο «Now and Then» παίζοντας κιθάρα, χάρη σε κάποια αποσπάσματα από ηχογράφηση που είχε γίνει το 1995.

Οι Beatles το 1964
Οι Beatles το 1964 AP Photo, File

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας για Record Of The Year στα 67α βραβεία Grammy, σημειώνει και ένα… ρεκόρ καθώς σηματοδοτεί το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των υποψηφιοτήτων για οποιονδήποτε καλλιτέχνη στην ιστορία. Ωστόσο, ο Λένον και ο Χάρισον, που πέθαναν το 1980 και το 2001 αντίστοιχα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τα Grammy, καθώς δεν συνεισέφεραν νεοηχογραφημένα στοιχεία στο κομμάτι και έτσι δεν αναφέρονται στην επίσημη υποψηφιότητα.

Το γεγονός σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κάποιους να θεωρούν ότι οποιαδήποτε χρήση του AI θα πρέπει να αποκλείεται συνολικά από τις υποψηφιότητες και βραβεύσεις των Grammy. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση το τραγούδι δεν έχει συνολικά δημιουργηθεί μέσω AI, αλλά απομόνωσαν τη φωνή του Λένον από κάτι που ήδη υπήρχε. “Το να κερδίσουν το Grammy θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν για το τελευταίο τραγούδι που έφτιαξε το μεγαλύτερο συγκρότημα όλων των εποχών” σχολίασε ένας άλλος χρήστης. Βέβαια όλα αυτά πολύ πριν την τραγωδία στο Λος Άντζελες που θα επισκιάσει φέτος κάθε βράβευση στα Grammy.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα