Η Δήμητρα Γαλάνη και οι μουσικοί του Chronos Project μιλούν στο NEWS 24/7 για την επανακυκλοφορία του άλμπουμ

Η Δήμητρα Γαλάνη και οι μουσικοί του Chronos Project μιλούν στο NEWS 24/7 για την επανακυκλοφορία του άλμπουμ
H ομάδα του Chronos Project Mαρία Αθανασοπούλου

Η Δήμητρα Γαλάνη, ο Πέτρος Κλαμπάνης, ο Θωμάς Κωνσταντίνου, ο Σπύρος Μάνεσης και ο Χρήστος Ραφαηλίδης μιλούν για το μοναδικό αυτό μουσικό project που επανακυκλοφορεί με την προσθήκη του "Μπαξέ Τσιφλίκι" του Τσιτσάνη.

Το Chronos Project είναι ένα άλμπουμ που -από το 2016 που κυκλοφόρησε- αποτέλεσε αναφορά στα μουσικά δρώμενα της τελευταίας πενταετίας. Η Δήμητρα Γαλάνη συναντήθηκε με ένα κουαρτέτο διακεκριμένων Ελλήνων μουσικών και με κεντρικό άξονα τα τραγούδια που έχουν γράψει οι μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες και τις ενορχηστρώσεις της ομάδας αυτών των μουσικών αναδεικνύουν με έναν μοναδικό τρόπο τις επιρροές της ελληνικής μουσικής από την Ανατολή και τη Δύση.

Λίγο πριν το τέλος του 2021, εν μέσω πανδημίας και όλων των αλλαγών που αυτή έχει φέρει, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως στις αξίες και στον πολιτισμό μας, το Chronos Project σκάλισε ξανά το πλούσιο μουσικό παρελθόν μας και επανακυκλοφορεί μαζί με ένα bonus track, το “Μπαξέ Τσιφλίκι” του Βασίλη Τσιτσάνη.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης στο κοντραμπάσο, ο Θωμάς Κωνσταντίνου στο ούτι, λαούτο και κιθάρα, ο Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο, ο Χρήστος Ραφαηλίδης στο βιμπράφωνο, κορυφαίοι μουσικοί και μοναδικοί ο καθένας στον τομέα του, συνεργάζονται και γίνονται εδώ ένα «σώμα» με την Δήμητρα Γαλάνη με σκοπό να δημιουργηθεί αυτό το έργο, το Chronos Project.

Δίσκοι σαν αυτόν φιλοδοξούν να ανοίξουν τον δρόμο στους νεότερους μουσικούς για να σκύψουν πάνω στην τεράστια παράδοση του ελληνικού τραγουδιού, είτε αυτό είναι το σύγχρονο έντεχνο, είτε το παραδοσιακό.

Η Δήμητρα Γαλάνη αναφέρει στο NEWS 24/7 το γιατί επανακυκλοφορεί ο σημαντικός αυτός δίσκος και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας: Το Chronos Project είναι και θα είναι πάντα ένα ζωντανός οργανισμός που διαρκώς εξελίσσεται… Αυτό το διαπιστώσαμε μέσα στα χρόνια, παίζοντας live αυτό το υλικό. Ποτέ δεν ήταν ίδιο. Και πώς άλλωστε να είναι ίδιο όταν είναι στα χέρια τόσο άξιων και σημαντικών μουσικών. Πώς να είναι ίδιο όταν έχεις να κάνεις με τέτοια αριστουργήματα, έργα Τέχνης που στέκονται στον χρόνο αναλλοίωτα. Πώς να είναι ίδιο όταν όλα αλλάζουν γύρω μας με απίστευτη ταχύτητα, οπότε αλλάζουν και οι προσλαμβάνουσες μας;

Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα, που δεν είναι της παρούσης να αναφερθώ, έχοντας αυτό το υλικό στα χέρια μου, θεώρησα ότι πρέπει να γίνει αυτή η επανέκδοση και έτσι να το «ξαναθυμίσουμε» στον κόσμο που το αγάπησε ή και να το επανασυστήσουμε σε όσους δεν το είχαν αντιληφθεί, προσθέτοντας στη νέα έκδοση και κάποια ακόμα στοιχεία που έχω στο αρχείο μου.

Με την ευκαιρία θέλω για άλλη μια φορά να υποκλιθώ στους δημιουργούς (παρόντες και απόντες) για αυτή τη αιωνία γενναιοδωρία να μας παραδίδουν τέτοιο έργο. Είναι ο λόγος της ύπαρξής μας τα έργα τους. Ευχή μου και πόθος μου να ξανασυναντηθούμε το συντομότερο με αυτή την μοναδική παρέα. Το Chronos Project συνεχίζεται… Καλή ακρόαση!”

Η Πέτρος Κλαμπάνης με τη Δήμητρα Γαλάνη Δημήτρης Αντωνέλος

Ο Πέτρος Κλαμπάνης μάς εξηγεί το γιατί επιλέχθηκε ως bonus track το “Μπαξέ Τσιφλίκι” του Βασίλη Τσιτσάνη “Αγαπάμε πολύ τον Τσιτσάνη και τη δουλειά του. Το κομμάτι αυτό προτάθηκε από τη Δήμητρα, αν θυμάμαι καλά. Στο στούντιο έφερα το μέρος του σόλο, που είναι μια μπασογραμμή, και η αντίστοιχη αρμονική ακολουθία, εμπνευσμένη από την μελωδία του τραγουδιού. Ήταν θεωρώ από τα κομμάτια με το περισσότερο μουσικό ενδιαφέρον – και πιστεύω ότι όλοι μας νιώθουμε το ίδιο. Στην εκτέλεση αυτή παρουσιάζονται πολλά από τα διαφορετικά και ίσως ετερόκλητα συστατικά του project, που όμως με έναν τρόπο λειτουργούν αρμονικά και συμπληρωματικά. Βλέποντας πίσω, στις μέρες που το group μας ήταν πιο ενεργό, το ‘Μπαξέ Τσιφλίκι’ ήταν από τα ‘highlights’, αν θέλετε, των συναυλιών μας. Ελπίζω σύντομα να ξαναζήσουμε αυτές τις στιγμές μαζί σας”.

Τι σημαίνουν, όμως, δουλειές σαν και αυτές για τους νεότερους καλλιτέχνες;

Δημήτρης Αντωνέλος

Ο Χρήστος Ραφαηλίδης αναφέρει πως “το Chronos Project είναι προϊόν αγάπης, που στηρίζεται στην εμπειρία και τη βαθιά γνώση της μουσικής που φέρουμε όλοι μας μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Χάρη σε αυτό δανειστήκαμε στοιχεία από άλλα μουσικά είδη, για να “δώσουμε διαβατήριο” σε τραγούδια που είναι συνυφασμένα με το DNA μας, πάντα με σεβασμό στη παράδοση αλλά με τόλμη για το καινούριο. Αυτό που μας κράτησε γειωμένους και σε διαρκή σύνδεση με την Ελληνικότητα της μουσικής, είναι ο στίχος, η ποίηση. Θέλω να πιστεύω ότι οι νεότεροι μουσικοί θα εμπνευστούν από το έργο μας. Θα εμβαθύνουν στην τέχνη τους, θα ψάξουν και θα δοκιμάσουν νέες ιδέες, και θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο οικοδόμημα της Ελληνικής Μουσικής”.

Τo Chronos σε εμάς έδειξε τι μπορεί να συμβεί όταν καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία και καταβολές συναντιούνται με ανοιχτά μυαλά και ανοιχτές καρδιές. Μας έδειξε έμπρακτα πώς λειτουργεί μια υγιής συνεργασία. Είδαμε πως, παρά το γεγονός πως δεν είχαμε όλοι τις ίδιες αφετηρίες, αναζητήσαμε και τελικά βρήκαμε κοινούς μουσικούς τόπους, τόπους ουσιαστικούς, με ισχυρή ταυτότητα, στους οποίους το ελληνικό τραγούδι αναδείχθηκε με έναν τρόπο που κατέληξε να είναι ταυτόχρονα ελληνικός και διεθνής, πέρα από στυλιστικές κατηγοριοποιήσεις. Ελπίζουμε η δουλειά αυτή να εμπνέει όσους έρχονται σε επαφή μαζί της, όχι μόνο ως μουσικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως ως τρόπος προσέγγισης στη νέα δημιουργία” προσθέτει ο Σπύρος Μάνεσης.

Τέλος, ο Θωμάς Κωνσταντίνου αναφέρει “το Chronos project αποτέλεσε για μένα μία τομή στο χρόνο , ένα σημείο από το οποίο άλλαξε πορεία ή μάλλον βρήκε το δρόμο της η καλλιτεχνική μου αναζήτηση για κάτι έξω από όσα είχα κάνει μέχρι τότε. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που με έβγαλαν από το comfort zone μου και επί της ουσίας με επανασύστησαν στον ίδιο μου τον εαυτό. Η μουσική είναι πάντοτε το αποτέλεσμα , η αντανάκλαση της ζωής μας και το chronos project αποτύπωσε την ανάγκη για αλλαγή στα μουσικά δρώμενα αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την τέχνη της μουσικής στην Ελλάδα”.

Ιnfo: CHRONOS Project | Δήμητρα Γαλάνη- Το Chronos κυκλοφόρησε το 2016 σε cd/dvd από την TheInSound/Στις 3 Δεκεμβρίου 2021 κυκλοφόρησε ξανά απο την Νorth Knot σε νέα έκδοση με bonus track το τραγούδι ΜΠΑΞΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ του Βασίλη Τσιτσάνη/

Το Chronos project σε όλα τα Digital stores και στο επίσημο κανάλι της Δήμητρας Γαλάνη στο Youtube.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα