Η εντυπωσιακή Κουβανή Yilian Cañizares είναι έτοιμη να μας παρασύρει σε μια εξωτική μουσική περιπέτεια

Διαβάζεται σε 6'
Yilian Canizares
Yilian Canizares - Habana Bahia Half Note Franck Socha

Ποια είναι η εντυπωσιακή βιολονίστα και τραγουδίστρια Yilian Cañizares που έρχεται για να μας ταξιδέψει στους ρυθμούς της Κούβας;

H εντυπωσιακή Κουβανή βιρτουόζος βιολονίστα, τραγουδίστρια και συνθέτης Yilian Cañizares έρχεται για τέσσερις εμφανίσεις στο Half Note από Παρασκευή 20 έως και Δευτέρα 23 Οκτωβρίου για να μας παρασύρει σε μια εξωτική μουσική περιπέτεια.

Η Cañizares έχει δημιουργήσει το δικό της μουσικό ύφος, καθώς διατηρεί την κουβανική ταυτότητά της, αλλά τη συνδυάζει μοναδικά με τη jazz, την κλασική μουσική και τους αφρο-κουβανικούς ρυθμούς.

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Half Note μίλησε στο NEWS 24/7 για τις συνεργασίες που την έφεραν στο σήμερα και τις συμβουλές που ακολουθεί για να ζει πιο έντονα την κάθε στιγμή.

Γεννήθηκε πριν από 42 χρόνια στην Αβάνα της Κούβας, όπου η μουσική και ο χορός είναι απαραίτητα στοιχεία της καθημερινότητας. Τη ρωτάμε αν θυμάται την πρώτη φορά που ανέβηκε στη σκηνή: “Ξεκίνησα να παίζω στη σκηνή πολύ νωρίς. Στην ηλικία των 3-4 ετών σε ένα παιδικό μουσικό συγκρότημα που ονομαζόταν “Los Meñiques ” στην Αβάνα. Συνηθίζαμε να δίνουμε παραστάσεις κάθε Σάββατο και ήταν πραγματικά μια σπουδαία εμπειρία μάθησης και χαράς.

Το ταλέντο της στην μουσική, θα την οδηγήσει να πάρει υποτροφία στα 16 της, να συνεχίσει σπουδές στο βιολί, στο Καράκας της Βενεζουέλας. Το 2000 μετακομίζει στην Ελβετία όπου συνεχίζει τις σπουδές της και πλέον κι αρχίζει να λάμπει και να γίνεται περιζήτητη από ορχήστρες και διάφορα ensembles, έχοντας εγκατασταθεί στην Λωζάννη. Όμως οι μουσικές της αναζητήσεις είναι διαφορετικές και φτιάχνει το πρώτο της κουαρτέτο με το όνομα “Ochumare” (ουράνιο τόξο στην διάλεκτο Yoruba)  με μουσικούς από Βενεζουέλα, Γερμανία κι Ελβετία κι αργότερα με Κουβανούς μουσικούς.

Το 2008 θα κερδίσει με το γκρουπ της, το διεθνή διαγωνισμό στο Montreux Jazz Festival και το 2009 θα κάνει τον πρώτο της δίσκο. Λίγο αργότερα θα εμφανίζεται πλέον με το όνομά της και έτσι θα κατακτά τον κόσμο.

Yilian Cañizares- Habana Bahia ph-Franck Socha 22630-comp Half Note Franck Socha

Αναφορικά με το τι αντιπροσωπεύει κάθε άλμπουμ για κάθε στιγμή της ζωής της, μας λέει: “Κάθε άλμπουμ αντιπροσωπεύει το πώς βλέπω τον κόσμο τη στιγμή ακριβώς που δημιουργήθηκε, καθώς και το εσωτερικό μου ταξίδι. Mπορώ να κάνω μουσική μόνο από τη δική μου εμπειρία ως γυναίκα και ως άνθρωπος. Έτσι, ό,τι ζω επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο τη μουσική μου”.

Hot συνεργασίες και οι “θεοί” της Κούβας

“Rising Star of the year 2013”, η Cañizares παίρνει τον τίτλο και οι πόρτες ανοίγουν! Συνεργάζεται με τον θρυλικό Ibrahim Maalouf, τον Diego El Cigala, την Youn Sun Nah, τον Richard Bona, τον Roberto Fonseca, τον Dhafer Youssef και την Lausanne Chamber Orchestra.

Η πιο μακροχρόνια συνεργασία της φυσικά είναι από το 2018 με τον εκπληκτικό Omar Sosa με τον οποίο έκαναν και τον επιτυχημένο δίσκο «Aguas», αλλά κι ένα live άλμπουμ και περιοδεύουν από τότε μαζί σαν headliners σε Φεστιβάλ ανά τον κόσμο! Ο θρύλος της κουβανικής μουσικής Chucho Valdes, συνεργάστηκε μαζί της το 2019 και την ξεχώρισε για το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία της, τον αυθορμητισμό και την εκφραστικότητά της και τη μοναδική φωνή της, ως την νέα εξαιρετική εκπρόσωπο της σύγχρονης κουβανικής μουσικής.

Αναφορικά με τη συνεργασία της με όλους αυτούς τους σπουδαίους μουσικούς ειδικά με τον Chucho που θεωρείται “ο πατέρας όλων των Κουβανών μουσικών” τη ρωτήσαμε να μας πει πέντε πράγματα που έμαθε από αυτές τις εμβληματικές μορφές της μουσικής.

“Καταρχάς με έμαθαν ότι είναι σημαντικό να αναπτύξω τη δική μου “φωνή” ως καλλιτέχνης. Κατόπιν, ότι όλα έρχονται με σκληρή δουλειά και επιμονή. Μου έλεγαν να είμαι ατρόμητη και να απολαμβάνω την κάθε στιγμή. Κυρίως όμως να είμαι ευγνώμων για κάθε τι που έρχεται στη ζωή μου.” 

Yilian Cañizares - Habana Bahia Half Note Franck Socha

Τα άλμπουμ της Cañizares – Αγάπη από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα

Η Cañizares με το ταλέντο της με το μουσικό της χάρισμα, το απίστευτο ταλέντο της, το χαμόγελο και τη φλόγα της κουβανικής της καταγωγής, και με παρακαταθήκη όλες αυτές τις συμβουλές… κατακτά όλο τον κόσμο.

Μιλώντας για το πιο πρόσφατο άλμπουμ της, “Habana Bahia” μας είπε: “Πρόκειται για ένα τόσο όμορφο έργο. Σχεδιάστηκε στο Salvador de Bahia της Βραζιλίας. Συγκεντρώνοντας την αφροκουβανική και την αφροβραζιλιάνικη παράδοση και τη δική μου οπτική γωνία για τους δύο πολιτισμούς. Ελπίζω ότι το κοινό μπορεί να νιώσει από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα πόση αγάπη, ενέργεια και ειλικρίνεια έβαλα σε αυτή τη μουσική.”

Η Cañizares ετοιμάζεται για την πρώτη της παρουσία μπροστά στο ελληνικό κοινό, στο Half Note. Η ντίβα με την αφάνα και το χαμόγελο, το βιολί και την εκπληκτική φωνή θα βρεθεί στην σκηνή μαζί με το εξαιρετικό Resilience Trio της, που περιλαμβάνει τους εξαιρετικούς Childo Tomas στο μπάσο και Ernesttico Rodriguez στα κρουστά.

Yilian Cañizares
Yilian Cañizares Habana-Bahia ph- 22545-comp Half Note Franck Socha

Στη σκηνή θα τη δούμε να παίζει βιολί και να τραγουδάει ταυτόχρονα. Πόσο δύσκολο είναι αυτό τη ρωτάμε;Ξεκίνησα το βιολί σε ηλικία 7 ετών και για πρώτη φορά που είχα αυτό το όργανο στα χέρια μου ένιωσα ερωτευμένη. Το να τραγουδάω και να παίζω ταυτόχρονα αποδείχτηκε ο καλύτερος τρόπος που βρήκα για να εκφράσω τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητά μου.” μας απαντάει, ενώ δεν διστάζει να αναφέρει και τις προσωπικότητες που την έχουν σημαδέψει καλλιτεχνικά. Εκτός από τον Chucho Valdés, η Cañizares λατρεύει την Αμερικανίδα τραγουδίστρια, στιχουργός και πιανίστρια Nina Simone και τον Γάλλο βιολιστή της τζαζ – και ιδρυτή του Quintette du Hot Club de France με τον κιθαρίστα Django Reinhardt (1934) – Stéphane Grappelli.

Η καλύτερη συμβουλή που της έχει δοθεί ποτέ είναι να πιστεύει στον εαυτό της. “Το έμαθα από τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου. Νομίζω ότι αυτό είναι θεμελιώδες για κάθε πτυχή της ζωής ενός ανθρώπου”.

Τέλος αναφορικά με το ελληνικό κοινό, η Cañizares δηλώνει περίεργη να μας… ανακαλύψει: “Έχω ακούσει πολλά καλά πράγματα για τη χώρα και τη μουσική της, αλλά φυσικά θέλω να τα ανακαλύψω και να τα ζήσω η ίδια. Μετράω πραγματικά τις ημέρες”.

Info:

Έναρξη Παρασκευή & Σάββατο 22:30 / Κυριακή & Δευτέρα 21:30 / Half Note Jazz Club / Τριβωνιανού 17, Μετς | 210 9213310.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα