Η γυναίκα που “έβαλε ήχο” στο άνοιγμα μιας Coca Cola έρχεται στο ΚΠΙΣΝ
Η πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής Suzanne Ciani φέρνει τις καινοτόμες συνθέσεις της στο ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Microcosmos.
- 14 Οκτωβρίου 2022 06:48
Mια νέα σειρά συναυλιών έρχεται στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από τις 23 Οκτωβρίου, με τίτλο Microcosmos και καλεσμένους σύγχρονους συνθέτες κλασικής μουσικής από τη διεθνή σκηνή, που χρησιμοποιούν, ή θέτουν ως βάση, τα ηλεκτρονικά στοιχεία για να αναπτύξουν το έργο τους.
Τη σειρά θα ανοίξει η Suzanne Ciani (23/10), πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής εδώ και 50 χρόνια με καθοριστικό έργο τόσο στη σύνθεση όσο και στο sound design. Θα ακολουθήσουν ο Ελβετός ακορντεονίστας Mario Batkovic (20/11), ο Ιταλός πολυοργανίστας Federico Albanese (04/12) και ο Αμερικανός Peter Broderick (05/03).
Τέσσερις ατμοσφαιρικές βραδιές στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ με πρωταγωνιστές τέσσερις σύγχρονες μουσικές ιδιοφυίες που σε όλη την πορεία τους φρεσκάρουν το avant garde, κάνοντάς το πιο προσιτό, εξερευνώντας παράλληλα τις απεριόριστες δυνατότητες του ήχου.
Suzanne Ciani: Η πρώτη synth ηρωίδα των ΗΠΑ έρχεται στο ΚΠΙΣΝ
Η Suzanne Ciani γεννήθηκε στην Ιντιάνα και μεγάλωσε στα νότια προάστια της Βοστώνης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Berkeley και εξελίχθηκε σε αληθινή πρωτοπόρο στη σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής, εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.
Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 20 προσωπικά άλμπουμ, έχει συνθέσει αμέτρητα έργα για την τηλεόραση, το σινεμά και τη διαφήμιση, έχει προταθεί πέντε φορές για Grammy και την έχουν αποκαλέσει “πρώτη synth ηρωίδα των ΗΠΑ”. Όμως, ίσως το σημαντικότερο αποτύπωμά της -πέραν της καινοτόμου δουλειάς της στον τετραφωνικό ήχο – είναι το sound design της καθημερινότητας.
Η Ciani χάρισε τη φωνή και τους ήχους της στο θρυλικό φλιπεράκι των 80s, “Xenon”, ενώ σε εκείνη αποδίδεται και ο χαρακτηριστικός “pop & pour” ήχος των διαφημιστικών της Coca-Cola. Τιμήθηκε, επίσης, για την προσφορά της με την εισαγωγή της στο Hall of Fame του περιοδικού Keyboard δίπλα σε ιερά τέρατα των πλήκτρων όπως ο Robert Moog και ο Don Buchla, ενώ το 2017, έκανε πρεμιέρα στο SXSW το ντοκιμαντέρ “A Life in Waves” που ακολουθεί τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της.
Στο σόου του Λέτερμαν τη θεωρούσαν “ούφο”
Στο ξεκίνημά της κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι… κάνει. Η ηλεκτρονική μουσική ήταν μία “εξωγήινη” ιδέα, που εισήγαγε έναν “τελείως διαφορετικό κόσμο και μια άλλη γλώσσα”, όπως δήλωνε η ίδια σε συνέντευξή της στον Guardian το 2017. Στην ίδια συνέντευξη η Suzanne Ciani θυμήθηκε την εμφάνισή της στο δημοφιλές σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν το 1980.
Δημιουργούσε ήχους σε ένα ηλεκτρονικό μουσικό όργανο Buchla και ακόμα και τότε, μετά την αναγνωρισιμότητα των Kraftwerk, σαν καλλιτέχνης δεν μπορούσε ούτε να κατηγοριοποιηθεί ούτε να εκτιμηθεί. “Δεν μπορούσαν να καταλάβουν τους ήχους που δημιουργούσα. Τους φαίνονταν παράξενοι. Είναι σαν αυτό που λέμε ότι όταν οι ινδιάνοι είδαν τα πλοία του Κολόμβου να πλησιάζουν στις ακτές, δεν κατάλαβαν τι έβλεπαν… γιατί δεν ήξεραν καν τι είναι ένα πλοίο”.
Όταν ήρθε σε επαφή με τον γνωστό Αμερικανό συνθέτη Στιβ Ράιχ – γνωστό για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της minimal μουσικής στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 – της είπε να πάρει τα μηχανήματά της και να τα στείλει στο… φεγγάρι και να μείνουν εκεί. “Είναι πολύ αστείο. Ο Στιβ μισούσε εκείνο το διάστημα τα όργανα ηλεκτρονικής μουσικής. Μερικά χρόνια πριν ήμουν σε ένα event και ένας νεαρός της ηλεκτρονικής μουσικής με πλησίασε και μου είπε ότι γνωρίζω τον πατέρα του Ήταν ο γιος του Στιβ Ράιχ. Ποιητική δικαιοσύνη” είχε πει η Ciani.
Η Ciani ήταν η επιτομή του “struggling artist” στη Νέα Υόρκη των 70s και σε συνεντεύξεις της δεν δίσταζε να παραδεχτεί ότι η… πείνα -στο ξεκίνημά της- την ανάγκαζε να ορμάει στα γραφεία μεγάλων εταιριών για να παρουσιάσει τη δουλειά της. Κάπως έτσι βρέθηκε μπροστά σε ένα μίτινγκ για την εύρεση μιας νέας διαφημιστικής ιδέας για την Coca- Cola. Μια ζωή γεμάτη ήχους, βραβεύσεις, αναμνήσεις από τη Νέα Υόρκη του Studio 54, αλλά και αγώνα για να αναγωριστεί η προσφορά της στην μουσική.
Πληροφορίες συναυλίας:
Info: Κυριακή 23/10, 21.00, Φάρος, Εισιτήρια: Γενική είσοδος 15€, μειωμένο 10€, Προπώληση: Ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr / Τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services) / Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)/ Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Παρασκευή 14/10 στις 12.00 για τα μέλη του ΚΠΙΣΝ και το Σάββατο 15/10 στις 12.00 για το κοινό.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις