Η Ρόδος αγαπάει την τζαζ

Η Ρόδος αγαπάει την τζαζ

Με εντυπωσιακές συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό, το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ έρχεται τέλος του μήνα στο Νησί των Ιπποτών.

Με την ελπίδα πως έως το τέλος του μήνα θα έχουν στρώσει τα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί, η Ρόδος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το τρίτο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ της. Ή ακριβέστερα, το Rhodes & South Aegean International Jazz Festival, όπως επισήμως ονομάζεται η διήμερη διοργάνωση που οπισθογραφούν ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού της Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και η «Τζαζ Δημοκρατία Α.Μ.Κ.Ε.», πνευματικό παιδί του σαξοφωνίστα και συνθέτη, Δημήτρη Βασιλάκη.

Εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, ο Βασιλάκης, χάρη στην ενεργή επαφή του με την διεθνή τζαζ σκηνή, καταφέρνει να προσελκύει σημαντικά ονόματα του χώρου στο Νησί των Ιπποτών. Συγχρόνως, όπως φανερώνει και η αγγλόφωνη ονομασία της ροδίτικης διοργάνωσης, ο ιδρυτής της προωθεί με κάθε ευκαιρία την πολιτιστική και ουσιαστική συνεργασία με τούρκους τζαζίστες –το φεστιβάλ, εξάλλου, είναι από το 2019 αδελφοποιημένο με τα αντίστοιχα της Άγκυρας και του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσού).

Το τρίο Espen Berg, και ο Δημήτρης Βασιλάκης (δεξιά) ΚΙ

Το φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του
ΥΠΠΟΑ
και του
ΕΚΠΑ
, δεν στοχεύει απλά στην παρουσίαση καταξιωμένων μουσικών της τζαζ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κύριος σκοπός του είναι να λειτουργεί ως βήμα για την ανάδειξη νέων ταλέντων από την Ρόδο και το Αιγαίο γενικότερα, αλλά και να προβάλει το ερευνητικό έργο και την καλλιτεχνική δημιουργία των φοιτητών του
Τμήματος Μουσικών Σπουδών
του ΕΚΠΑ, το οποίο αριθμεί ήδη περισσότερους από 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές με αντικείμενο την τζαζ.

Το πρόγραμμα του διημέρου, που θα φιλοξενηθεί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (των Ιπποτών), έχει ως εξής:

30 Αυγούστου

  • Γυναικεία και ελληνοβρετανική σύμπραξη, μεταξύ της ηλεκτρικής αρπίστριας Μαρίας-Χριστίνας (Maria-Christina Harper) και της τρομπετίστριας και τραγουδίστριας Τζορτζίνα Τζάκσον.
  • Ψηφιακή παρουσίαση των Stanpolites, του τζαζ τρίο από την Κωνσταντινούπολη που αποτελείται από τον Τούρκο Εβρίμ Ντεμιρέλ (πιάνο), τον Ελβετό Αντρέας Μέτσλερ (κοντραμπάσο), και τον Ιταλό Ρικάρντο Μαρένγκι (ντραμς).
  • Ο Σταύρος Λάντσιας (πιάνο, κρουστά), ο Ντέιβιντ Λιντς (σαξόφωνο, φλάουτο), και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο, κρουστά), οι πασίγνωστοι Human Touch, επί σκηνής.
Ο κορυφαίος αμερικανός σαξοφωνίστας Ζαν Τουσέν ΚΙ

31 Αυγούστου

  • Το σπουδαίο Espen Berg Trio, που αποτελείται από τον Νορβηγό Έσπεν Μπεργκ (πιάνο), τον Ισλανδό Μπάρδουρ Ρέινερτ Πούλσεν (μπάσο), και τον Δανονορβηγό Σίμον Όλντερσκογκ Άλμπερτσεν (ντραμς), τζαμάρει με τον Δημήτρη Βασιλάκη (σαξόφωνο).
  • Ο θρυλικός αμερικανός σαξοφωνίστας Ζαν Τουσέν συμπράττει με το τρίο Greek Jazz Masters των Βασίλη Ποδαρά (ντραμς), Ντίνου Μάνου (κοντραμπάσο), και Δημήτρη Βερδίνογλου (πιάνο).

Πληροφορίες: Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου, 30 και 31 Αυγούστου στο Παλάτι των Ιπποτών, είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα