Καλά δεν ξέρεις τον Μαχαιρίτσα;

Καλά δεν ξέρεις τον Μαχαιρίτσα;

Ο αγαπητός τραγουδοποιός έρχεται στο Ραδιόφωνο 24/7 και τον Ηλία Μπενέτο και εμείς αναρωτιόμαστε μαζί με το Αστροπελέκι των Απαράδεκτων, πώς γίνεται κανείς να μην γνωρίζει τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Όταν ακούσαμε στο Ραδιόφωνο 24/7, πως ο Ηλίας Μπενέτος θα έχει καλεσμένο του αυτό το Σάββατο 17/6 στις 16.00 τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αυθόρμητα πέρασαν από το μυαλό πολλές σκέψεις. Μουσικές, μελωδίες, αναμνήσεις με υπόκρουση τα τραγούδια του που γέμισαν αρμονικά την εφηβική μας ηλικία… για να είμαστε ειλικρινείς όμως, μας πέρασε από το μυαλό και κάτι άλλο που επίσης μας συντροφεύει από τις αξέχαστες εποχές των ’90s. Το Αστροπελέκι!! (Αν αναρωτιέσαι τι είναι το Αστροπελέκι, τότε πιθανότατα έχεις γεννηθεί, τουλάχιστον μετά το 1992). Και μάλιστα ένα από τα πιο απολαυστικά επεισόδια της σειράς τους “βιντεοκλιπάδες”.

Η πιο μόνιμη από τις εφήμερες σχέσεις του Βλάση στους ανεπανάλητπους “Απαράδεκτους”, υπήρξε ενημερωμένη γύρω από τη μουσική, καθώς παρακολουθούσε όπως έλεγε με υπερηφάνεια τηλεόραση και βίντεο κλιπ. Σε αντίθεση με τον αντιπαθή σπιτονοικοκύρη Χαλακατεβάκη που δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Νίκος Σούλης.

Η Ρένια βλέπετε ήθελε διακαώς να βοηθήσει τον αγαπημένο της να φτιάξει το τέλειο βίντεο κλιπ για το νέο του τραγούδι. Ωστόσο, κανείς δεν την έπαιρνε στα σοβαρά.

 

Όταν αντιλήφθηκε όμως πως ο Χαλακατεβάκης δεν είναι τηλεοπτικώς καταρτισμένος, απογοητεύτηκε. “Ποιος έγραψε το Διδυμότειχο Μπλουζ;” ρωτάει με ύφος θριαμβευτικό και απαντά φυσικά μόνη της, ο “Μαχαιρίτσας”. Η απόγνωση μεγενθύνεται όταν αντιλαβάνεται πως ο συνομιλητής της δεν γνωρίζει ούτε τον τραγουδοποιό.

Και φυσικά η έκρηξη της έρχεται όταν ο ίδιος αδαής άνθρωπος και ζητά να συμμετέχει στο βίντεο κλιπ. Θράσος απύθμενο για άνδρα που δεν γνωρίζει τον Σούλη και το Μαχαιρίτσα.

Αν σας προκαλέσαμε νοσταλγία για τους Απαράδεκτους, δεν έχετε παρά να δείτε ολόκληρο το επεισόδιο στο οποίο αναφερόμαστε παρακάτω. ****Δώστε ιδιαίτερη βάση σε Γιάννη Μπέζο ως Σωτηρία Μπέλλου!!

Αν πάλι δεν γνωρίζετε καλά τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, υπομονή ως το Σάββατο, όπου μπορείτε να ακούσετε περισσότερα για εκείνον και από εκείνον στο Ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή “Ένα Μύθο Θα Σας Πω” με τον Ηλία Μπενέτο. Ως τότε παρόλα αυτά, πάρτε μια πρώτη ιδέα από τον αγαπητό καλλιτέχνη…

Μια ζωή στη μουσική

Γεννιέται στο Βόλο και σε ηλικία 6 ετών, αρχίζει μαθήματα πιάνου για ένα μόλις χρόνο. Σε ηλικία 9 ετών αγοράζει τον πρώτο του δίσκο, το “Help” των Beattles. Σε τρία χρόνια ανακαλύπτει το “Revolver”, και πάλι των Beattles. Εργάζεται στην αποθήκη της Minos, όμως αποδεικνύεται ασυνεπής στο ωράριό του με αποτέλεσμα να απολυθεί. Συμπτωματικά τα πρώτα του album λίγα χρόνια αργότερα θα κυκλοφορήσουν από την  MINOS-EMI).

Ο Μαχαιρίτσας γνώρισε και αγάπησε τη μουσική μέσα από τους Beatles

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν τα πήγαινε πολύ καλά με το σχολείο, είχε τσακωθεί και με έναν καθηγητή του, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από όλα τα γυμνάσια. Ως εκ τούτου, το σχολείο για εκείνον σταμάτησε νωρίς. Αποθηκάριος, μπάρμαν, παρκαδόρος, σερβιτόρος είναι μόνο λίγες από τις δουλειές του “ποδαριού” που έκανε πριν βρει τη θέση του στο χώρο της μουσικής.

Απολύεται από το στρατό και ξεκινά εμφανίσεις μαζί με τον Πάνο Τζαβέλα στη Συντροφιά. Στα 20 του πια χρόνια, μαζί με τον Παύλο Κικριλή συλλαμβάνουν την ιδέα του συγκροτήματος των P.J.L..Όταν την παρέα τους συμπληρώνει ο Τάκης Βασιλάκης το γκρουπ είναι έτοιμο να “ανοίξει φτερά”. Έχοντας τον Αντώνη Μιτζέλο στην κιθάρα βγάζουν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο Armageddon το 1982. Το άλμπουμ ωστόσο δεν βρίσκει την αποδοχή που χρειάζεται και τα μέλη του συγκροτήματος απογοητεύονται.

Οι P.J.L. μετονομάζονται σε “Τερμίτες” και βγαίνουν από την αφάνεια

Έτσι, αποφασίζουν να στραφούν στον ελληνικό στίχο με τη δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλειά να κυκλοφορεί ένα χρόνο αργότερα. Τότε είναι που θα μετονομασθούν σε “Τερμίτες”, μια απόφαση με σαφή αναφορά στο συγκρότημα που ενέπνευσε την πρώτη τους νιότη (όπως και εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων), των “Σκαθαριών”. Είναι ο τρίτος τους δίσκος που θα σηκώσει το παραπέτασμα της αφάνειας και θα στρέψει τα βλέμματα σε αυτό το γκρουπ. Με τίτλο “Αμαρτωλή Μαρία” και συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, η δισκογραφική αυτή δουλειά σημειώνει επιτυχία και πουλά χιλιάδες αντίτυπα.

Το 1986 οι Τερμίτες κυκλοφορούν την τέταρτη δισκογραφική τους δουλειά, με τίτλο “Τσιμεντένια Τρένα”, από την οποία δεν λείπουν και πάλι οι σημαντικές συνεργασίες, όπως η Σοφία Βόσσου και η Φλέρυ Νταντωνάκη. Το τέλος του ταξιδιού τους θα σημάνει το επόμενο άλμπουμ, “Περιμένοντας τη βροχή”, δυο χρόνια αργότερα στο οποίο περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων και το κομμάτι “Πόσο σε θέλω”.

Ο τερμίτης που αυτομόλησε

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ξεκίνησε την προσωπική του διαδρομή στη δισκογραφία το 1989, με το άλμπουμ “Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ”, ενώ δύο χρόναι αργότερα κυκλοφορεί η δουλειά “Διδυμότειχο Blues”, που έγινε χρυσός. Από αυτόν ξεχώρισε φυσικά το ομότιτλο κομμάτι με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα. Συνεργάζεται στους στίχους του με τους Γιάννη Μπαχ-Σπυρόπουλου, Αφροδίτης Μάνου, Γιάννη Προεστάκη, Σάββα Πασχαλίδη και Χάρη Καφετζόπουλου.

Το 1993 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Ρίξε Κόκκινο Στη Νύχτα” στο οποίο συμμετέχουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο “Μικρασιάτικο” και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο “Να Δεις Τι Σου ‘χω Για Μετά”. Τα επόμενα χρόνια της καριέρας του σημαδεύονται από την κοινή καλλιτεχνική πορεία με τον Διονύση Τσακνή.

Το 1995 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Παράθυρα που κούρασε η θέα”, ενώ δύο χρόνια αργότερα παρουσιάζει το “Παυσίλυπον”, δισκογραφική δουλειά σταθμός στην καριέρα του.

Το Παυσίλυπον σημαδεύει ανεξίτηλα τα ’90s και τη δική του πορεία προσωπικά

Η μουσική πάντα δική του, με εξαίρεση το κομμάτι “Απουσία” που υπογράφει ο Μίλτος Πασχαλίδης και οι στίχοι του Ισαάκ Σούση, του Γιώργου Οικονομέα και της Λίνας Δημοπούλου και του Νίκου Τσακνή. Στο ιδιαίτερα αγαπημένο “Ένας Τούρκος Στο Παρίσι” συμμετέχουν οι ΠΥΞ ΛΑΞ, ενό στο “Νότο” ο Μπάμπης Στόκας. Ξεχωρίζει επίσης η συνεργασία με τον Δημήτρη Μητροπάνο στα “Κίτρινα Βράδια”.

Το 1999 θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ “Έτσι Δραπετεύω απ’ τις παρέες” σε μουσική στα 8 από τα 11 τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ένα τραγούδι του Lucio Battisti, ένα του Vasco Rossi και ένα του Δημήτρη Βασαλάκη (από τους Τερμίτες). Το αγαπημένο  “Τι Ζητάω” ερμηνεύει με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλο.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας θα γράψει μουσική για τις ταινίες “Ένας κι Ένας”, αλλά και για το τραγούδι που ντύνει το φιλμ “Εφάπαξ”, ενώ έχει υπογράψει στην καριέρα τη μουσική και για μια σειρά από θεατρικές παραστάσεις. Ακολουθούν σειρά δισκογραφικών προτάσεων και τραγουδιών. Το 2014 κυκλοφορεί το “Μια Τρύπα στον καιρό… Κύριε Μάνο” με αναφορά στον Μάνο Ελευθερίου που δίνει άλλωστε και τους στίχους για πέντε από τα κομμάτια του άλμπουμ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα