Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Αφιερώματα, σπουδαίοι μαέστροι, πρώτες εκτελέσεις και εκπαιδευτικές δράσεις στο νέο της πρόγραμμα
Τι επιφυλάσσει το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την περίοδο 2022-2023 που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, Λουκά Καρυτινό.
- 15 Ιουλίου 2022 10:55
Πλούσιο και γεμάτο εκπλήξεις είναι το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την περίοδο 2022-2023 που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 14 Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, Λουκά Καρυτινό.
Στην παρουσίαση μίλησαν ο Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Μαλλιάρας ο οποίος εξήρε την συνεργασία του ΕΚΠΑ και της ΚΟΑ λέγοντας πως “είναι μία κίνηση προς την θεμελίωση μουσικών σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου”.
Ο πιανίστας και συνθέτης Χρίστος Παπαγεωργίου μιλώντας για τη μουσική παράσταση Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό που εισπράττει, όπου ταξιδεύει, γι αυτές τις πρωτότυπες διαδραστικές συναυλίες, οι οποίες ήταν sold out. Η Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Μαγδαληνή Καλοπανά σημείωσε τη μουσικολογική αξία της Έκτης Συμφωνίας του Δημήτρη Δραγατάκη στον οποίο, μεταξύ άλλων, πραγματοποιείται αφιέρωμα.
Ακόμα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών και συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης τόνισε τη σημασία και την αξία παραγγελιών από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε Ελληνες συνθέτες, ενώ, ως διευθυντής του Ωδείου Αθηνών μνημόνευσε την καταγωγή της ΚΟΑ, που προέρχεται από την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών.
Ο Εξάρχων της Ορχήστρας Δημήτρης Σέμσης στάθηκε στο πρόγραμμα μουσικής δωματίου, των πολλών σχημάτων της Ορχήστρας. «Μια ευκαιρία», όπως είπε «Να έρθουν πιο κοντά οι μουσικοί μέσα από τις πιο στενές συνεργασίες που επιτρέπουν τα μικρά σχήματα, αλλά και να συναντήσουν το κοινό. Τους ανθρώπους που για οποιοδήποτε λόγο, δεν παρακολουθούν μια συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής”.
Τέσσερις μέρες πριν τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, ημέρα του αφιερώματος στον Μάνο Χατζηδάκι, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ο γιος του Γιώργος Χατζιδάκις τόνισε ότι δώρισε το αρχείο και τη βιβλιοθήκη της Ορχήστρας των Χρωμάτων στην ΚΟΑ καθώς έκλεισε ένας Κύκλος. Κυρίως όμως γιατί, όπως είπε «Ο Λουκάς Καρυτινός, ο οποίος διεύθυνει έργα Χατζηδάκι, αθόρυβα, αποτελεσματικά και με τον μεγαλύτερο σεβασμό, βρίσκεται στο τιμόνι της ΚΟΑ. Ένα πρόσωπο αξιόπιστο που θεωρώ μέλος της οικογένειάς μου»
Ο Λουκάς Καρυτινός σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ανάμεσα σε άλλα πως “η καλλιτεχνική περίοδος που αφήνουμε πίσω μας ήταν αναμφισβήτητα δύσκολη για όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς. Παρόλα αυτά, παρουσιάσαμε -με επιτυχία- 22 συμφωνικές συναυλίες και 12 συναυλίες μουσικής δωματίου. Συμπράξαμε με κορυφαίους σολίστ και αρχιμουσικούς όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Κρίστοφ Έσενμπαχ, η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ο Ζαν Λουί Στόιερμαν και ο Στέφαν Ντορ.
Παράλληλα, δεν διστάσαμε να βαδίσουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα, εγκαινιάζοντας τον πρωτοποριακό κύκλο συναυλιών «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής». Μέσα στα χρόνια, έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε σταθερά κοντά στους λιγότερο ευνοημένους συνανθρώπους μας. Έτσι, και φέτος πραγματοποιήσαμε πλήθος συναυλιών με κοινωνικό πρόσημο. Ενδεικτικά, τα έσοδα από τέσσερις συμφωνικές συναυλίες μας δόθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Σήμερα, με υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσδοκούμε να πολλαπλασιαστεί η διαδικτυακή μας παρουσία, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί μία αξιόπιστη αρχειακή πλατφόρμα. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κατέθεσε τρεις προτάσεις χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2.200.000€, που, μετά από αξιολόγηση, έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το οποίο και δρομολογεί τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν τους φορείς του.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και συγκεκριμένα με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, προχωράμε παράλληλα σε θεσμικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, προωθώντας το νέο οργανόγραμμα της Κ.Ο.Α. (που παραμένει ίδιο από το 1942) και τον κανονισμό λειτουργίας μας. Πολύ σημαντική -αλλά και δυστυχώς επίκαιρη- πρωτοβουλία του Υφυπουργού που πήρε σάρκα και οστά είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας ο οποίος πλέον διέπει την εργασία και την καθημερινότητά μας
Φέτος είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι, καθώς πρόκειται να ξεκινήσει μία νέα συνεργασία μεταξύ της Κ.Ο.Α. και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών”.
80 χρόνια ΚΟΑ
Παράλληλα, ο Λουκάς Καρυτινός επικεντρώθηκε στα 80 χρόνια της ΚΟΑ λέγοντας πως “η φετινή καλλιτεχνική περίοδος είναι κομβικής σημασίας για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, καθώς συμπληρώνουμε ογδόντα χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας. Χρόνια που μέσα τους περικλείουν στιγμές χαράς, περηφάνιας, έμπνευσης και δημιουργικότητας, χωρίς να λείπουν οι δυσκολίες, οι περίοδοι αβεβαιότητας και – όπως είναι λογικό – τα ολισθήματα.
Ως οργανισμός -με αυτή την ονομασία- γεννηθήκαμε το 1942, ενώ δώσαμε την πρώτη μας συναυλία στις 28 Φεβρουαρίου του 1943. Φυσικό είναι η πορεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών να ακολουθήσει την ιστορία του τόπου μας και των ανθρώπων του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελεί καθήκον μας να παρουσιάζουμε όλα τα μεγάλα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου. Ότι οφείλουμε να συνδράμουμε στην εξοικείωση του κοινού με την λεγόμενη λόγια, τη μουσική που εγώ αποκαλώ λειτουργική.
Η Ορχήστρα, μπορεί να κλείνει τα ογδόντα χρόνια της, ωστόσο δεν παύει να είναι στραμμένη Με το Βλέμμα στο Μέλλον. Το μέλλον της μουσικής είναι οι νέοι άνθρωποι που σήμερα ξεχωρίζουν και σε μερικά χρόνια θα μας κάνουν περήφανους για τις επιτυχίες τους”
Επετειοι
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο 1922 καθώς φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που συμπληρώνονται το 2023. Και τις δύο επετείους η ΚΟΑ θα τις τιμήσει ιδιαίτερα με αντίστοιχες συναυλίες.
HIGHLIGHTS και πρώτες εκτελέσεις
Ο κ. Καρυτινός έκανε λόγο για επετειακή καλλιτεχνική περίοδο για την Ορχήστρα και γι΄αυτό “περισσότερο από άλλες χρονιές, φέτος συμπράττουμε με παγκοσμίως κορυφαίους σολίστ και αρχιμουσικούς, θέτοντας ψηλά τον πήχη”.
“Αναπόσπαστο κομμάτι του έργου μας είναι η έμπρακτη στήριξη στους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Και κατά την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο παρουσιάζουμε τρία έργα σε α’ παγκόσμια εκτέλεση” ανάφερε.
Ο λόγος για τις “Διαδρομές για συμφωνική ορχήστρα” του διακεκριμένου συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη, ο Ιάσωνας Κεραμίδης ερμηνεύει σε α’ εκτέλεση το Κοντσέρτο για βιολί του Δημήτρη Παπαδημητρίου υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, και το πολυαναμενόμενο νέο έργο του Δημήτρη Σκύλλα «Ο Χορός του Ζαλόγγου».
Εορταστικές συναυλίες
Οι γιορτές αποτελούν πάντα μια καλή αφορμή για την ακρόαση συμφωνικών έργων. Τι μέρες των Χριστουγέννων θα ακούσουμε κορυφαία έργα του μπαρόκ, αλλά και το Πρωτοχρονιάτικο γκαλά, σε συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α., που φέτος έχει τη θεματική του μιούζικαλ.
Τις ημέρες του Πάσχα θα μυηθούμε στον ουμανιστικό κόσμο του Μπετόβεν με το ύψιστο έργο της κλασικής μουσικής Missa Solemnis.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Από το πρόγραμμα της ΚΟΑ δε λείπουν τα Αφιερώματα. Το 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη. Στις 9 Δεκεμβρίου ο δυναμικός αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου τιμά την μνήμη του συνθέτη που μετουσίωσε τις μαθηματικές και αρχιτεκτονικές του γνώσεις σε μία μουσική, καινοφανώς ευφάνταστη, σφραγίζοντας τη μουσική πρωτοπορία κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.
Αφιερωμένη στη μνήμη του Δημήτρη Δραγατάκη είναι η συναυλία της 18ης Νοεμβρίου, ενώ θα λάβει χώρα και αφιέρωμα στη μνήμη του Κάρολου Τρικολίδη που έφυγε από τη ζωή, ένα χρόνο πριν.
Συνεχίζεται το «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής» και η Προσφορά Μουσικής
Μετά τη μεγάλη επιτυχία των δύο συναυλιών που δόθηκαν πέρυσι στο πλαίσιο του κύκλου «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής», το ταξίδι μας στο κέντρο, δηλαδή στη χαρά της μουσικής συνεχίζεται, όπως και το φιλανθρωπικό Πρόγραμμα «Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά» υπό τον παγκοσμίως κορυφαίο Λεωνίδα Καβάκο.
Εκπαιδευτικό έργο
Η Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κ.Ο.Α., συνεχίζει μέσα από τις τάξεις της, να προετοιμάζει νέους ερμηνευτές για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις μιας συμφωνικής ορχήστρας. Οι δημοφιλείς εκπαιδευτικές δράσεις «Δικαίωμα στη Μουσική» και «Επι-μένοντας Αιγαίο», μυούν παιδιά διαφόρων ηλικιών στους ήχους, το ρεπερτόριο, αλλά και τα όργανα μιας ορχήστρας.
Ακόμα, συνεχίζονται οι Ανοιχτές Δοκιμές προσφέροντας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές δημοτικού τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν γενικές δοκιμές με το σχολείο τους. Ενώ κι αυτή τη χρονιά, έναντι συμβολικού αντιτίμου, μαθητές μπορούν να ενταχτούν στο αγαπητό πρόγραμμα Με την Τάξη μου στην Ορχήστρα μας.
Κατά τη νέα καλλιτεχνική περίοδο εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος συναυλιών-συνομιλιών για τους σπουδαστές μουσικής και τους γονείς τους σε Ωδεία της Αθήνας με σκοπό την άμεση επικοινωνία μεταξύ μιας επαγγελματικής ορχήστρας με τους ανερχόμενους μουσικούς της νέας γενιάς και την από κοινού εξερεύνηση της πορείας από τη σπουδή της μουσικής στην επαγγελματική σταδιοδρομία.
Για ένατη χρονιά, το Εργαστήριο Χάλκινων Πνευστών προσφέρει απολύτως δωρεάν, σεμινάρια για χάλκινα πνευστά όλων των επιπέδων και ηλικιών σε συνεργασία με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Και βέβαια, οι εξαιρετικά δημοφιλείς Εισαγωγικές Ομιλίες επιστρέφουν μαζί με τις ζωντανές εμφανίσεις, εμπλουτίζοντας το ιδιαίτερο «τελετουργικό» κάθε συναυλίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις