ΛΕΞ, Νέγρος του Μοριά, Kareem Kalokoh: Δείτε το γαλλικό ντοκιμαντέρ για το ελληνικό ραπ

Διαβάζεται σε 4'
ΛΕΞ, Νέγρος του Μοριά, Kareem Kalokoh: Δείτε το γαλλικό ντοκιμαντέρ για το ελληνικό ραπ
Νέγρος του Μοριά Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson/24 Media

Η ελληνική ραπ έγινε ντοκιμαντέρ σε γαλλικό μέσο ενημέρωσης με τον ΛΕΞ, τον Νέγρο του Μοριά και τον Kareem Kalokoh να μιλούν για το είδος που εκπροσωπούν.

Ντοκιμαντέρ στο γαλλικό μέσο ARTE έγινε η ελληνική ραπ μουσική, ως φαινόμενο που “άνθισε” ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση, την κοινωνική αδικία, την πολιτική αστάθεια και την άνοδο της ακροδεξιάς.

«Το λίκνο της δημοκρατίας υπέφερε από το 2009 από κύματα λιτότητας που δημιούργησαν ένα ιδανικό πεδίο για την άνοδο της ακροδεξιάς, ειδικά του νεοναζιστικού κόμματος, Χρυσή Αυγή. Παρά την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, οι Έλληνες ράπερς, είτε ήταν μετανάστες είτε όχι, γνώρισαν μια επιτυχία – φαινόμενο και διεκδίκησαν το δικαίωμα της πολυπολιτισμικότητας και της ελληνικής υπερηφάνειας», αναφέρει στην εισαγωγή του ντοκιμαντέρ η Γαλλίδα δημοσιογράφος.

Από τον Νέγρο του Μοριά, που γεφυρώνει το ρεμπέτικο με το τραπ, έως τον ΛΕΞ, που αποτυπώνει τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα όπως την βιώνει η γενιά του, και τον Kareem Kalokoh, που αναδεικνύει την κουλτούρα των Αφροελλήνων της Αθήνας, η ελληνική χιπ-χοπ σκηνή αναλύεται ως μια μοναδική πλατφόρμα έκφρασης, ένα φαινόμενο που αξίζει να μελετηθεί.

Νέγρος του Μοριά: “Είναι χαζό ένας Έλληνας να είναι ρατσιστής”

Τον λόγο παίρνει πρώτα ο “Νέγρος του Μοριά” ο ράπερ που έχει καταφέρει όσο κανείς άλλος έως σήμερα, να συνδυάσει τους ήχους του ρεμπέτικου με το ραπ. «Είναι πολύ σημαντικό για μένα να βάζω στοιχεία και πράγματα από την ελληνική κουλτούρα γιατί αυτό είμαι, αυτό αναπνέω, αυτό μιλάω. Είμαι τραμπέτης», λέει εξηγώντας την ταυτότητα της μουσικής του.

Απαντώντας για τον ρατσισμό στην Ελλάδα, ο ράπερ που μεγάλωσε στην Κυψέλη από γονείς από την Γκάνα, αναφέρει: «Η αργκό για μένα είναι τόσο πλούσια γλώσσα. Δείχνει μια σύνδεση με άλλες κουλτούρες, την γαλλική, την ελληνική, την τουρκική. Η Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με πολλούς πολιτισμούς. Γι’ αυτό μου φαίνεται χαζό ένας Έλληνας να είναι ρατσιστής».

ΛΕΞ: “Η κουλτούρα με έκανε να έχω κάτι σοβαρό να πω”

Έπειτα, η δημοσιογράφος του ARTE, συναντά τον ΛΕΞ, τον ράπερ που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στην Hip – Hop σκηνή κερδίζοντας μαζική αναγνώριση. Σε μια από τις σπάνιες φορές που μιλά για το είδος που εκπροσωπεί δηλώνει: «Δεν προτιμώ τον όρο “conscious rap”, προτιμώ το “lyrical”. To “conscious” προϋποθέτει κάποια μηνύματα που πρέπει να περαστούν, μια ηθική στάση η οποία δεν είναι το ζητούμενο για μένα. Το ζητούμενο μου είναι να μεταφέρω αυτό που θέλω μέσα από εικόνες και την χρήση του στίχου. Η κουλτούρα με έφερε στο να έχω κάτι σοβαρό να πω».

Μιλώντας για τα γεγονότα που έχουν δώσει έναυσμα και έμπνευση για τους στίχους του ΛΕΞ, η δημοσιογράφος στέκεται στις δολοφονίες του Αλέξη Γρηγορόπουλου και του Παύλου Φύσσα, με τον ράπερ να δηλώνει: «Όλο αυτό έχει αποτύπωμα στο ελληνικό ραπ. Της οργής για κάτι που ήταν τόσο άδικο και άσχημο. Ναι, το ραπ πήρε τον ρόλο του να εκφράσει αυτήν την συνείδηση».

«Δεν θεωρώ ότι μια επανάσταση θα ξεκινήσει από το ραπ. Το ραπ δεν είναι μπροστά από τον κόσμο, πάει μαζί με τον κόσμο, πολλές φορές είναι και πίσω από τον κόσμο και βλέπει», καταλήγει ο ΛΕΞ.

ΛΕΞ
ΛΕΞ EUROKINISSI

Kareem Kalokoh: “Στην μουσική μου ακούς πως μιλούν τα παιδιά από την Κυψέλη”

Μετά τον ΛΕΞ, η δημοσιογράφος μεταφέρεται στην Κυψέλη όπου συναντά τον Kareem Kalokoh, για να μιλήσουν για το crew του, το ATH Kids και τα “παιδιά από την Κυψέλη”: «Θέλαμε να δείξουμε τι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν σε αυτήν την πόλη. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, υπήρχε και μια ομορφιά. Να ξεπερνούσε και τα σύνορα. Κάποιος που θα ακούσει την μουσική μου, είναι όπως μιλάνε παιδιά από την Κυψέλη και οι Αφροέλληνες στην Αθήνα», σημειώνει ο ράπερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα