Lighthouse Sessions: Εκεί που το ρεμπέτικο συναντά τη τζαζ

Lighthouse Sessions: Εκεί που το ρεμπέτικο συναντά τη τζαζ
Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης Ευτυχία Βλάχου

Με παρουσία κοινού στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, αλλά και σε ζωντανή αναμετάδοση από τις ψηφιακές πλατφόρμες του, τα φετινά Lighthouse Sessions παρουσιάζουν τέσσερις διαφορετικές μουσικές συμπράξεις.

Η επιτυχημένη σειρά συναυλιών Lighthouse Sessions του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά.

Με παρουσία κοινού στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, αλλά και σε ζωντανή αναμετάδοση από τις ψηφιακές πλατφόρμες του, τα φετινά Lighthouse Sessions παρουσιάζουν τέσσερις διαφορετικές μουσικές συμπράξεις με στόχο να αναδείξουν τη δύναμη της μουσικής γλώσσας, συνδέοντας την ελληνική παράδοση και τα ρεμπέτικα με την τζαζ και την κλασική μουσική, σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, ανοικτό στον αυτοσχεδιασμό και την πειραματική διάθεση. Σε κάθε συνάντηση, ο συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τη ζωή και τις μουσικές αναζητήσεις τους, ενώ, παράλληλα, τους καλεί σε έναν μουσικό διάλογο.

Πρώτος καλεσμένος, την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 21:00, είναι ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν ο Ορφέας Περίδης και η Έλλη Πασπαλά.

Στην πρώτη μουσική συνάντηση για φέτος, δύο συνθέτες διαφορετικής γενιάς, με διαφορετικά σημεία εκκίνησης, αναζητούν κοινούς κώδικες ενώνοντας τη διαχρονική αξία της παράδοσης με τη δημιουργική ανησυχία του σήμερα σε μια πλούσια σε ήχους και ρυθμούς συναυλία που πραγματοποιείται, όπως άλλωστε και όλη η σειρά, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι άλλοτε ιεροί και άλλοτε κοσμοπολίτικοι τόποι της κοντινής Ανατολής, συναντούν την ελληνική ταυτότητα μέσα από ενορχηστρώσεις με στοιχεία από τζαζ και κλασική μουσική, ρίχνοντας φρέσκιες πινελιές στον ούτως ή άλλως πολυσυλλεκτικό καμβά του γνωστού συνθέτη.

Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου και έζησε εκεί τα παιδικά του χρόνια. Το 1963 εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του στην Ελλάδα, όπου και ξεκίνησε σταδιακά τη μουσική του δράση. Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1978 με την Εκδίκηση της Γυφτιάς, έναν δίσκο που άλλαξε για πάντα την πορεία του λαϊκού τραγουδιού. Σημαντικός σταθμός υπήρξε επίσης το άλμπουμ Κάιρο – Ναύπλιο – Χαρτούμ (1989). Σταθερός και επίμονος στις συνεργασίες του με στιχουργούς, ερμηνευτές και μουσικούς, δίνει ιδιαίτερο βάρος στους στίχους των τραγουδιών του, συνδυάζοντας επιρροές από ετερόκλητους τόπους με βιώματα αυστηρά προσωπικά. Στη μακρόχρονη πορεία του έχει γράψει μουσική για την αρχαία ελληνική τραγωδία, το νεότερο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ, πέραν της Ελλάδας, έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι Η.Π.Α.

Με ακαδημαϊκή πορεία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και δεξιοτέχνης ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης είναι σήμερα ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εγχώριας τζαζ σκηνής. Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης, κατά τον ερχομό του στην Αθήνα ως φοιτητής ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά σε διάφορα σχήματα. Στα τέλη του 2015, το συγκρότημα Alex Drakos Trio που δημιούργησε με τον κοντραμπασίστα Ντίνο Μάνο και τον πιανίστα Γιάννη Παπαδόπουλο κυκλοφόρησε το άλμπουμ Tora, ενώ η τελευταία δισκογραφική δουλειά του Κτιστάκη με τίτλο Κύκλοι κυκλοφόρησε το 2021. Έχοντας οδηγό τον αυτοσχεδιασμό και επιρροές από τη ροκ, την παραδοσιακή και την κλασική μουσική, σήμερα εμπνέει με τη διδασκαλία, τη δημιουργικότητα και τη στάση του μια νέα γενιά τζαζ μουσικών.

Συντελεστές:

Σύνθεση και ενορχήστρωση εγχόρδων: Νίκος Ξυδάκης και Aλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

Διασκευή: Νίκος Ξυδάκης και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

Ντίνος Μάνος – μπάσο

Γιάννης Παπαδόπουλος – πιάνο

Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης – ντραμς

Κώστας Παναγιωτίδης – βιολί

Παναγιώτης Τζιώτης – βιολί

Αγγέλα Γιαννάκη – βιόλα

Δημήτρης Τραυλός – τσέλο

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org), στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος €10, μειωμένο €5

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα