Maustetytöt: Οι Spice Girls της Φινλανδίας σε ένα σκοτεινό καραόκε μπαρ

Διαβάζεται σε 5'
Maustetytöt
Maustetytöt Aki Roukala

Το φινλανδικό συγκρότημα Maustetytöt, που γνωρίσαμε από την ταινία “Fallen Leaves” του Άκι Καουρισμάκι, έρχεται στο Gazarte.

Λέγονται Maustetytöt είναι αδερφές και “πρωταγωνιστούν” στη μουσική σκηνή της πατρίδας τους, της Φινλανδίας… με έντονες επεκτατικές τάσεις. Αυτόν τον χειμώνα “έντυσαν” με την ερμηνεία τους τη μαύρη κωμωδία “Fallen Leaves” του βετεράνου arthouse σκηνοθέτη Aki Kaurismäki και έγιναν talk of the town.

Στην ταινία ξεπροβάλλουν σε ένα σκοτεινό καραόκε μπαρ, σαν πλαστικές κούκλες, χωρίς να κινούν σχεδόν καθόλου το σώμα και το πρόσωπό τους, και τραγουδούν ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια τους, ταξιδεύοντάς μας στον απόκρυφο κόσμο τους.

Το τέλος αυτής της ιστορίας θα είναι άραγε αίσιο ή όχι;

Θα έχουμε την ευκαιρία να τις δούμε από κοντά την Παρασκευή 31 Μαΐου στο Gazarte Ground Stage. Γι αυτό διάβασε 5 χρήσιμα πραγματάκια για τις αδερφές Karjalainen.

5 trivia για τις Maustetytöt λίγο πριν από το live τους στο Gazarte

1. Maustetytöt στα φινλανδικά σημαίνει Spice Girls

Ξεκίνησαν την καριέρα τους αρχικά ως ένα τριμελές συγκρότημα – για πάνω από 10 χρόνια είχαν τις Kaneli (κανέλα στα φινλανδικά), στις οποίες συμμετείχε και η τρίτη τους αδελφή. Λίγο πριν εγκαταλείψουν τα όνειρά τους για μουσική σταδιοδρομία, δημιούργησαν τις Maustetytöt που στα φινλανδικά σημαίνει Spice Girls, με την Anna στην κιθάρα και την Kaisa στα πλήκτρα. Ένας αυτοσαρκασμός που έπιασε και έφερε την επιτυχία!

2. Φινλανδία η πιο ευτυχισμένη χώρα, #not!

Οι Maustetytöt είναι σίγουρα η άλλη όψη του νομίσματος της πατρίδας τους, της “πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο” και αυτό φαίνεται να οδηγεί σε μια εξαιρετική συνταγή επιτυχίας! Ο τίτλος του τρίτου τους άλμπουμ, Maailman onnellisin kansa (“Happiest Nation in the World”) ειρωνεύεται την ταμπέλα που εδώ και αρκετά χρόνια οι μετρήσεις των Ηνωμένων Εθνών για τους «Πιο Ευτυχισμένους Ανθρώπους στον Πλανήτη» αποδίδουν στους Φιλανδούς αλλά, ως φαίνεται, ερήμην τους!

Οι ίδιες πάντως διόλου βουτηγμένες στην ευτυχία, ασχολούνται με «δύσκολα» θέματα όπως το ποτό, η βία, οι ψυχικές ασθένειες και ο πόλεμος. Μιλούν συχνά για την έμφυτη σχεδόν θλίψη των Φινλανδών. «Ίσως η απαισιοδοξία είναι κάτι που ζει στους περισσότερους Φινλανδούς», λέει η Άννα. «Έχει κρύο και σκοτάδι εδώ πάνω, οπότε το να είσαι χαρούμενος μπορεί να είναι δύσκολο».

3. Συνέντευξη στον Guardian – Βρίσκουν χαρά στη θλίψη;

Το ντουέτο με την εμφάνιση τους στην ταινία (που φέτος βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ στην κατηγορία International Feature Film) μαγνήτισε την προσοχή του διεθνούς τύπου: έδωσαν συνέντευξη στον Guardian που έγραψε για τις Φινλανδές ‘Spice Girls’ πως βρίσκουν χαρά στην θλίψη – και στη συνεργασία με τον Καουρισμάκι ενώ, σύμφωνα με την κριτική της Esther Zuckerman στους New York Times, οι Maustetytöt είναι ένα «απίστευτα κουλ μοντέρνο φινλανδικό δίδυμο» και ο Bilge Ebiri από το Vulture βρίσκει στις Maustetytöt «μια φανταστική εμφάνιση» στην ταινία.

4.Έστω κι ας μην ξέρεις… φινλανδικά

Οι Maustetytöt κυκλοφόρησαν το σινγκλ, Tein kai lottorivini väärin στις αρχές του 2019. Το τραγούδι έγινε αμέσως επιτυχία και πλέον έχει πάνω από 10 εκατομμύρια στριμαρίσματα. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Kaikki tiet vievät Peltolaan, κυκλοφόρησε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς και πήγε κατευθείαν στην πρώτη θέση στο επίσημο φινλανδικό chart.

Οι Maustetytöt μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν προλάβει να κυκλοφορήσουν άλλα δύο άλμπουμ, Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä το 2021 και Maailman onnellisin kansa το 2023, που σταθερά, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά με τις περισσότερες πωλήσεις στη Φινλανδία. Δηλώνουν εθισμένες στο διάβασμα εφημερίδων και όχι στα σόσιαλ μίντια.

5. Η συνεργασία με τον Kaurismäki ήταν μια συνάντηση μυαλών

Η συνεργασία τους με το θρυλικό φινλαδικό συγκρότημα Agents (που μαζί τους τραγουδά και ο Ville Valo) διεύρυνε το κοινό τους, όπως και η πρόσφατη συνεργασία τους με τον Aki Kaurismäki, που τους άνοιξε τις πόρτες διεθνώς.

Το τραγούδι διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην πλοκή των ταινιών του 66χρονου σκηνοθέτη – που εμφανίζει σχεδόν πάντα κάποια ζωντανή μπάντα στις ταινίες του – όπως έκανε και το 1989 όταν ανακάλυψε τους Leningrad Cowboys Go America, έφτιαξε ένα mockumentary για το φινλανδικό ροκ συγκρότημα με τα ανεκδιήγητα χτενίσματα και τις winkle pickers «κατσαριδέ» μπότες που μετά έκαναν διεθνή καριέρα και οκτώ (!) άλμπουμ.

Οι αδελφές γνωρίστηκαν μαζί του το 2022, όταν τους ζητήθηκε να συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή ενός φοιτητικού φεστιβάλ κινηματογράφου στην πόλη Karkkila, όπου ζει ο Άκι. Ήταν έτοιμες να αρνηθούν αλλά μόλις έμαθαν πως θα συμμετείχε και ο Καουρισμάκι άλλαξαν γνώμη. Ο σκηνοθέτης αναγνώρισε σε αυτές ότι «στη μουσική μας λέμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι», λέει η Kaisa. Η σκηνή την οποία έδωσε στις α δερφές τελικά, μοιάζει με μια ονειρική σεκάνς. “I’m a prisoner here forever,” λέει στα φινλανδικά το ρεφρέν. “Even the graveyard has fences / When my earthly turn is done / You’ll just dig me deeper into the ground.”

Εισιτήρια:  more.com, τηλεφωνικά 211 7700 000, Nova | Public | Ευριπίδης | Viva Spot Τεχνόπολη, Gazarte Ground Stage Βουτάδων 32-34, 21 0346 0347.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα