Νέος δίσκος μόνο σε βινύλιο από τους Active Member

Νέος δίσκος μόνο σε βινύλιο από τους Active Member

Ο Nίκος Παπαϊωάννου συνάντησε τους Active Member, με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του νέου τους δίσκου (θα βγει MONO σε βινύλιο), “Cosmos Alivas” και τη συναυλία τους στις 18/6 στην Τεχνόπολη (Vids+Pics)

Κείμενο: Νίκος Παπαϊωάνου

Οι Active Member, εδώ και 22 χρόνια, βρίσκουν πάντοτε τρόπους να παρουσιάζουν κάτι καινούργιο. Δεν θα μπορούσε να συμβεί τίποτε διαφορετικό με την επερχόμενη κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, του 17ου, με τίτλο “Cosmos Alivas”. Ετσι αποφάσισαν να έχουν στη συμπαραγωγή, το φανατικό κοινό τους! Ουσιαστικά, όποιος θέλει (και) μπορεί, να μπαίνει στο www.cosmos-alivas.gr και να προπληρώνει, έναντι 20 ευρώ, για την απόκτηση ενός μοναδικού διπλού βινυλίου του “Cosmos Alivas”. Σε αυτό θα υπάρχει τυπωμένο τ’ όνομα του κάθε “συμπαραγωγού”/ αγοραστή. Τα βινύλια, για το “Cosmos Alivas”, θα κοπούν μόνο μία φορά και δεν θα υπάρξει ποτέ επανέκδοση. To crowdfunding θα ολοκληρωθεί αυστηρά στις 31 Μαϊου. Μέχρι στιγμής, έχουν παραγγελθεί 400 αντίτυπα σε βινύλια!

Άλμπουμ στα χέρια τους θα πάρουν μόνο όσοι συμμετέχουν στην παραγωγή του!

Στην “Κοσμογωνιά”, λοιπόν, στα Πετράλωνα, ο B.D. Foxmoor και η Sadahzinia, κάλεσαν φίλους –όπως ο Νικήτας Κλιντ (X Ray), o Σωτήρης Παπαγεωργίου (Stab), o Κώσtας Ζρέιγας (D.J.K.) και ο φωτογράφος Δημήτρης Στρατάκης (Dimitris Da Athens)- και δημοσιογράφους για ένα κρασί και μπόλικη κουβέντα. Επίκεντρο, φυσικά ήταν ο “Cosmos Alivas” και η κεντρική καλοκαιρινή συναυλία των Active Member, στις 18 Ιουνίου στην Τεχνόπολη.

Όλα αυτά με νωπές (κι έντονες), τις μνήμες από τη σειρά των ζωντανών εμφανίσεων, που σήμαναν το αντάμωμα της (κατά κύριο λόγο) Low Bap παρέας μετά από μία και πλέον δεκαετία. To project “B.D. Foxmoor Presents Umicah”, όπου συνυπήρξαν και πάλι μαζί στη σκηνή ο X Ray, o DJ MCD, οι Βαβυλώνα, οι Brigada αλλά και ο Oδυσσέας από τους Razastarr, ξεκίνησε από την Αθήνα και το Stage Volume 1, συνεχίστηκε στην Θεσσαλονίκη και ακολουθεί η Πάτρα στις 23 Μαϊου (στο Metropolis Live, όπου συμμετέχουν οι Sadahzinia, Νικήτας Κλιντ, Βέβηλος από Βαβυλώνα και Stab από Brigada).

O B.D. Foxmoor, είπε ότι ο κόσμος έδειξε τρομερή ανταπόκριση στο αντάμωμα της παρέας, με τρία sold out σε ισάριθμες συναυλίες και αποκάλυψε ότι το ζητούν απ’ όλη την Ελλάδα: “Πολλοί μας το έχουν ζητήσει. Δεν σου κρύβω ότι πρώτα ζητούν αυτό και μετά τα άλλα. Δεν θέλουμε όμως να γίνει έτσι. Να κρατήσει την μαγεία του όσο μπορεί το πράγμα. Το να πας σ’ ένα μέρος που δεν σ’ έχουν ξαναδεί, να πας. Ακόμα όμως κι έτσι να το κάνεις κι αφεθείς και πας όπου δεν σ’ έχουν δει, θα πάψουμε να νιώθουμε τόσο όμορφα κι εμείς εκεί πάνω, κι αν φανεί αυτό θα είναι μαλακία. Κατάλαβες;

Προσπαθούμε λοιπόν να γουστάρουμε. Στην Θεσσαλονίκη γουστάραμε πολύ. Είχε ακριβώς την ίδια φόρτιση. Είναι πιο εκδηλωτικοί. Εγώ έχω πάντα αυτές τις διαφωνίες. Οτι εδώ είναι πιο ουσιαστικά τα πράγματα, κι εκεί πιο εκδηλωτικά τα πράγματα. Ο καθένας έχει λόγο αυτήν την εποχή να το δουλέψει σαν μικρό παράδειγμα. Γιατί αν πραγματικά καταλάβει ο κόσμος από ποιούς και τι συνέβη, έχει να κρατήσει ο καθένας για την ζωή του κάτι χρήσιμο στη συγκεκριμένη εποχή και στους συγκεκριμένους καιρούς. Αυτό (σ.σ το αντάμωμα όλων) πριν από πέντε χρόνια ίσως να ήταν ένα άχρηστο εργαλείο και σε πέντε χρόνια από τώρα να είναι πάλι έτσι”.

 

Το εντυπωσιακό, κατά την Sadahzinia, είναι το ότι ο κόσμος το υποδέχεται με πολύ μεγάλη αγάπη. Σχεδόν σαν την πρώτη φορά: “Κι εγώ νόμιζα ότι η δεύτερη φορά και η τρίτη φορά, δεν θα είναι το ίδιο με την πρώτη μέρα και δεν ήταν. Αλλά νόμιζα ότι θα είχε πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτό το φροντίζει ο κόσμος, που δεν το είχε ξαναδεί και στο μεταδίδει αυτό. Αυτήν την αίσθηση”.

Με το άλμπουμ “Cosmos Alivas”, οι Active Member, μπαίνουν σε μία νέα εποχή, όπως εξήγησε ο B.D. Foxmoor, η οποία θα χαρακτηρίσει το γκρουπ, όπως έκαναν το 1998 οι “Μύθοι του Βάλτου”. Ο Μιχάλης Μυτακίδης, αρχικά αποφάσισε να βγάλει τον δίσκο με τη συμμετοχή sessions μουσικών, αλλά πολύ γρήγορα άλλαξε γνώμη: “Αν για κάποιους ήταν το στίγμα μας, από την πρώτη εποχή, οι “Μύθοι του Βάλτου”, θεωρώ ότι αυτός θα είναι το αντίστοιχο για την τωρινή εποχή. Ξεκίνησα με την λογική να φτιαχτεί και να έχει μέσα πολλούς μουσικούς και να είναι πλούσιο. Ευτυχώς μέσα σε δέκα μέρες αποφάσισα να μην είναι κανείς, Και θα σου πω γιατί. Εχει συμβεί ένα παράξενο πράγμα τεχνικά και όποιος ακούσει τον δίσκο θα νομίσει ότι πραγματικά συμμετέχει πολύς κόσμος, ενώ όλα είναι φτιαγμένα από τα samplers. Ανακάλυψα κάτι. Δεν βιάζομαι ακόμα νω πω ότι είναι ένας καινούργιος τρόπος. Ανακάλυψα κάτι που με κάλυπτε σ’ ένα δυο τραγούδια και είπα (να το πάω έτσι). Το άχαρο με τους sessions (μουσικούς), είναι ότι είναι παιχταράδες όλοι. Αλλά όσα χρόνια κι αν περάσουν, σε οποιοδήποτε είδος μουσικής θα πρέπει ο δημιουργός του πράγματος να τους λέει τι να παίξουν. Είναι το πιο άχαρο πράγμα αυτό. Καταλαβαίνεις αμέσως ότι έχεις ένα ξένο σώμα δίπλα σου. Οσο σπουδαίος και να είναι ο άλλος. Αρα είναι δύο τα τινά: Ή τον χρησιμοποιείς επειδή είναι όνομα για να πουλάς μούρη ότι έχουν παίξει στο δίσκο σου κάποιοι άνθρωποι και θεώρησα ότι δεν είναι ιδανική ευκαιρία για να συμβεί αυτό”.

Θ’ αναρωτιέστε, τι σημαίνει “Cosmos Alivas”. Είναι οι δύο λέξεις, που χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία του νέου εγχειρήματος των Active Member, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο στο στούντιο “Πέρασμα”, με τη συμμετοχή και του X Ray. O B.D. Foxmoor εξήγησε γιατί διάλεξε αυτόν τον τίτλο, για το νέο άλμπουμ: “Το Alivas είναι μία λέξη ελληνικής ρίζας, που είχαν σταματήσει να τη χρησιμοποιούν οι Ελληνες όταν επιβλήθηκε ο Χριστιανισμός σαν θρησκεία. Σημαίνει ότι ο άλλος να γεννιέται μόνος του, χωρίς τη βοήθεια κανενός, ό,τι οντότητα κι αν είναι αυτή. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αυτό δεν χωράει χωρίς μεσολάβηση στις θρησκείες. Η έννοια του Aliva είναι αυτό που δέχεται το τέλος του και το δουλεύει έτσι, ώστε να υπάρξει καινούργια αρχή.

Το όνειρό μου ήταν αυτός ο κόσμος να καταφέρει να βρει τον τρόπο, ότι τελειώνει ο παλιός ο κόσμος, να βρει ένα τρόπο για να προκύψει μία πρόταση που ν’ αφορά και τους άλλους, όχι μόνο ότι φανταζόμαστε. Kι ας μην μας χωράει κι εμάς”.

Κι επειδή τίποτε δεν γίνεται στην τύχη, όταν έχουμε να κάνουμε με τους Active Member, υπάρχει μία τρομερή ιστορία, πίσω από το εξώφυλλο του δίσκου.

Η Η διοπτροφόρος νεκροκεφαλή θα είναι και ταυτόχρονα το backdrop, αλλά και η αφίσσα στις φετινές συναυλίες, ενώ κυκλοφορεί και σε t-shirt. Πρόκειται για μία δημιουργία του Κωνσταντίνου Καταγά, ο οποίος το 2011 βρέθηκε στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης εξ’ αιτίας μιας σπαστικής παραπληγίας που προέκυψε μετά από εγχείρηση συραγγώδους αιμαγγειώματος νωτιαίου μυελού στο ύψος Θ3. Είναι φίλος του φωτογράφου, Δημήτρη Στρατάκη, που μεσολάβησε για να γνωριστεί ο B.D. Foxmoor, με τον Καταγά. Αποτέλεσμα της γνωριμίας ήταν το εξώφυλλο του “Cosmos Alivas”: “Υπάρχει ένας φίλος του Δημήτρη, που τον γνώρισα (τώρα) και είναι σα να γνωριζόμαστε χρόνια, όπου μέσα σ’ ένα ίδρυμα αποκατάστασης, μετά από μία εγχείρηση που είχε, πέρασε εκεί τρία χρόνια. Ηταν από τους πολλά υποσχόμενους ζωγράφους.

Εκεί μέσα έφτιαξε 300 με 400 πίνακες. Απ’ την περιέργεια να δω τι έχει μεταφέρει ένας άνθρωπος που έχει νιώσει τόσο έντονα τον πόνο, του είπα ότι θέλω να πάμε να τον γνωρίσουμε τον άνθρωπο. Έκανε μία έκθεση στην Αθήνα. Πήγαμε εκεί, Κώστας Καταγάς λέγεται. Οπως ξεφυλλίζαμε τα πράγματα και πέφτουμε πάνω σε αυτό, λέω του Δημήτρη “να το εξώφυλλο στον δίσκο”. Και λέει ο Κώστας με μία ευκολία “πάρτο” και βγάζει το original έργο, από εκεί που είχε τους πίνακες”.

Το 17ο άλμπουμ των Active Member, “Cosmos Alivas”, θα κυκλοφορήσει μόνο σε βινύλιο και θα μοιραστεί σε όσους συμμετέχουν στη συμπαραγωγή, στις 18 Ιουνίου, στην κεντρική συναυλία του γκρουπ στην Τεχνόπολη.

 

Δεκτές όλες οι απόψεις και στο Twitter @ndpapaioannou

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα