Ντάνιελ Χόουπ: Ο σύγχρονος κλασικός του βιολιού, μάς συστήνεται

Ντάνιελ Χόουπ: Ο σύγχρονος κλασικός του βιολιού, μάς συστήνεται
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Με αφορμή την πολυναναμενόμενη εμφάνισή του στην εναρκτήρια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 21 Οκτωβρίου, το NEWS 24/7 κάνει ένα οδοιπορικό στη ζωή και την καριέρα του "πρεσβευτή της μουσικής" Ντάνιελ Χόουπ.

«Είμαι βιολονίστας. Κάνω συναυλίες σε όλο τον κόσμο και έχω ιρλανδικό διαβατήριο. Αλλά δεν έχω ζήσει ποτέ στην Ιρλανδία και ήρθε η ώρα να την εξερευνήσω αναζητώντας τις ρίζες της οικογένειάς μου». Αυτά τα λόγια ακούγονται στο τρέιλερ του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ “Celtic Dreams” με τη φωνή του κορυφαίου βιολονίστα Daniel Hope (Ντάνιελ Χόουπ). Δεν είναι παρά ακόμη ένα ευφάνταστο εγχείρημα από εκείνα που μας έχει συνηθίσει. Και μπορεί το ντοκιμαντέρ να ξεκινά ως προσωπική αναζήτηση, αλλά καταλήγει να είναι μια συναρπαστική περιπλάνηση στην ιστορία και τον κόσμο της μουσικής του τόπου.

Στο επίκεντρο η μουσική

Με καριέρα που ξεπερνά πλέον τα τριάντα χρόνια, ο Ντάνιελ Χόουπ δεν έχει τυχαία αποσπάσει τον τίτλο του «πρεσβευτή της μουσικής» που του απέδωσε το περιοδικό Gramophone το 2020. Πολυπράγμων, ευφυής και με αδιαμφισβήτητο επικοινωνιακό χάρισμα, ο Βρετανός βιολονίστας εκτός από τις ερμηνείες και τις ηχογραφήσεις του είναι γνωστός για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές που κάνει κατά καιρούς, αλλά και για την αρθρογραφία του. Όλες αυτές οι δραστηριότητες, μάλιστα, έχουν πάντα ως επίκεντρο τη μουσική. Διότι, όπως λέει και ο ίδιος: «Η μουσική καθορίζει τη μέρα μου από τη στιγμή που ξυπνάω μέχρι τη στιγμή που κλείνω τα μάτια μου. Και αν επιλέξω να γράψω, να κάνω ραδιόφωνο, ή να παρουσιάσω κάτι, είναι πάντα επειδή πιστεύω ότι υπάρχει μια εξαιρετική μουσική εκεί έξω που πρέπει να διαδοθεί, πάση θυσία».

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

 

Μια μοιραία συνάντηση

Γεννημένος στη νότια Αφρική από Ιρλανδό πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, ο Χόουπ μεγάλωσε στο Λονδίνο, αφού οικογενειακώς εγκατέλειψαν τη γενέτειρά του όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Ο λόγος ήταν πολιτικός, αφού ο πατέρας του (ο γνωστός συγγραφέας Κρίστοφερ Χόουπ) είχε αντιαποικιακές πεποιθήσεις.

Στην Αγγλία, η οικογένεια δυσκολεύτηκε να ορθοποδήσει μέχρι που η μητέρα του Χόουπ δέχθηκε πρόταση για δύο δουλειές γραμματέα. Η μία αφορούσε στον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ και η άλλη στον σπουδαίο βιολονίστα Γεχούντι Μενουχίν. Επειδή ο αρχιεπίσκοπος δεν είχε ποτέ του καταδικάσει το καθεστώς του απαρτχάιντ, η μητέρα του επέλεξε να εργαστεί με τον Μενουχίν, τον οποίον θαύμαζε έτσι κι αλλιώς. Η συνέντευξη ήταν εύκολη. Έπρεπε να απαντήσει μόνο μια ερώτηση: «Γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στον Μπετόβεν και τον Μπαχ;». Εκείνη απάντησε καταφατικά και ανέλαβε τη θέση αλλάζοντας για πάντα τη ζωή της οικογένειας.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

 

Μέντορας και συνεργάτης

«Ο Μενουχίν έλεγε ότι προσγειώθηκα στα γόνατά του όταν ήμουν μωρό» έγραφε πριν κάποια χρόνια ο Ντάνιελ Χόουπ για τον μέντορά του με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου του “My Tribute to Yehudi Menuhin”, που αποτελεί έναν φόρο τιμής στον μεγάλο βιολονίστα και αρχιμουσικό. Πράγματι, μέχρι τα δέκα του, ο μικρός Ντάνιελ μεγάλωσε στο σπίτι του Μενουχίν αφού η μητέρα του τον έπαιρνε μαζί της στη δουλειά. Με έκπληξη έβλεπε τον δραστήριο γιο της να ακούει προσεκτικά τους ήχους του βιολιού στις πρόβες και μόλις στα τέσσερά του να ισχυρίζεται ότι θέλει να γίνει βιολονίστας.

Στα 16 του, άρχισε να συνεργάζεται επαγγελματικά με τον μέντορά του, παίζοντας μαζί του σε πάνω από εξήντα συναυλίες, τόσο σε κοντσέρτα για δύο βιολιά όσο και με τον Μενουχίν στον ρόλο του αρχιμουσικού. Η τελευταία συναυλία του Μενουχίν πριν πεθάνει έμελλε να είναι με τον Χόουπ. Για ανκόρ, ο σολίστ διάλεξε αυθόρμητα τη μουσική εκδοχή του καντίς, της εβραϊκής προσευχής για τους νεκρούς, που έγραψε ο Μωρίς Ραβέλ. Μια αγαπημένη σύνθεση του Μενουχίν που έπαιζε συχνά και ο ίδιος. Σε εκείνη τη συναυλία κάθισε μαζί με την ορχήστρα και απόλαυσε την ερμηνεία. Πέντε μέρες αργότερα, πέθανε.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

 

Η αναγνώριση

Ο Χόουπ άρχισε να γίνεται περιζήτητος όταν εντάχθηκε στο διάσημο Τρίο Beaux Arts. Αυτή η απότομη επαγγελματική του άνοδος και η επιδίωξη σολιστικής καριέρας ήταν και η αιτία για να διαλυθεί οριστικά το Τρίο μετά από μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία το 2008.

Στο ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, ξεκίνησε η σειρά διαδικτυακών συναυλιών Hope@Home, στην οποία ο Βρετανός μουσικός υποδεχόταν κορυφαίους μουσικούς στο σαλόνι του σπιτιού του στο Βερολίνο και έδιναν ζωντανές συναυλίες που μέτρησαν εκατομμύρια θεάσεις. Η παραγωγή έγινε από το ευρωπαϊκό κανάλι Arte και τη δισκογραφική εταιρεία Deutsche Grammophone, της οποίας ο Χόουπ είναι αποκλειστικός καλλιτέχνης, ενώ τα έσοδα δόθηκαν για τη στήριξη καλλιτεχνών που δοκιμάζονταν λόγω των υγειονομικών μέτρων. «Το μήνυμά μας ήταν να ανακαλύψουμε ξανά την ελπίδα μέσω της μουσικής. Ένιωσα ότι υπήρξε μια φοβερή σύνδεση με το κοινό και αυτό ήταν το στήριγμά μου μέσα στην καραντίνα. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία ζωντανή συναυλία που να μην μου το αναφέρει κάποιος», έχει πει για το εγχείρημα.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

 

Μουσικός ακτιβιστής

Ένας χαρακτηρισμός που τον συνοδεύει συχνά είναι αυτός του «μουσικού ακτιβιστή». Και πράγματι, ο Χόουπ έχει αποδείξει μέσα στα χρόνια ότι δεν ζει σε ένα φιλντισένιο καλλιτεχνικό κάστρο, αλλά παρακολουθεί συνεχώς όσα συμβαίνουν γύρω του και δεν διστάζει να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του τόσο με λόγια όσο και με πράξεις. «Μέσα στα χρόνια με έχει γοητεύσει το τι μπορεί να πετύχει η μουσική και κάθε χρόνο φροντίζω να καταπιάνομαι με διάφορες δράσεις που κατά κάποιον τρόπο εμπεριέχουν μια πολιτική στάση. Κι όμως δεν είμαι πολιτικός. Είμαι μουσικός. Και πιστεύω ότι οι μουσικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ταλέντο τους και την επαφή τους με τους ανθρώπους για να πετύχουν πράγματα».

Πιο πρόσφατη δράση του, η κυκλοφορία του δίσκου “Music for Ukraine” μαζί με τον Ουκρανό πιανίστα Alexey Botvinov που περιλαμβάνει αποκλειστικά έργα Ουκρανών συνθετών. Τα έσοδα από τον δίσκο δίνονται για την ανακούφιση πληγέντων του πολέμου. Ακόμη, έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις με έργα συνθετών που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα φέρνοντας στο φως εντυπωσιακές συνθέσεις από Εβραίους μουσικούς.

Στην Αθήνα

Στις 21 Οκτωβρίου, ο Ντάνιελ Χόουπ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής για να ερμηνεύσει μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών το Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί του Μπρουχ. Μια δημιουργία που σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι το απόλυτο έργο για κάθε βιολονίστα». Η ερμηνεία του προβλέπεται αναμφίβολα εντυπωσιακή, όπως αρμόζει σε μια τόσο χαρισματική προσωπικότητα.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

 

INFO

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, 20:30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Περισσότερα εδώ

Online αγορά εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα