Ο Χρήστος Λεοντής και ο Μίλτος Πασχαλίδης έχουν κάτι να μας πουν – Ακούσαμε το νέο τους άλμπουμ

Διαβάζεται σε 4'
Ο Χρήστος Λεοντής και ο Μίλτος Πασχαλίδης έχουν κάτι να μας πουν – Ακούσαμε το νέο τους άλμπουμ

“Ήθελα κάτι να σου πω” τραγουδάει ο Μίλτος Πασχαλίδης σε μουσική του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Χρήστου Λεοντή και μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία γίνεται πραγματικότητα.

Μια σπουδαία συνεργασία που περιμέναμε καιρό, έγινε πραγματικότητα. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής, που φέτος συμπλήρωσε 60 χρόνια σταθερής πορείας στη μουσική και ο χαρισματικός μουσικός και ερμηνευτής Μίλτος Πασχαλίδης κυκλοφόρησαν το άλμπουμ με τίτλο “Ήθελα κάτι να σου πω”, δίνοντας νέα πνοή σε παλαιότερα αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη.

Στο άλμπουμ που ακούσαμε απνευστί, καθώς μας κατέκλυσε μία νοσταλγική αύρα, ο Χρήστος Λεοντής μάς επανασυστήνει 10 από τις πιο κλασικές συνθέσεις της πολυετούς καριέρας του με νέες ενορχηστρώσεις – συν ένα καινούργιο τραγούδι –  με την καθηλωτική, στιβαρή ερμηνεία του Μίλτου Πασχαλίδη.

Ο τίτλος του άλμπουμ προέρχεται από το ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, στη συλλογή “Πρωινό Άστρο” (1955), το οποίο έχει μελοποιήσει  ο Λεοντής. “Το Πρωινό άστρο του Ρίτσου, είναι ίσως από τα τρυφερότερα πράγματα που έχω διαβάσει. Είναι γραμμένο για την κόρη του, για ένα μωρό, κι από κει μέσα περνάει μια ολόκληρη ιδεολογία ο Ρίτσος, για έναν άνθρωπο που αντικρίζει πρώτη φορά τον κόσμο, έναν κόσμο όπως εκείνος τον είχε αντιληφθεί τότε, και έναν κόσμο που οραματιζόταν ο ίδιος. Άλλα ζούσε, άλλα οραματιζόταν. Μέσα από τη ματιά ενός πατέρα που τον έχει συνεπάρει η γέννηση του δικού του παιδιού και κάθε παιδιού. Γιατί το ποίημα ξεφεύγει από τη σχέση του πατέρα προς το νεογέννητό του και προχωρεί τα πράγματα πολύ πιο πέρα” είχε πει ο Λεοντής.

Πρόκειται για ένα εφηβικό όνειρο του Πασχαλίδη που έγινε πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθει η νεότερη γενιά αυτά τα πολύ μεγάλα τραγούδια, που ακόμα συγκινούν. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Magazine ο γνωστός μουσικοσυνθέτης με αφορμή το συναυλιακό-αφιέρωμα στα 60 χρόνια του στο Ηρώδειο μας είχε πει για τα τραγούδια του: “Στην 60χρονη αυτή πορεία μου, οι εμπειρίες ήταν πολλές και μου έδωσαν στη μετουσίωσή τους τραγούδια ερωτικά, λυρικά, χορευτικά, στοχαστικά. Μαζί με αυτά και με τον κόσμο, ονειρευτήκαμε, αγαπήσαμε και αγωνιστήκαμε, αναζητώντας την ελπίδα και την ομορφιά.

Και αυτή αυτή η συγκυρία με οδήγησε στο να επιχειρήσω να ξανασυναντηθώ μαζί σας μέσα από τα τραγούδια, που έχουν αυτή τη θεϊκή δύναμη της διείσδυσης στην ανθρώπινη ψυχή του στοχασμού, της συγκίνησης. Η μακρόχρονη αυτή πορεία ούτε εύκολη ήταν, ούτε ρόδινη. Όμως η αγάπη και η μεγάλη αγκαλιά του κόσμου μου έδιναν φτερά και φούντωναν όλο και περισσότερο τη δύναμη, ώστε να μπορώ να φανώ άξιος συμπαραστάτης της καθημερινής αναζήτησης, της ομορφιάς και του ονείρου.

Προπομπός του άλμπουμ ήταν το πολύ γνωστό τραγούδι “Μια φορά κι έναν καιρό” σε στίχους του Μήτσου Ευθυμιάδη. το οποίο αγαπήθηκε ξανά από τους ραδιοφωνικούς ακροατές. Για την ιστορία, το τραγούδι κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1975 με τη φωνή του Μανώλη Μητσιά και περιέχεται στον δίσκο του συνθέτη με τίτλο “Παραστάσεις”.

Στο άλμπουμ -που αποπνέει μια έντονη νοσταλγία ενώ ταυτόχρονα ακούγεται πολύ σύγχρονο- περιλαμβάνεται ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι του μεγάλου μας συνθέτη, σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου, με τίτλο “Είπα ψέματα”.

Ο “Έρωτας Αρχάγγελος”, ένα τραγούδι που ο Πασχαλίδης συμπεριλαμβάνει και στο πρόγραμμά του στο VOX, το “Αμάρτημα Προπατορικό”, το “Ένα ελάφι στη Σταδίου” αλλά και το εμβληματικό “Ο Θούριος του Ρήγα”, όλα “ξαναζωντανεύουν” θυμίζοντάς μας ότι τα μεγάλα τραγούδια αντέχουν στον χρόνο.

Δικό μας αγαπημένο οι “Τέσσερις Λεβέντες” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, που είναι απόδοση στα ελληνικά ποιήματος του Federico Garcia Lorca.

Ακούστε τα κομμάτια εδώ.

Έπαιξαν οι μουσικοί:

  • Ηλίας Δουμάνης: τύμπανα
  • Σωτήρης Παπαδόπουλος: κρουστά
  • Μίμης Ντούτσουλης: κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο
  • Μανόλης Ανδρουλιδάκης: κλασική κιθάρα, ακουστική κιθάρα, λαούτο, ηλεκτροακουστικό μπάσο, (στο τραγούδι: «Είπα Ψέμματα»), μπαγλαμά
  • Κώστας Μίχαλος: ηλεκτρική κιθάρα
  • Μίλτος Πασχαλίδης: ακουστική κιθάρα
  • Νεοκλής Νεοφυτίδης: πιάνο
  • Γιάννης Σινάνης: μπουζούκι
  • Πάρις Περυσινάκης: λύρα, μαντόλα
  • Μάνος Αβαράκης: φυσαρμόνικα
  • Θύμιος Παπαδόπουλος: φλάουτο, φλάουτο με ράμφος, φώτιγγα, κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, σοπράνο άλτο, και τενόρο σαξόφωνο, πλήκτρα

Ηχογράφηση – μίξη: Σωτήρης Παπαδόπουλος (Studio ΣΤΕΝΤΩΡ)/ Mastering:Σωτήτης Παπαδόπουλος, Θύμιος Παπαδόπουλος (Studio ΣΤΕΝΤΩΡ)/ Επιμέλεια ηχογράφησης: Θύμιος Παπαδόπουλος. Το αλμπουμ “Ήθελα κάτι να σου πω” κυκλοφορεί με την υποστήριξη του 2ου Προγράμματος της Ελληνικής ραδιοφωνίας.   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα