O ZAF μετά τους Coldplay στο NEWS 24/7 – “Σαν παιδί έπεφτα συχνά θύμα εκφοβισμού”

Διαβάζεται σε 7'
ZAF
ZAF Panik Records

Μια μίνι συζήτηση με τον ZAF, τον καλλιτέχνη που ανέβηκε στη σκηνή του ΟΑΚΑ και ερμήνευσε το “Πες” ενώ ο Κρις Μάρτιν έπαιζε το κομμάτι στο πιάνο.

Ανέμελοι και light στις κερκίδες του ΟΑΚΑ την Κυριακή το βράδυ απολαμβάνοντας το τρελό πάρτι με τους Coldplay, φτάνει η στιγμή που ο Κρις Μάρτιν κάθεται στο πιάνο. Το περιμέναμε γιατί είχαμε ψιλοδεί βίντεο από τη συναυλία σε προηγούμενους σταθμούς αυτού του “διαστημικού” σόου. Αυτό που σίγουρα δεν περιμέναμε ήταν τον “ειδικό καλεσμένο” τους, τον 25χρονο που ανέβηκε στη σκηνή και μείναμε παγωτό. 

Δεν είναι καθόλου σύνηθες, τουλάχιστον στις συναυλίες που βλέπουμε στην Ελλάδα, μία μπάντα μεγάλου βεληνεκούς να ανεβάζει στη σκηνή έναν νεαρό καλλιτέχνη – ποσο μάλλον από τη χώρα στην οποία γίνεται η συναυλία.

Στη σκηνή λοιπόν εμφανίστηκε ο 25χρονος Γιάννης Ζαφειρίου, γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα «ZAF», και τα νεότερα άτομα στην κερκίδα που καθόμασταν δεν έχασαν στίχο. Ο ZAF είχε μία μοναδική ευκαιρία και τραγούδησε τη μεγάλη του επιτυχία “Πες” μπροστά σε 60.000 στο OAKA, με τα δαχτυλάκια του Κρις Μάρτιν να χορεύουν στο πιάνο.

 ZAF  “Σε έναν κόσμο που υποτιμά και υποβαθμίζει, οι γυναίκες που με μεγάλωσαν δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι”

Ο ZAF πήρε το βάπτισμα του πυρός στα 17 του, όταν συμμετείχε στο Voice (2016). Οι πόρτες τους σύμπαντος άνοιξαν τον Μάιο του 2023 με το τραγούδι «Πες», το οποίο είναι σε μουσική και στίχους του ίδιου, ενώ την παραγωγή ανέλαβε η Solid Grace Music. Ένα παιδί που έφτιαχνε τη μουσική που γούσταρε, μόνος στο δωμάτιό του, και πόσταρε βιντεάκια που κανείς δεν έβλεπε στην αρχή…  απέκτησε δημοσιότητα και την αγάπη του κοινού της Gen Z.

Ο νεαρός καλλιτέχνης από τη Θεσσαλονίκη υπογράφει τη μουσική, τους στίχους, την παραγωγή και την ενορχήστρωση των τραγουδιών του, τα οποία βασίζονται σε προσωπικά του βιώματα και βαθιά συναισθήματα.

Το όνομα «ZAF», είναι μία δική του υπερ-κατασκευή… είναι μια φανταστική οντότητα που εμπνέεται από την τέχνη και τη δημιουργία, ένα alter ego του Γιάννη που μπορεί να κάνει τα απίθανα πιθανά.

Ο Γιάννης απάντησε σε μερικές ερωτήσεις του NEWS 24/7 για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

ZAF Panik Records

Μίλησέ μας λίγο για το ξεκίνημά σου. Πού γεννήθηκες πώς αγάπησες τη μουσική και τι ακριβώς σημαίνει “αυτοδίδακτος”; Είναι αλήθεια ότι ήσουν απλά “ένα παιδί που τραγουδούσε στο δωμάτιό του και δεν τον άκουγε κανένας”;

“Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη σε μία απλή και λαϊκή γειτονιά. Με τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου. Από μικρός το μόνο που ήθελα να κάνω είναι να δημιουργώ μουσική και λάτρευα τις τέχνες, τις χρησιμοποιούσα για να νιώθω ασφαλής και ευτυχισμένος. Ξεκίνησα να μαθαίνω τα πάντα για τη μουσική – σύνθεση, παραγωγή μόνος μου, στο δωμάτιό μου. “Ανέβαζα” videos στα social media, αλλά δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση. Έγραφα κρυφά τραγούδια αλλά δεν ένιωσα το θάρρος να τα μοιραστώ με το κόσμο. Μέχρι που έγραψα το “Πες”… the rest is history!”

Έχεις πει ότι σε μεγάλωσαν γυναίκες μαχήτριες, αλλά και ότι έχεις περάσει πολλά λόγω bullying (μίλησέ μας για αυτά) … λόγω αυτών έχεις φτάσει σε ένα σημείο να μην σε “αγγίζουν” τα αρνητικά σχόλια;

“Ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή πριν γεννηθώ και αυτό άφησε τη γιαγιά και τη μητέρα μου να προσπαθούν μόνες να ανταπεξέλθουν στη ζωή και την ανατροφή μου. Παρόλα αυτά στάθηκαν “μαχήτριες” και δεν το έβαλαν ποτέ κάτω. Προσπαθώντας σε ένα κόσμο που υποτιμά και υποβαθμίζει το ρόλο της γυναίκας, δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι και δίπλα σε αυτές έμαθα να μη το σκύβω ούτε εγώ.

Ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα λέει “αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς”. Οπότε, κοιτάω μόνο εκεί που θέλω να πάω! (ZAF)

Στην παιδική μου ηλικία έπεφτα συχνά θύμα εκφοβισμού, λεκτικής και σωματικής βίας.  Ποτέ δεν κατάλαβα πως γίνεται κάποιοι άνθρωποι να κρύβουν τόσο μίσος μέσα τους. Δεν φταίνε αυτοί… έτσι έμαθαν.  Γι’ αυτό και τα αρνητικά σχόλια δεν έχουν καμία εξουσία πάνω μου, πλέον. Δεν με αφορούν και δεν με αγγίζουν γιατί εγώ λατρεύω τον εαυτό μου, τον φροντίζω και είμαι υπερήφανος για αυτόν.”

Οι μουσικές σου επιρροές – ξένη και ελληνική μουσική, καλλιτέχνες; Η σχέση με τον Χρήστο Μάστορα μετά τη συνεργασία σας;

“Οι επιρροές μου προέρχονται από την ποπ ροκ σκηνή, ελληνική και ξένη, στα χνάρια των οποίων κινούμαι μουσικά.  Με τον Χρήστο Μάστορα συνεργαστήκαμε στα περσινά Mad VMA, όπου παρουσιάσαμε σε ντουέτο το «Πες» και στις συναυλίες που έκαναν οι ΜΕΛISSES σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τον εκτιμώ πολύ σαν καλλιτέχνη και εκτιμώ πραγματικά την ευκαιρία που μου έδωσαν ο ίδιος και οι MEΛΙSSES να συνυπάρξουμε καλλιτεχνικά.”

Έπαιξε πιάνο ο Κρις Μάρτιν (!!!!) και εσύ τραγούδησες – είναι και για σένα τόσο εξωπραγματικό όσο φαίνεται και σε μας; Πώς έγινε η επιλογή ανάμεσα σε 15 καλλιτέχνες;

“Η αλήθεια είναι ότι δεν μου φαίνεται «εξωπραγματικό». Μέσα μου έχω συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν δουλεύεις σκληρά και έχεις πίστη και σεβασμό στον εαυτό σου και την τέχνη σου. Το ότι με επέλεξε ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς και, μάλιστα, επέλεξε να παίξει το τραγούδι μου, σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, είναι μεγάλη τιμή και επιβράβευση των προσπαθειών και της δουλειάς μου.

Δεν είναι κάτι που έγινε τυχαία.  Η επιλογή έγινε όταν οι Coldplay εντόπισαν τη δουλειά μου και ζήτησαν να συναντηθούμε, κρίνοντας ότι το «Πες» ταιριάζει με το μουσικό ύφος της μπάντας. Ταξίδεψα αμέσως από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα, όπου είχα συνάντηση με την ομάδα τους και άμεσα ξεκινήσαμε να το στήνουμε.”

ZAF Panik Records

Απέκτησες δημοσιότητα μέσα από το TIK TOK, παράλληλα ο ίδιος ο Κρις Μάρτιν κατά τη διάρκεια της συναυλίας μάς ζήτησε να κατεβάσουμε τα κινητά μας να νιώσουμε τη μουσική. Τι από τα δυο θα έλεγες ότι σε εκφράζει; 

“Με εκφράζουν και οι δύο πλευρές! Εγώ, όντας στο κοινό του ΟΑΚΑ, δεν ένιωσα την ανάγκη να βγάλω το κινητό μου και να απαθανατίσω διάφορες στιγμές, ήθελα να νιώσω τη μουσική και τη “μαγεία” της και όλο αυτό το υπερθέαμα.

Από την άλλη, κατανοώ και τους ανθρώπους που απαθανάτισαν τη στιγμή, νιώθοντας την ανάγκη να κρατήσουν στο κινητό τους μία ανάμνηση, ή να την μοιραστούν με φίλους τους που δεν μπόρεσαν να το ζήσουν από κοντά. Και, φυσικά, έχω κάνει κι εγώ το ίδιο σε άλλα events.”

Έγινε κάτι στα παρασκήνια με τους Coldplay που μπορείς να μας πεις; Ένα παρασκηνιακό περιστατικό.

“Όταν γύρισα στο καμαρίνι μου, βρήκα ένα ευχαριστήριο σημείωμα από τους Coldplay, αλλά και merchandise προϊόντα τους, που ήθελα πολύ να αγοράσω, αλλά δεν πρόλαβα. Δεν ξέρω πως το έμαθαν αυτό, αλλά χάρηκα και συγκινήθηκα που τα βρήκα στο καμαρίνι επιστρέφοντας από το act.”

Μια συμβουλή που πάντα φέρνεις στο μυαλό σου!

“Δίνω πολλές συμβουλές στον εαυτό μου καθημερινά. Αυτή που μου δίνω κάθε μέρα είναι να μην με απασχολεί τι κάνουν οι άλλοι, αλλά να είμαι προσηλωμένος στους στόχους μου και να αγωνίζομαι γι’ αυτούς. Ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα λέει «αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς». Οπότε κοιτάω μόνο εκεί που θέλω να πάω.”

Τα επόμενα σχέδιά σου;

“Προ ημερών κυκλοφόρησε από την εταιρεία μου, την Panik Records, το πρώτο μου EP, με τίτλο «TRUE LOVE STORY part 1». Είναι το πρώτο μέρος από το πρώτο studio album που ετοιμάζω και θα αποκαλύπτεται σταδιακά. Παράλληλα κυκλοφόρησε και το music video για το νέο μου τραγούδι «Χρόνος». Επίσης, τώρα ετοιμάζομαι για τη φετινή μου εμφάνιση στα Mad VMA, αλλά και τις εμφανίσεις μου δίπλα στην Ελένη Φουρέιρα, στην καλοκαιρινή περιοδεία της που ξεκινά στις 26 Ιουνίου από τη Θεσσαλονίκη.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα