Οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες “πλημμυρίζουν” με ήχους την Καλαμάτα και την Αρχαία Μεσσήνη

Διαβάζεται σε 7'
Moving Band
Moving Band

Στις 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να ακούσει διεθνείς καλλιτέχνες και σχήματα, αλλά και τοπικά φωνητικά συγκροτήματα, ακόμη και βωβό κινηματογράφο.

Με τη συναυλία της Αλεξίας Μουζά και του Felix Froschhammer σε έργα των Brahms και Schumann σήκωσαν αυλαία την Τετάρτη 28 Αυγούστου οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας.

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, ο μουσικός θεσμός κλασικής και τζαζ μουσικής που ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από οκτώ χρόνια στην πόλη της Καλαμάτας, συγκεντρώνει για ακόμη μία χρόνια, φέτος, καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο και προσφέρει masterclasses & συναυλίες υψηλών προδιαγραφών στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης από τις 26 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024.

Χτίζοντας πάνω στην ιδέα που παρουσίασαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016, ο Στάθης Γυφτάκης, ο Δημήτρης Λάμπος και η Indira Rahmatulla δημιούργησαν, και φέτος, ένα περιβάλλον που συνδυάζει masterclasses, σεμινάρια, αλλά συναυλίες με σημαντικούς καλλιτέχνες διεθνούς κύρους.

Μερικοί από τους βασικούς στόχους του φεστιβάλ είναι η συνεισφορά στη μουσική εκπαίδευση και διδασκαλία μέσω διεθνών masterclasses, σεμιναρίων και workshops, καθώς και η δημιουργία ευκαιριών διεθνούς καλλιτεχνικής ανταλλαγής. Έτσι, για μία ακόμα χρονιά, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας υλοποιούν έξι masterclasses: πιάνου, βιολιού, βιολοντσέλου, βιόλας & μουσικής δωματίου και διεύθυνσης.

Χιονάτες και Jean-Guihen Queyras στην Αρχαία Μεσσήνη

Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα Πέμπτη (29.08.2024) και αύριο Παρασκευή (30.08.2024) στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης οι “Χιονάτες”, μία μυθική αφήγηση μιας προαιώνιας σύγκρουσης.

Το έργο «Χιονάτες» είναι μια παράσταση -σε πρωτότυπη μουσική του Στάθη Γυφτάκη και σύλληψη, αφήγηση & δραματουργίας της Χριστίνας Δίμιζα και Λίλλυς Τριαντάρη- για δύο αφηγήτριες και τετραμελές μουσικό σύνολο.
Τρεις Χιονάτες «συναντιούνται» και «συνομιλούν» για την οδύνη να μεγαλώνεις, το κόστος να ενηλικιώνεσαι, τα δώρα του δάσους. Οι Χιονάτες, όπως όλα τα παραμύθια, δεν γνωρίζουν κανένα σύνορο γλωσσικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό.

Με όχημα το πιο εύθραυστο από όλα τα μουσικά όργανα, την ανθρώπινη φωνή, διαπερνούν τον χρόνο και τους τόπους, αλλάζουν και μας δίνουν υπέροχες εκδοχές τους σε Βαλκάνια, Ευρώπη, Αφρική. Τα μαγικά παραμύθια είναι τραγούδια που παραδίδονται από γενιά σε γενιά και κάθε φορά ενδύονται τους ρυθμούς και τις μελωδίες της κοινότητας του παραμυθά που τα αφηγείται.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Ο Jean-Guihen-Queyras
Ο Jean-Guihen-Queyras

Το Σάββατο (31.08) στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) θα λάβει χώρα συναυλία σπουδαστών masterclasses βιολιού και πιάνου και την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, ο διεθνούς φήμης τσελίστας Jean-Guihen Queyras παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ σόλο βιολοντσέλου στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ.

Περιέργεια, ποικιλομορφία και σταθερή αφοσίωση στην ίδια τη μουσική χαρακτηρίζουν το καλλιτεχνικό έργο του Jean-Guihen Queyras. Είτε επί σκηνής, είτε δισκογραφικά, βιώνει κανείς έναν καλλιτέχνη αφοσιωμένο πλήρως και με πάθος στη μουσική. Οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις του στην παλαιά, αλλά και στη σύγχρονη μουσική είναι εξίσου διεξοδικές.

Ο Jean-Guihen Queyras υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου Arcanto και είναι μέλος ενός περίφημου τρίο με την Isabelle Faust και τον Alexander Melnikov· ο τελευταίος είναι, μαζί με τον Alexandre Tharaud, τακτικός συνοδός του. Η ευελιξία της μουσικής του δημιουργίας έχει οδηγήσει πολλές αίθουσες συναυλιών, φεστιβάλ και ορχήστρες να τον προσκαλέσουν ως Artist in Residence.

Ο Jean-Guihen Queyras εμφανίζεται συχνά με διάσημες ορχήστρες και μαέστρους και η δισκογραφία του είναι εντυπωσιακή. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Φράιμπουργκ και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Rencontres Musicales de Haute-Provence στο Forcalquier της Γαλλίας.

Indira_Rahmatulla_
Indira_Rahmatulla_ Angel_Sifontes

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, συμμετέχει στη σονάτα για δύο βιολοντσέλα του Jean-Baptiste Barrière η Indira Rahmatulla. Η Indira γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν σε μια οικογένεια μουσικών. Οι κύριοι δάσκαλοι της στο τσέλο περιλαμβάνουν: τους γονείς της, τον Vagram Saradjian, τον Ronald Leonard, τον Jean-Guihen Queyras και τον Christophe Coin. Ανάμεσα στους μέντορές της στη μουσική δωματίου είναι εξέχοντες μουσικοί, όπως: οι Αrnold Steinhardt, Ralf Gothoni, Eldar Nebolsin, Tabea Zimmerman και Ferenc Rados.

Ως σολίστ, η Indira έχει εμφανιστεί σε διάφορες χώρες, όπως η Αρμενία, η Χιλή, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ελβετία. Αυτήν τη στιγμή περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στη Λωζάνη, παίζοντας στην Ορχήστρα Δωματίου της Λωζάνης, της οποίας αποτελεί μέλος από το 2015. Επιπλέον, συχνά παίζει ως σολίστ στην Kammerorchester Basel, στο Balthasar-Neumann Ensemble και εμφανίζεται τακτικά με την Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Η Indira είναι ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας. Επιπλέον, είναι καθηγήτρια στο ετήσιο masterclass βιολοντσέλου του φεστιβάλ.

Τρεις μοναδικές εκδηλώσεις στην Καλαμάτα

Το Spiral Trio (2.09.2024, 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας), ένα από τα καλύτερα ελληνικά σχήματα modern jazz θα παρουσιάσει νέες συνθέσεις που θα αποτελέσουν και το υλικό του επερχόμενου τρίτου άλμπουμ τους.

Spiral-Trio
Spiral-Trio

Το διεθνές Caerus Chamber Ensemble, αποτελούμενο από τους Ιόνιαν Ηλία Καντέσα, Pablo Hernán Benedí, Lily Francis, Vashti Hunter και Noam Greenberg, σε τρεις συναυλίες, θα μοιραστεί τη σκηνή με τους Καλαματιανούς παραδοσιακούς μουσικούς Νικόλα Παλαιολόγο, Διοτίμα Σπαντιδέα (Τρίτη 03.09.2024, 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας) και το γυναικείο φωνητικό σύνολο “Μελίφωνο” (Παρασκευή 06.09.2024, 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας) σε μία σπάνια σύζευξη μουσικών αντιθέσεων. Το Σάββατο 07.09.2024, 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) θα ακούσουμε τη συναυλία Poepic – Caerus Ensemble & co.

Την Τετάρτη 04.09.2024 (20:30), η Moving Band του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας δένει… τα άλογά της στην άμαξά της, σκαρφαλώνει πάνω της μαζί με δεκάδες κρουστά, φλογέρες, καραμούζες, σφυρίχτρες, ένα δεμάτι ξύλα και μια παλιά πιανόλα και ταξιδεύει στο Πάρκο του ΟΣΕ. Εκεί, θα παρουσιάσει τρεις ταινίες του Buster Keaton με συνοδεία ζωντανής μουσικής!

Lau Noah © Mia Isabella
Lau Noah Mia Isabella

Και μία έκπληξη στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες

Στο πρόγραμμα των Διεθνών Μουσικών Ημερών υπάρχει και μία συναυλία-έκπληξη για το “κλείσιμο”: Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση στο ελληνικό κοινό της Lau Noah, η οποία ενσαρκώνει την τελευταία λέξη της ανεξάρτητης σύγχρονης τραγουδοποιίας, σε μια σόλο συναυλία στις 10 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Τέλος δεν λείπουν συναυλίες σπουδαστών masterclass πιάνου, εγχόρδων και μουσικής δωματίου.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό τη χορηγία και αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα