Οι Coldplay ερμηνεύουν τον ύμνο της ιρανικής εξέγερσης με Ιρανή ηθοποιό στο πλευρό τους

Οι Coldplay ερμηνεύουν τον ύμνο της ιρανικής εξέγερσης με Ιρανή ηθοποιό στο πλευρό τους
Johnny Buckland και Chris Martin, Ιανουάριος 2022 Chris Pizzello/AP Photo

Το ιρανικό τραγούδι που έχει γίνει ο ύμνος της εξέγερσης για ελευθερία και αυτοδιάθεση στο Ιράν, ακούστηκε στη συναυλία των Coldplay στην Αργεντινή.

Το ιρανικό τραγούδι Baraye, που έχει γίνει ένας ύμνος διαμαρτυρίας στα στόματα όσων συμμετέχουν στην αιματηρή εξέγερση στο Ιράν, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσω της συναυλίας των Coldplay στην Αργεντινή.

Η διάσημη βρετανική μπάντα έπαιξε το Baraye στο Μπουένος Άιρες στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της, με την εξόριστη Ιρανή ηθοποιό Golshifteh Farahani επί σκηνής να τραγουδά το κομμάτι στη διάλεκτο Φαρσί.

Η συναυλία της Παρασκευής μεταδόθηκε ζωντανά μέσω δορυφόρου σε κινηματογράφους 81 χωρών. Φυσικά, ανάμεσα στις χώρες αυτές δεν ήταν το … Ιράν, αφού εκεί όποιος παίξει ή ακούσει το κομμάτι κινδυνεύει να συλληφθεί και … όχι μόνο.

Δείτε το βίντεο με τους Coldplay στη σκηνή

Νέες γυναίκες και νέοι άνθρωποι στο Ιράν μάχονται για την ελευθερία τους, το δικαίωμά τους να είναι ο εαυτός τους. Οι θαρραλέοι αυτοί, νέοι άνθρωποι, παλεύουν για την ελευθερία και αυτό είναι το τραγούδι τους” φώναξε πάνω από τη σκηνή στη συναυλία του το Σάββατο ο τραγουδιστής των Coldplay, Κρις Μάρτιν.

Αφού προσκάλεσε τη Φαραχανί στη σκηνή είπε στους παρευρισκόμενους: “Ίσως να μην ξέρετε αυτό το τραγούδι, όμως πρέπει να τα δώσουμε όλα γιατί θα το στείλουμε με αγάπη από εδώ στο Ιράν”.

Το τραγούδι Baraye και ο “διωγμός” του δημιουργού του από τις ιρανικές Αρχές

Η Ιρανή ηθοποιός Golshifteh Farahani στις Κάννες για το φιλμ "Girls of The Sun" το 2018 Arthur Mola/Invision/AP

Όπως διαβάζουμε στον Guardian το “Baraye” που σημαίνει “για..” ή “λόγω…” έχει γραφτεί από τον δημοφιλή μουσικό Shervin Hajipour, με στίχους τους οποίους πήρε από 31 μηνύματα που πόσταραν Ιρανοί πολίτες στο διαδίκτυο για να περιγράψουν τις δραματικές στιγμές που ζουν, την προσωπική τους τραγωδία και τον θρήνο τους για όλα όσα συμβαίνουν.

Για τον χορό στους δρόμους”, “για κάθε φορά που φοβόμαστε να φιλήσουμε τους εραστές μας”, “για τις γυναίκες, τη ζωή, την ελευθερία”, είναι μερικοί από τους στίχους του Χατζιπούρ. “Γιατί ντρεπόμαστε για τις άδειες τσέπες μας“, “γιατί αυτό που θέλουμε είναι μια απλή ζωή” , “για τα άχρηστα δάκρυα που χύνουμε” τραγούδησε συγκινημένη η Φαραχανί.

Το τραγούδι έγινε viral, όμως ο 25χρονος δημιουργός του κατέληξε στη φυλακή, ενώ διέγραψαν και το κομμάτι του από Instagram. Αργότερα ο μουσικός αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ωστόσο ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά του;

Η μουσική του πάντως έχει “ταξιδέψει” δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, τουλάχιστον online. Βιντεάκια που κυκλοφορούν δείχνουν Ιρανές μαθήτριες να τραγουδούν το Baraye, μέσα από αμάξια στην Τεχεράνη, αλλά και διαδηλώσεις με το κομμάτι να παίζει σε επανάληψη. Πολλοί θεωρούν ότι το τραγούδι πρέπει να φτάσει μέχρι και τα βραβεία Grammy, ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μουσικής που προωθεί την κοινωνική αλλαγή.

Το Ιράν σπαράσσεται από βίαιες και φονικές διαδηλώσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε έχασε τη ζωή της στα χέρια της “αστυνομίας ηθικής” για μία “λάθος” φορεμένη μαντήλα, η 22χρονη Μάχσα Αμινί. Έκτοτε, σύμφωνα με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν – και όπως αναφέρει ο Guardian – τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 14.000 έχουν συλληφθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα