Οι Ουκρανοί DakhaBrakha στο NEWS 24/7: “Πύραυλοι πέφτουν στις οικογένειές μας”
Διαβάζεται σε 9'Οι Ουκρανοί DakhaBrakha μιλούν στο NEWS 24/7 με αφορμή τις συναυλίες τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
- 01 Δεκεμβρίου 2022 09:15
Το όνομά τους είναι DakhaBrakha (δύσκολο). Έρχονται από την Ουκρανία και θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσουν live όλο το φάσμα της μουσικής τους στην Ελλάδα.
Οι τέσσερις καλλιτέχνες από το Κίεβο έχουν δημιουργήσει ένα πολυφωνικό κουαρτέτο βασισμένο στην παραδοσιακή ουκρανική μουσική, την οποία έχουν εξελίξει με θεατρικότητα, εισάγοντας στην εξίσωση τη χρήση πολλών οργάνων και μουσικών παραδόσεων από όλο τον κόσμο.
Μέχρι να ακούσεις τη μουσική τους αυτό που μάλλον θα σου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα ψηλά μάλλινα αυτοσχέδια καπέλα τους, που θυμίζουν κάτι από Μαρτζ Σίμπσον.
Εν τέλει όμως οι DakhaBrakha έχουν δημιουργήσει ένα καθαρά προσωπικό στιλ, τόσο μουσικά όσο και με την ιδιαίτερη σκηνική τους παρουσία, τουλάχιστον όσο μπορέσαμε να καταλάβουμε από τα μουσικά τους βίντεο στο διαδίκτυο.
Οι DakhaBrakha βρίσκονται αυτό το διάστημα σε ευρωπαϊκή περιοδεία – με δύο στάσεις στην Ελλάδα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου – για να παρουσιάσουν τη μουσική τους, αλλά και για να επικοινωνήσουν μηνύματα για την πατρίδα τους την Ουκρανία. Οι παραστάσεις τους, αναπόφευκτα, φέρουν πολιτικό πρόσημο με το σύνθημα “Όχι στον Πόλεμο!” να έχει αποκτήσει κομβικό ρόλο μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Τις τρεις κυρίες του συνόλου, Nina Garenetska, Olena Tsibulska και Iryna Kovalenko, συνοδεύει ο αυτοδίδακτος τραγουδιστής, μουσικός και ερασιτέχνης ηθοποιός Marko Halanevych, με την πληθωρική του προσωπικότητα.
Στην ολιγόλεπτη συζήτησή μας μέσω zoom, ο Marko αποδείχθηκε μεγάλος λάτρης της ελληνικής γλώσσας και αρχαιότητας – αναμενόμενο ίσως από έναν απόφοιτο φιλολογίας.
“Έχουμε μία βαθιά σύνδεση με την αρχαία Ελλάδα, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε η Ελλάδα είναι η αρχή του πολιτισμού. Προσωπικά βρίσκω ότι έχετε μία πολύ όμορφη γλώσσα και πραγματικά όταν την ακούω την απολαμβάνω” μας είπε ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει κατά τόπους ένα ελληνικότατο “Ευχαριστώ”.
Μειλίχιος και χαμογελαστός, με τη ματιά του να γίνεται έντονη όταν τον ρωτάμε για την εισβολή στην Ουκρανία, ο Marko μας μίλησε στη γλώσσα του, με τη διαμεσολάβηση μιας μεταφράστριας και.. ὅ γέγονε γέγονε.
Μιλήστε μας λίγο για το όνομα… γλωσσοδέτη της μπάντας και πώς δημιουργηθήκατε…“Καταρχάς να πω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχει ενδιαφέρον για τη μουσική μας στη χώρα σας και λυπάμαι που από πολιτισμικής άποψης έχουμε τόσο λίγες σχέσεις μεταξύ μας και ξέρουμε τόσο λίγα η μια χώρα για τους καλλιτέχνες της άλλης. Ελπίζω αυτό να αλλάξει.
Το όνομα DakhaBrakha προέρχεται από τις λέξεις даха και браха που σημαίνουν “να δίνω” και “να παίρνω”, στα αρχαία ουκρανικά. Άρα για εμάς που το επιλέξαμε σημαίνει μια κυκλοφορία ενέργειας ανάμεσα σε μας και το κοινό, αλλά επίσης ανάμεσα σε μας και στο σύμπαν.
Συναντηθήκαμε και γίναμε ομάδα το 2004, αλλά όλα στην αρχή ξεκίνησαν από το θέατρο. Η ομάδα μας ήταν θεατρική και “γεννηθήκαμε” στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κιέβου “DAKH” από τον avant-garde θεατρικό σκηνοθέτη Vladyslav Troitskyi. [Ο ίδιος παραμένει καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του συνόλου και χάρη σε αυτόν οι παραστάσεις των DakhaBrakha είναι τόσο ιδιαίτερες οπτικά, με σκηνικά εφέ και έντονα στοιχεία θεατρικότητας]
Πώς από το θέατρο προέκυψε η μουσική… πολυφωνία;
Την αρχή έκαναν τα κορίτσια, που από νεαρή ηλικία μελετούν την παραδοσιακή μουσική της Ουκρανίας. Τελειώνοντας τις σπουδές τους στην εθνομουσικολογία αποφάσισαν να επισκεφτούν κάθε γωνιά της Ουκρανίας για να έρθουν σε επαφή με τα παραδοσιακά τραγούδια και να διασώσουν τις παραδόσεις μας. Επιστρέφοντας στο Κίεβο συναντησαν τον Troyitsky, και εμένα, και αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε όλο αυτό το υλικό. Ο Troyitsky μας ενθάρρυνε να πειραματιστούμε.
Αυτό που θέλαμε να κάνουμε είναι να βάλουμε την παραδοσιακή ουκρανική μουσική σε ένα νέο πλαίσιο. Να πειραματιστούμε, να εισάγουμε νέους ρυθμούς και όργανα τα οποία ίσως δεν ήταν τόσο συνηθισμένα στη μουσική μας. Να συνδυάσουμε τα φωνητικά μας με όργανα όπως: το ακορντεόν, τη γκρανκάσα, τη φυσαρμόνικα και το τσέλο ή και διάφορα παραδοσιακά όργανα μέχρι και από την Ινδία (και την Αφρική). Θέλαμε να συνδυάσουμε ουκρανικά λαϊκά τραγούδια με τζαζ, ροκ, πανκ και χιπ-χοπ αρμονίες και να δημιουργήσουμε καινούργιο ήχο.
Πώς θα αποκαλούσατε τη μουσική που παίζετε;
Επιλέξαμε να ονομάσουμε τη μουσική μας “ethno chaos” (“έθνο-χάος”), γνωρίζοντας ότι είναι δύο ελληνικές λέξεις, επειδή θέλαμε να περιγράψουμε ένα μείγμα διαφορετικών στιλ και ειδών, με ουκρανικό εθνικό background. Οι ρίζες μας δηλαδή παραμένουν σταθερά ουκρανικές. Αλλά θέλαμε και τη λέξη “χάος” σαν βάση. Η βάση μας είναι ένα χαοτικό σύμπαν μέσα στο οποίο εξελίσσονται ο ήχος, οι λέξεις και οι παραδόσεις μας. Μέσα σε αυτό γεννήθηκε η μουσική μας.
Στην ερώτησή μας για τα καπέλα που φορούν στις ζωντανές τους εμφανίσεις, γέλασε με νόημα. Προφανώς η ερώτηση γίνεται συχνά, αλλά δεν έχει πρόβλημα να παραδεχτεί ότι ο λόγος για τον οποίον έχουν επιλέξει αυτά τα καπέλα είναι για να κάνουν… εντύπωση.
“Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα εθνικό καπέλο, αν θεωρήσουμε ότι εμείς είμαστε το… έθνος. Γενικά δεν έχουμε συναντήσει τέτοιου είδους ψηλά μάλλινα καπέλα στην ουκρανική παράδοση, αλλά και σε κανέναν λαό, από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε. Ξεκίνησε σαν μέρος της θεατρικής μας παρουσίασης και είδαμε ότι αρέσει στο κοινό. Τελικά το ενσωματώσαμε σαν “στολή” και μας ξεχωρίζει.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στις εμφανίσεις σας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση. Σαν συγκρότημα απολαμβάνουμε να παίζουμε σε όλο τον κόσμο και να συνδεόμαστε με το κοινό κάθε χώρας. Σε αυτή τη φάση όμως δεν μπορούμε να εστιάσουμε απλά στη μουσική και να μείνουμε σιωπηλοί. Αυτή τη στιγμή απειλούμαστε από έναν μεγάλο εχθρό, ο οποίος έκανε εισβολή στη χώρα μας. Μία από τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη, με πολύ δυνατό στρατό, μας επιτέθηκε γιατί θεωρεί ότι ο λαός μας δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Αν η Ουκρανία δεν κερδίσει, τότε ούτε και η Ευρώπη δεν θα μπορεί να κερδίσει σε αυτό τον αγώνα για την ελευθερία. Και το λέω γιατί ο εχθρός μας δε θα σταματήσει εκεί, θα συνεχίσει να επεκτείνεται και θα θέλει κι άλλο αίμα.
Η Ουκρανία καθημερινά αποδεικνύει ότι θέλει να είναι ελεύθερη. Θέλουμε να ζούμε και να υπάρχουμε σε μία ελεύθερη χώρα. Το μήνυμα το οποίο θέλουμε να φέρουμε στην Ευρώπη είναι ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί η δύναμη του εχθρού είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και κανείς ποτέ δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που έχουμε λάβει και λαμβάνουμε, αλλά θέλουμε να πούμε επίσης ότι αν η Ουκρανία δεν κερδίσει, τότε και η Ευρώπη δεν θα μπορεί να κερδίσει σε αυτό τον αγώνα για την ελευθερία. Και το λέω γιατί ο εχθρός μας δεν θα σταματήσει εκεί, θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να θέλει κι άλλο αίμα.
Η οικογένεια και οι συγγενείς σας είναι στην Ουκρανία;
Εμείς ταξιδεύουμε συχνά με το συγκρότημα. Η Nina μένει στη Λβιβ, η Olena μένει στο Κίεβο κάθε φορά που γυρνάει από την περιοδεία, η Iryna μένει στην Αμερική κι εγώ με την οικογένειά μου βρίσκομαι στη Γαλλία. Όλοι μας έχουμε τους συγγενείς μας στην Ουκρανία σε περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχή. Καθημερινά περνούν σκέψεις από το μυαλό μας, διαβάζουμε τα νέα, επικοινωνούμε να δούμε αν κινδυνεύουν οι δικοί μας άνθρωποι. Προσπαθούμε κάθε φορά να μάθουμε πού έπεσε ο πύραυλος και ελπίζουμε να μην έχει σκοτώσει κάποιον. Γενικά είναι μία τραγική μάχη για τις οικογένειές μας και για όλο τον λαό μας.
Θα λέμε ξεκάθαρα ποιοι είμαστε και θα φωνάζουμε ότι έχουμε κι εμείς οι Ουκρανοί σε αυτό τον κόσμο το δικαίωμα να υπάρχουμε.
Την περασμένη χρονιά ένα ουκρανικό συγκρότημα οι Kalush πήραν την πρώτη θέση στη Eurovision με ένα τραγούδι διαμαρτυρία. Τους γνωρίζετε;
Ε φυσικά ήταν μία μεγάλη νίκη για την Ουκρανία και χαιρόμαστε που βρήκαν τον τρόπο μέσα από την πλατφόρμα τους και την αναγνωρισιμότητα που απέκτησαν, να μιλάνε και να ακούγονται. Και με αυτό τον τρόπο περνούν μηνύματα τα οποία είναι σημαντικά για τη νίκη μας και για το λαό της Ουκρανίας. Χαιρόμαστε και τους υποστηρίζουμε.
Έχετε κάνει πολλά live σε όλο τον κόσμο και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Τι ακολουθεί για τους DakhaBrakha;
Αυτή την εποχή θα κάνουμε συναυλίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη του κόσμου. Και σε όλες τις εμφανίσεις μας είμαστε αποφασισμένοι να μιλάμε για την Ουκρανία σε μία στιγμή στο χρόνο που η ύπαρξή μας και το ποιοι είμαστε, απειλούνται. Θα λέμε, λοιπόν, ξεκάθαρα το ποιοι είμαστε και θα φωνάζουμε ότι έχουμε κι εμείς σε αυτό τον κόσμο το δικαίωμα να υπάρχουμε.
Info: Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος, Ωδείο Αθηνών, viva.gr // Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη, viva.gr.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις