Οι Σπέτσες γεμίζουν και φέτος με νέους μουσικούς από όλο τον κόσμο
Η Μουσική Ακαδημία των Σπετσών συσπειρώνει νέους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο - Δείτε το πρόγραμμα των συναυλιών και τα masterclasses για 7 κλασικά μουσικά όργανα.
- 14 Ιουλίου 2023 06:24
Η Διεθνής Μουσική́ Ακαδημία της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (M.A.A.K.Σ.Σ.) παρουσιάζει το φετινό της πρόγραμμα, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου 2023.
Η Μουσική Ακαδημία συγκεντρώνει στις Σπέτσες νέους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αποτελώντας μία μοναδική πλατφόρμα μουσικής εκπαίδευσης και διαπολιτισμικής ανταλλαγής για το νησί και την ευρύτερη περιοχή.
Το δεκαήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά από masterclasses υψηλού επιπέδου για επτά κλασικά μουσικά όργανα συμπεριλαμβάνοντας το λυρικό τραγούδι με καθηγητές κορυφαίους σολίστ διεθνούς αναγνώρισης.
Η έναρξη του προγράμματος στις 24 Ιουλίου θα γίνει με μία μοναδική συναυλία από τους καθηγητές της Ακαδημίας στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της Ακαδημίας, μια σειρά από εξαιρετικές συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε σημαντικά σημεία, γεμίζοντας τις Σπέτσες με μουσική. Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό.
Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών (Α.Κ.Σ.Σ.) ήταν ένα σημαντικό σχολείο του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε από τους εθνικούς ευεργέτες και δωρητές Σωτήριο Ανάργυρο και Μαρίνο Κοργιαλένιο και εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου 1927 από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.
Το δεκαήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά από masterclasses υψηλού επιπέδου για επτά κλασικά μουσικά όργανα, συμπεριλαμβάνοντας το λυρικό τραγούδι με καθηγητές κορυφαίους σολίστ διεθνούς αναγνώρισης.
Επιλέχτηκαν οι Σπέτσες ως τόπος εγκατάστασης, λόγω καταγωγής του Σωτηρίου Αναργύρου και συγκεκριμένα μία ειδυλλιακή τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης των Σπετσών, μπροστά από την παραλία Λιγονέρι. Υπήρξε πρότυπο ιδιωτικό σχολείο και υποδειγματικό οικοτροφείο και η λειτουργία της σταμάτησε το 1983. Μεταξύ των μαθητών της Σχολής ήταν και ο Ιάννης Ξενάκης, ‘Ελληνας πρωτοπόρος συνθέτης με διεθνή αναγνώριση. Μάλιστα στην έκθεση που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο ΕΜΣΤ και επιμελείται η κόρη του Ιάννη Ξενάκη, Μάχη Ξενάκη, υπάρχουν φωτογραφίες του γνωστού συνθέτη σε νεαρή ηλικία, από τα καλοκαίρια και τη “θητεία” του στη Σχολή των Σπετσών.
Φέτος, η Ακαδημία θα δημιουργήσει για πρώτη φορά μια ορχήστρα μουσικής δωματίου με τους νέους μουσικούς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου Πολωνού βιολονίστα Bartek Niziol.
Η κ. Λένη Κονιαλίδη, επικεφαλής της Ακαδημίας, δήλωσε στο NEWS 24/7 για τη φετινή διοργάνωση: “Το να παίζει κανείς σε μία ορχήστρα δωματίου με άλλους μουσικούς είναι από τους πιο σημαντικούς τρόπους εκμάθησης στην κλασική μουσική. Μόνο παίζοντας μαζί με άλλους αναπτύσσεται κανείς ως μουσικός. Είναι το κλειδί της επιτυχίας για την κλασική μουσική και γι’ αυτό το λόγο η φετινή Ακαδημία εντάσσει τη δημιουργία της ορχήστρας δωματίου στις δραστηριότητες της”.
Πριν από έναν χρόνο, που είχαμε βρεθεί στις Σπέτσες με την ευκαιρία της περσινής διοργάνωσης η κ. Κονιαλίδη μας είχε πει: “Όταν παίζεις μουσική δεν χρειάζεσαι λόγια. Τα παιδιά που έρχονται εδώ για μαθήματα κάνουν και chamber music δηλαδή παίζουν μαζί, αυτοσχεδιάζουν και παρουσιάζουν το κομμάτι τους. Αυτή είναι η πιο μεγάλη φιλία. Μένεις μαζί, παίζεις μουσική μαζί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δημιουργηθούν δεσμοί φιλίας“.
Τα Highlights της φετινής διοργάνωσης
- Η Μουσική Ακαδημία στην φετινή τρίτη της διοργάνωση κατά σειρά, θα φιλοξενήσει 61 συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες έρχονται από Αρμενία, Βουλγαρία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λίβανο, Πολωνία, Ρωσία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, ΗΠΑ.
- Οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν σε μία ορχήστρα δωματίου υπό την διεύθυνση του Bartek Niziol, Πολωνού σολίστ βιολιού. Η ορχήστρα δωματίου θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση την 1η Αυγούστου στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου και στις 2 Αυγούστου στο υπαίθριο θέατρο της Σχολής στη συναυλία λήξης της Ακαδημίας.
- Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Ακαδημία προσέφερε μαθήματα μουσικής προπαιδείας για τα παιδιά στις Σπέτσες από 18 μηνών εώς 11 ετών. Κατά τη διάρκεια της φετινής Ακαδημίας, τα μαθήματα μουσικής προπαιδείας θα συνεχιστούν δωρεάν και τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν σε μία μικρή συναυλία με τα όργανα που διδάσκονται στην Ακαδημία.
Πρόγραμμα συναυλιών 2023
- Δευτέρα 24 Ιουλίου – Συναυλία καθηγητών, Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή, 20.30
- Κυριακή 30 Ιουλίου – Συναυλία με τρομπόνια, Άγιος Μάμας, 20.30
- Δευτέρα 31 Ιουλίου – Συναυλία στο Poseidonion Grand Hotel, 21.00
- Τρίτη 1 Αυγούστου – Συναυλία με τους μαθητές των εργαστηρίων της μουσικής προπαιδείας, Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή, 18.00 | Συναυλία, Άγιος Νικόλαος, 20.
- Τετάρτη 2 Αυγούστου – Συναυλία Λήξης, Ανοιχτό Θέατρο Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή, 20.30
Λίγα λόγια για τη Μουσική Ακαδημία της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών
Η Μουσική Ακαδημία αποτελεί ένα δεκαήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ιστορικής σχολής των Σπετσών σε μία μοναδική κατάφυτη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, προσφέροντας τις ιδανικές συνθήκες για καλλιτεχνική δημιουργία. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σειρά από masterclasses με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς καθηγητές στο είδος τους αλλά και να δώσουν ζωντανές συναυλίες για το κοινό στις Σπέτσες, αναπτύσσοντας τις μουσικές τους δεξιότητες. Τα φετινά μαθήματα περιλαμβάνουν master classes για φωνή, φλάουτο, κλαρινέτο, τρομπόνι, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο.
Τα δύο πρώτα χρόνια της διοργάνωσής της η Μ.Α.Α.Κ.Σ.Σ. συγκέντρωσε μαθητές από 12 έως 30 χρονών από τις ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ταιβάν, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Ρωσία, Αρμενία, Σερβία, Τουρκία, Λίβανο και Ελλάδα. Η M.A.A.K.Σ.Σ. φιλοδοξεί́ να ενδυναμώσει την ανάμειξη της τοπικής κοινότητας στις δραστηριότητες της, ώστε να ενθαρρύνει τους πολίτες των Σπετσών και της περιοχής να δημιουργήσουν συλλογικά μία πρότυπη εκπαιδευτική μουσική πλατφόρμα που θα προσελκύει μαθητές απ’ όλο τον κόσμο.
“Το να παίζεις συχνά μουσική δωματίου με άλλους μουσικούς είναι το κλειδί της επιτυχίας”
Ένα από τα πιο “ηχηρά” ονόματα στα φετινά masterclasses είναι ο Jean-Eric Soucy, δεξιοτέχνης της βιόλας. Υπήρξε δάσκαλος για πολλά χρόνια στο “Le Conservatoire de musique du Québec” κατά την περίοδο που ήταν σολίστας-βιολονίστας με την Orchester symphonique de Québec (1986–1991) στον Καναδά. Έχει διατελέσει δάσκαλος στο “Musikhochschule Karlsruhe”, από το 1996 έως το 2003 στην Γερμανία.
Απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις για τη συμμετοχή του στην Θερινή Μουσική Ακαδημία 2023 των Σπετσών ο Jean-Eric Soucy αναφέρει ότι τα Masterclasses “είναι μια μοναδική ευκαιρία για έναν νέο μουσικό να έρθει σε εντατική επαφή με άλλους μουσικούς, με διαφορετικές απόψεις και από διαφορετικά υπόβαθρα, σε ένα στενό περιβάλλον αφιερωμένο στη μουσική και μόνο στη μουσική, χωρίς περισπασμούς. Συχνά, έχει κανείς την αίσθηση ότι αυτές οι δέκα μέρες ήταν σαν δύο, αλλά τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα είναι σαν να μελετάς για πολλούς μήνες σε ένα τυπικό πλαίσιο σε ένα τυπικό σχολείο.”
Κατά τη γνώμη του, είναι ξεχωριστό το να παρακολουθήσει κανείς τα εν λόγω masterclasses γιατί είναι ακόμα σε ανθρώπινη κλίμακα. “Αυτό σημαίνει ότι κάθε συμμετέχων έχει εύκολη πρόσβαση σε πολλές ευκαιρίες: να παίζει μπροστά σε συναδέλφους, να παίζει μαζί τους, να τους ακούει και να έχει στενή επαφή με επαγγελματίες μουσικούς υψηλής ειδίκευσης. Σε ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό, σε ένα νησί εξαιρετικής ομορφιάς” λέει ο καταξιωμένος μουσικός.
Τι έχουν να περιμένουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του δεκαήμερου δικού του masterclass: “Τόσο η μουσική όσο και η τεχνική είναι τα δύο κεντρικά θέματα. Η τεχνική είναι ένα στήριγμα, ένα μέσο για να εκφράσουμε τις ιδέες μας για ένα μουσικό έργο. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αναπτύξει κανείς μια σταθερή τεχνική. Αλλά μπορεί κανείς να μάθει αποτελεσματικά την τεχνική μόνο εάν γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος του από μουσικής άποψης. Αυτό κάνει την εξάσκηση πολύ πιο διασκεδαστική!“
Τι θα συμβούλευε έναν νέο μουσικό που θέλει να γίνει επαγγελματίας; “Φυσικά, το να δουλεύεις με τις τεχνικές σου δεξιότητες είναι απαραίτητο. Αλλά το να παίζεις μουσική δωματίου με άλλους μουσικούς και όσο συχνότερα μπορείς είναι το κλειδί της επιτυχίας”.
Αναφορικά με το αν θα διδάξει αποσπάσματα ορχηστικής βιόλας κατά τη διάρκεια του μαθήματός του και αν ναι πόσα, απάντησε: “Είναι μέρος της ζωής ενός βιολονίστα φυσικά! Θα σταθούμε σε τέσσερα διαφορετικά αποσπάσματα. Ο Μάλερ, 10, ο Μπρούκνερ 4, ο Μέντελσον, Όνειρο Θερινής Νυκτός και τέλος ο Δον Κιχώτης από τον Στράους. Αν κάποιος έχει μια επερχόμενη ακρόαση, θα μπορούμε να δουλέψουμε σε ό,τι χρειαστεί.”
Master Classes
Καθηγητές 2023 με αλφαβητική σειρά:
- Κλαρινέτο – FABIAN DIRR, Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής Δρέσδης, Γερμανία
- Τραγούδι – MARCIN HABELA, Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής Γενεύης, Ελβετία
- Βιολί – BARTEK NIZIOL, Καθ. Πανεπιστήμιο Τεχνών Βέρνης, Ελβετία
- Φλάουτο – STEPHANE RETY, Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής Δρέσδης, Γερμανία
- Βιολοντσέλο – DENIS SEVERIN, Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής Γενεύης / Πανεπιστήμιο Τεχνών Βέρνης, Ελβετία
- Βιόλα – JEAN ERIC SOUCY
- Τρομπόνι – JAMIE WILLIAMS, Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου Ρόστοκ, Γερμανία
Οργανωτική επιτροπή:
- Πέτρος Πετρακόπουλος, Πρόεδρος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών
- Λένη Κονιαλίδη, Επικεφαλής της Μουσικής Ακαδημίας της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών
- Λεόντιος Πορτοκαλάκης, Γεν. Γραμματέας της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών
Περισσότερα για την στο maakss.com.
*Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας Σπετσών.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις