Όταν πέθανε ο βασιλιάς της rock and roll: 40 χρόνια από τον θάνατο του Έλβις Πρίσλεϊ
Δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές του δίνουν ραντεβού, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην πόλη που αγάπησε όσο καμία ο Έλβις Πρίσλεϊ, το Μέμφις των ΗΠΑ
- 16 Αυγούστου 2017 16:07
Ξέφρενα πάρτι, μουσική, χορός, συναντήσεις φανατικών θαυμαστών του Έλβις Πρίσλεϊ αλλά και συλλεκτών των δίσκων του, αμέτρητες συναυλίες, συζητήσεις και αφιερώματα. Σαράντα χρόνια μετά τον θάνατο του βασιλιά της rock and roll, το Μέμφις των ΗΠΑ, η πόλη που συνέδεσε το όνομά της με τον Έλβις Πρίσλεϊ, κατακλύζεται αυτές τις μέρες από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους έχουν έρθει εδώ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον θρύλο της μουσικής, που έφυγε από τη ζωή το 1977 σε ηλικία μόλις 42 ετών.
Το μουσικό φαινόμενο “Έλβις”
«Αναμένουμε τη μεγαλύτερη εβδομάδα-αφιέρωμα στον Έλβις Πρίσλεϊ που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Θα έρθουν θαυμαστές του από όλο τον κόσμο, είναι κάτι σαν το απόλυτο προσκύνημα στον θρύλο της ροκ εν ρολ», ανέφερε ένας από τους διοργανωτές των επετειακών εκδηλώσεων. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι δεκάδες.
Μια χαρακτηριστική, βαθιά, αισθαντική φωνή, στίχοι που έμειναν στην ιστορία, φανταχτερά ρούχα, φαντασμαγορικά σόου αλλά και ένα πνεύμα ρήξης με το παρελθόν, αλλαγής και σεξουαλικής απελευθέρωσης. Όλα αυτά χαρακτήριζαν το φαινόμενο Έλβις, του ανθρώπου που προκάλεσε μια πραγματική μουσική επανάσταση στη συντηρητική κοινωνία των ΗΠΑ κατά τις δεκαετίες του 1950 και ’60. Η μουσική του Έλβις Πρίσλεϊ πατούσε πάνω στην κάντρι παράδοση των ΗΠΑ, τη μαύρη μουσική, την τζαζ, τη σόουλ, τα μπλουζ ενώ σύμφωνα με ειδικούς επηρέασε έντονα τη μεταγενέστερη ροκ και ποπ μουσική κουλτούρα. «Χωρίς τον Έλβις δεν θα υπήρχαν οι Beatles» είχε πει κάποτε ο Τζον Λένον.
(AP Photo)
Μια πολυτάραχη ζωή
Ο Έλβις Πρίσλεϊ γεννήθηκε στην πόλη Τούπολο του Μισισίπι, γιος ενός εργάτη και μιας μοδίστρας. Στα επτά του χρόνια αγόρασε την πρώτη του κιθάρα για 7 δολάρια, αντί για ποδήλατο, όπως οι συνομήλικοι του. Ήδη από το σχολείο φάνηκε η κλίση του στη μουσική, ενώ μικρός ήταν μέλος εκκλησιαστικής χορωδίας. Το 1945 βγάζει τον πρώτο του δίσκο «That’s all right» με στοιχεία ροκ εν ρολ. Ο δίκος αυτός προκάλεσε αμέσως ενθουσιασμό σε κοινό και κριτικούς, εκτοξεύοντας την καριέρα του Έλβις Πρίσλεϊ στα ύψη. Παγκόσμια ρεκόρ πωλήσεων δίσκων, τρία βραβεία Γκράμι, συμμετοχές σε πάνω από 30 ταινίες του Χόλιγουντ είναι μερικές μόνο από τις κατακτήσεις του Έλβις. Στην προσωπική του ζωή όμως δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στο γερμανικό Φρίντμπεργκ (1958-1960) ερωτεύθηκε την 14χρονη κόρη ενός στρατιωτικού, την Πρισίλα Μπολιέ. Το 1967 παντρεύτηταν και λίγο αργότερα απέκτησαν μια κόρη, τη Λίζα Μαρί. Το ζευγάρι όμως αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, ιδίως λόγω της εξάρτησης του Έλβις από ναρκωτικές και ηρεμιστικές ουσίες. Το 1973 πήραν έτσι διαζύγιο.
(AP Photo/File)
Την ίδια εποχή ο Έλβις ήρθε αντιμέτωπος με την ξαφνική παρακμή της καριέρας του. Στην κορυφή βρίσκονταν πλέον οι Beatles και οι Rolling Stones από τη Μ. Βρετανία. Toν Ιούνιο 1977 ο Έλβις Πρίσλεϊ έδωσε την τελευταία μεγάλη συναυλία του στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ μπροστά σε 200.000 θεατές. «Φαινόταν σε άθλια κατάσταση, πραγματικά άθλια», θυμάται ένας θαυμαστής του Έλβις που είχε παρακολουθήσει εκείνη την ιστορική συναυλία.
Όπως γράφει η δημοσιογράφος της Greensburg Daily News Τζίνι Ντριους, που ήταν επίσης παρούσα σε εκείνη τη συναυλία, «έμοιαζε να είναι η τελευταία έξοδος». Κι όπως θυμάται χαρακτηριστικά, το κλίμα ήταν εξωπραγματικό, προκαλούσε στο κοινό ρίγη συγκίνησης. «Ήταν ο βασιλιάς μας». Δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1977, ο Έλβις Πρίσλεϊ βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο της εμβληματικής βίλας «Graceland» στο Μέμφις. Η αιτία θανάτου σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν ήταν ανακοπή καρδιάς. Το τελευταίο του τραγούδι, που κυκλοφόρησε λίγο πριν φύγει από τη ζωή, είχε τίτλο «Way Down». Σαν να γνώριζε κι ο ίδιος το τέλος του. Ο μύθος του Έλβις όμως παραμένει ζωντανός μέχρι σήμερα.
(AP Photo/HPM)
(Πηγή: DW, κεντρική φωτό: AP Photo/Brandon Dill)