Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής: 12 μουσικές εκδηλώσεις “πάνω” στο θερινό ηλιοστάσιο

Διαβάζεται σε 9'
Συναυλίες - PEXELS
Συναυλίες - PEXELS

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι μία υπέροχη ευκαιρία για να απολαύσουμε συναυλίες και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Ο Δήμος Αθηναίων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με τη συμμετοχή όλων των Μουσικών του Συνόλων, διοργανώνοντας συναυλίες σε εμβληματικά τοπόσημα της πόλης, μουσικές συνεργασίες με το ΕΚΠΑ, αλλά και μια ξεχωριστή βραδιά στο Μουσείο Μαρία Κάλλας.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι μία υπέροχη ευκαιρία για να απολαύσουμε υπαίθριες συναυλίες και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Αποκορύφωμα φυσικά θα είναι η ίδια η ημέρα της 21ης Ιουνίου, ημέρα που μόλις θα έχουμε μπει στο θερινό ηλιοστάσιο. Και… καλό καλοκαίρι!

Η Αθήνα γίνεται η καλοκαιρινή στέγη αγαπημένων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων που θα μας ταξιδέψουν στις «μουσικές του κόσμου», φέρνοντάς μας πιο κοντά σε διάφορες μουσικές παραδόσεις και κουλτούρες.

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα

Δήμος Αθηναίων

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 όσοι από εμάς βρεθούμε στις 11:30 στην Πλατεία Μοναστηρακίου θα “πέσουμε επάνω” στον μουσικό περίπατο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Μερικές ώρες μετά, στις 19:00  στον Εθνικό Κήπο (στην Τοποθεσία «Αστέρι») η Big Band υποδέχεται τον εκπληκτικό ερμηνευτή της jazz Alex Affolter, σε μια συναυλία αφιερωμένη στις διαχρονικές επιτυχίες της χρυσής εποχής της. Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, ενορχηστρώσεις πασίγνωστων μελωδιών, που έχουν διαγράψει τη δική τους μουσική ιστορία στο ιστορικό πάνθεον της jazz μουσικής σκηνής.

Δήμος Αθηναίων

Μία ώρα μετά τη σκυτάλη στο ίδιο σημείο θα πάρει το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων σε μια καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη ενέργεια και αγαπημένες μελωδίες Ελλήνων δημιουργών, όπως των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Διονύση Σαββόπουλου, κ.α. Τραγουδούν η Δώρα Λοΐζου και ο Μανώλης Σκουλάς υπό τη μουσική διεύθυνση και τις ενορχηστρώσεις του Άγγελου Ηλία.

Δήμος Αθηναίων

Παράλληλα στις 20:00 στα Προπύλαια με τίτλο «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη» το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), συνδιοργανώνουν συναυλία σε ένα κομβικό αλλά και ιστορικό τοπόσημο της Αθήνας. Οι “Music Odyssey”(επιμέλεια – συντονισμός, Γιάννης Μαλαφής), θα παρουσιάσουν ένα μουσικό ταξίδι με αγαπημένες μελωδίες που άφησαν το στίγμα τους στην Ελληνική Μουσική, από το Νέο Κύμα, την Έντεχνη και τη Δημοφιλή Μουσική Σκηνή. Και όλα τα παραπάνω με δωρεάν είσοδο.

Ημέρα Μουσικής και στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Κάλλας Μουσείο
Παρτιτούρα από Rigoletto (Verdi) από την οποία μελετούσε η Κάλλας. Athenaeum International Art Centre Grand Prix Maria Callas /Vangelis Patsialos

Όσοι βρεθούμε την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 στις 20:00 στο Μουσείο Μαρία Κάλλας μάς περιμένει μια έκπληξη! Πώς θα μας φαινόταν αν συνδυάζαμε την περιήγησή μας στο Μουσείο Μαρία Κάλλας με ένα δροσερό κοκτέιλ και μελωδίες πιάνου από τον ταλαντούχο πιανίστα Θάνο Μαργέτη; Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, μας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή βραδιά, με δωρεάν είσοδο, αλλά απαραίτητη κράτηση με δελτία εισόδου στο more.com/music/pagkosmia-imera-mousikis.

Από την ταράτσα του Μουσείου Μαρία Κάλλας Vangelis Patsialos

Από τις 20:00 έως τις 23:00 ο  3ος όροφος του μουσείου θα γεμίσει με τους μελωδικούς ήχους του πιάνου από τον Θάνο Μαργέτη, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα στο μπαλκόνι με τη μοναδική θέα στην Ακρόπολη που οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν δοκιμάζοντας τα μοναδικά απεριτίφ του μουσείου, καθώς περιηγούνται στους εκθεσιακούς χώρους.

Στο Ηρώδειο με ένα παιδί-θαύμα

Elisei Mysin
Elisei Mysin

Στην καθιερωμένη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής υποδεχόμαστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα παιδί θαύμα του πιάνου, τον δεκατριάχρονο Ελισέι Μισίν από τη Ρωσία. Ο νεαρός, πολυβραβευμένος σολίστ θα ερμηνεύσει το Δεύτερο κοντσέρτο του Σοπέν συμπράττοντας με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει την εορταστική ουβερτούρα σε λα μείζονα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, την εισαγωγή-φαντασία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι και το απόσπασμα «Πολοβτσιανοί χοροί» από την όπερα «Πρίγκιπας Ιγκόρ» του Αλεξάντρ Μποροντίν σε ενορχήστρωση Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Ουσιαστικά λοιπόν θα ακούσουμε μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας. Εισιτήρια στο aefestival.gr/festival_events/pagkosmia-imera-moysikis.

Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Κήπος Μέγαρο Μουσικής
- CHARIS AKRIVIADIS

Το Μέγαρο Μουσικής έχει εντάξει τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής στις εκδηλώσεις του Κήπου του με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα. Ξεκίνημα στις 8 μ.μ. με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη και με σολίστ την υψίφωνο Παναγιώτα Πολυζωίδου και τη φλαουτίστρια Ραφαηλία Κόντου, που θα παρουσιάσει ευφρόσυνα έργα των Φραντς Γκρότε και Γιόχαν Στράους του νεότερου καθώς και από ένα απόσπασμα από όπερες των Ζορζ Μπιζέ και Λέοναρντ Μπερνστάιν.

Συνέχεια στις 9 μ.μ. με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου» σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια του θέρους που επιμελήθηκε η εξαίρετη ερμηνεύτρια της παραδοσιακής μουσικής Κατερίνα Παπαδοπούλου. Θα τη συνοδεύσουν η Χορωδία «Δόμνα Σαμίου» και τρεις εκλεκτοί δεξιοτέχνες, οι Γιώργος Κοντογιάννης στην κρητική λύρα και στα κρουστά, Κυριάκος Ταπάκης στο ούτι και Νίκος Παραουλάκης στα πνευστά.

Babo Koro
Babo Koro Μέγαρο Μουσικής

Φινάλε στις 10 μ.μ. με τους Babo Koro. Η επταμελής μπάντα (κιθάρα, σαξόφωνο, βιολί, ακορντεόν, μπάσο και ντραμς συν η ερμηνεύτρια Αντιγόνη Μπασακάρου, ενώ επίσης τραγουδάει ο κιθαρίστας Σωτήρης Τσακανίκας), που συνδυάζει μοναδικά το progressive rock με παραδοσιακές μουσικές από όλη τη βαλκανική χερσόνησο, θα στήσει ένα διονυσιακό γλέντι ως το καλύτερο κλείσιμο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής.

Συμμετέχοντας και φέτος στην Γιορτή, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι φίλοι της μουσικής», παρουσιάζει την Παρασκευή (21/06) στις 18:00 τα Σύνολα Μουσικής Δωματίου της Camerata Junior, Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής σε έργα όλων των εποχών της μουσικής δημιουργίας, ξεκινώντας από τον Λουίτζι Μποκκερίνι και φτάνοντας μέχρι τους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Τα πνευστά της ορχήστρας έχουν έντονη παρουσία, καθώς η Camerata Junior συμπληρώνει ήδη δύο χρόνια ως πλήρης συμφωνική ορχήστρα.

Βραδιά μουσικής στο Επιγραφικό Μουσείο

Το Επιγραφικό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνά μας καλούν την Παρασκευή και ώρα 19.30 στον κήπο του Επιγραφικού Μουσείου για τον εορτασμό της Ημέρας Μουσικής με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει κυρίως έργα Μουσικής Δωματίου. Κρατήσεις στο epigraphicmuseum.gr.

Συμμετέχουν:

  • Οι Χορωδίες του Ωδείου Αθηνά με έργα των Μάνου Χατζιδάκι, Θεόδωρου Αντωνίου, Νίκου Κυπουργού, Νίκου Πλατύραχου κ.α.
  • Τα Μουσικά Σύνολα με έργα για Φλάουτο και Κιθάρα των Gabriel Faure, Astor Piazzolla, Camille Saint-Saens κ.α.
  • Η Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου σε ένα αφιέρωμα στον Antonio Vivaldi με 3 κοντσέρτα εκ των οποίων το ένα για κλασική κιθάρα.

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

PIXABAY

Το 1982, την 21η Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Παγκόσμια Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να “βγουν όλοι οι μουσικοί στους δρόμους”.

Την επόμενη χρονιά, η “Γιορτή της Μουσικής” συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

PEXELS

Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.

Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες.

Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης (1985), ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, την 21η Ιουνίου 2024, από τις 18.30 έως τις 20.00, η Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα θα παιανίσει σε προκαθορισμένα σημεία του κέντρου της πόλης (Αιμ. Βεάκη, Εθνικής Αντιστάσεως (πεζόδρομος), πλατεία Δημαρχείου – στάση Μετρό “Περιστέρι”) μελωδίες από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Πρόκειται για μία ανοιχτού τύπου συναυλία η οποία θα γεμίσει αυτή τη ξεχωριστή ημέρα το κέντρο της πόλης με μουσική.

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής – Δες τις εκδηλώσεις του ΥΠΠΟ στο ακόλουθο PDF

musicday24

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα