Pan Pan: “Η Αθήνα παλεύεται μόνο χάρη στο layer μαγείας που της φοράει ο καθένας”

Διαβάζεται σε 7'
Pan Pan: “Η Αθήνα παλεύεται μόνο χάρη στο layer μαγείας που της φοράει ο καθένας”
Κική Παπαδοπούλου

Ο Pan Pan “ανεβαίνει” Λυκαβηττό και μας μιλά για μια “επαναφήγηση των τραγουδιών σε διάλογο με την αρχιτεκτονική της Aθήνας”.

Ο Pan Pan μετά από ένα tour με τον Years Of Youth με sold out συναυλίες ανά την Ελλάδα, επιστρέφει στην γενέτειρά του για ένα show, όπου θα παρουσιάσει μουσική από τις Φαντασμαγορίες και τους Λύκους στον Άρη, σε μια επαναφήγηση των κομματιών σε διάλογο με την αρχιτεκτονική της Aθήνας.

“Μια ηλεκτρονική ουτοπία για τα παιδιά που δεν κοιμούνται ακόμη.”

Η συναυλία του Pan Pan στις 4 Ιουλίου είναι “Ένα γράμμα αγάπης για την πόλη που ‘σαν θάλασσα μάς πνίγει μια μέρα / μετά μας ανεβάζει μ’ ένα κύμα ψηλά / και μένουμε να κάνουμε φιγούρες στον αέρα‘, κατευθείαν από το ψηλότερο σημείο του κέντρου της, τον λόφο του Λυκαβηττού και το εμβληματικό θέατρό του. Ή πιο απλά, ένας χάρτης για την Ανισόπεδη Ντίσκο.

Σε αυτό το live, Pan Pan και Years Of Youth φέρνουν synthesizers, drum machines και vocoders και πλαισιώνονται από την full band των φίλων τους, με ηλεκτρική κιθάρα, βιολί, τύμπανα και φωνές σε νέες ενορχηστρώσεις, πάντα εξερευνώντας την ηλεκτρονική μουσική και τη χορευτική διάθεση.

Αυτά λέει το δελτίο Τύπου, αλλά τι λέει ο ίδιος ο Pan Pan -κατά κόσμον Παναγιώτης Πανταζής – στο NEWS 24/7 για αυτή του την εμφάνιση; 

Κική Παπαδοπούλου

“Ο Λυκαβηττός είναι μέρος της εκτεταμένης γειτονιάς που μεγάλωσα. Φαίνεται από πολλά σημεία του Πολυγώνου, είναι ένα μέρος που θα πήγαινα για βόλτα στην καθημερινότητα πιο μεγάλος, είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο. Και live πολλά έχω δει, είτε μέσα, είτε από τα βραχάκια. Τα περισσότερα είναι συνδεδεμένα με τους ανθρώπους που είχα πάει, άρα αν πρέπει να ξεχωρίσω ένα, αυτό θα είναι αυτό του Morrissey, γιατί ήμουν με τους φίλους μου σε μια μεταβατική περίοδο της ζωής μου που όλα είχαν μια νέα γεύση.

Το θέατρο του Λυκαβηττού είναι σχεδιασμένο από τον οραματιστή αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο. Σε αυτό το live έχω δημιουργήσει μια αφήγηση που θα δώσει ένα νέο context στα κομμάτια, θέλω να παρουσιάσουμε μια συνολική εμπειρία, μια ματιά της μουσικής μέσα από την αρχιτεκτονική της Αθήνας. Νιώθω πως η Αθήνα παλεύεται μόνο χάρη στο layer μαγείας που καταφέρνει να της φορέσει ο καθένας. Κάτι τέτοιο θέλω να δώσω και στον κόσμο που θα έρθει να μας δει. ”

Pan Pan – “Mου είναι πιο εύκολο να δείχνω το δρόμο με τις πράξεις μου, παρά να ακολουθώ ένα χάρτη που έφτιαξε κάποιος άλλος”

Toν είδαμε στο Floyd στην παρουσίαση του δίσκου του όπου οι θαυμάστριές του κυριολεκτικά έχασαν τις φωνές τους, ουρλιάζοντας… Δική του σκέψη ήταν να προβάλλονται όλοι οι στίχοι στην οθόνη και ποια τα συστατικά ενός “καλού” live για εκείνον;  

“Δική μου σκέψη ήταν και χρειάστηκα μήνες για να το φτιάξω όπως το ήθελα. Νομίζω πως ένα καλό  live προϋποθέτει μια μπάντα που έχει προετοιμαστεί καλά στο μουσικό κομμάτι και μπορεί να δημιουργήσει μια επικοινωνία με το κοινό. Αν δεν λειτουργεί κάτι από τα δύο, κάτι λείπει. Να πω πως νιώθω κάπως αμήχανα με τον όρο «θαυμάστριες», επειδή τους ανθρώπους που έρχονται στα live μου τους αντιμετωπίζω ως εν δυνάμει κατ’ ιδίαν συνομιλητές μου και συμμετέχουμε από κοινού σε αυτό που συμβαίνει.”

Κική Παπαδοπούλου

Πώς αντιδρά στην αναγνώριση και την αγάπη του κοινού (πάνω στη σκηνή φαίνεται μάλλον “ντροπαλός”);

“«Ντροπαλός» ήμουν μικρός, γιατί αυτός ο ορισμός ταίριαζε στην άνεση που έδειχνε να μου λείπει σε κάποιες μορφές κοινωνικοποίησης. Πλέον με αντιλαμβάνομαι αλλιώς: ξέρω πως απολαμβάνω αυτό που συμβαίνει στα live και πως συσσωρεύω την αγάπη που δέχομαι κι ελπίζω ο κόσμος να αντιλαμβάνεται πως είναι αμοιβαίο αυτό και πως αυτό που κάνω είναι να εκπέμπτω αγάπη. Κι ας μην είμαι όσο εξωστρεφής ενδεχομένως θα ταίριαζε να είμαι σε μια μεγάλη σκηνή.

Κική Παπαδοπούλου

Μου είναι πιο εύκολη η έκφραση με στίχους και ήχους. Εξάλλου, δεν βγαίνω ποτέ μόνος μου στη σκηνή, πάντα είμαι με κάποιους από τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους. Γενικότερα, μου είναι πιο εύκολο να δείχνω το δρόμο με τις πράξεις μου, παρά να ακολουθώ ένα χάρτη που έφτιαξε κάποιος άλλος για κάθε περίσταση. Κι αυτή είναι η δύναμή μου: μπορεί να φαίνομαι «ντροπαλός», η αυτοπεποίθησή μου όμως και η πίστη μου στους ανθρώπους μου φτάνει ως τα αστέρια.”

Στην πορεία του, αναδρομικά ως μουσικός/τραγουδιστής/λάτρης των synths, ποιες στιγμές θεωρεί καθοριστικές και γιατί;

“Οκ, όλες έπαιξαν τον ρόλο τους, αλλά σίγουρα τίποτα δε θα είχε γίνει αν δεν είχε γίνει κάποτε η αρχή. Για εμένα λοιπον ήταν το 98, καλοκαίρι πριν την δευτέρα λυκείου σε ένα καράβι, όπου μας ήρθε με τον ξάδερφό μου να γράψουμε τα πρώτα μας raps. Θυμάμαι ακόμη το πρώτο τετράστιχο.”

Pan Pan
Η εικόνα από το εσωτερικό του βινυλίου ΛΥΚΟΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ Εικονογράφηση Pan Pan

Πώς γεννήθηκαν οι “Λύκοι τον Άρη” και ποια είναι η ιστορία που αφηγούνται τα τραγούδια του νέου δίσκου; 

“Οι Λύκοι στον Άρη είναι ένα συνεργατικό album με τον κολλητό μου τον Γιάννη aka Years Of Youth. Φτιάχνουμε μαζί μουσική στα Echo Tides, όπου εκεί παίζουμε με πιο οργανικούς ήχους και φυσικά τον Γιώργο και την Καλλιόπη, αλλά είπαμε να κάνουμε ένα δίσκο με σύνθια οι δυο μας. Ο Γιάννης είχε φτιάξει μια βάση από κάποιες μελωδίες, τις είχαμε και κάθονταν και κάποια στιγμή μου ήρθε επιφοίτηση να της κάνουμε κάτι σαν space opera. Έγραψα στίχους κι ανέλαβα την παραγωγή και τις φωνητικές μελωδίες και το programming. Εν τέλει φτιάξαμε μια ιστορία για αστροναύτες που το 1987 πάνε στον Άρη ψάχνοντας κάτι διαφορετικό, και πέφτουν πάνω σε ένα κοπάδι λύκων. Για τα υπόλοιπα, καλύτερα να το ακούσετε.”

Η “δική του εκδοχή της ποπ” θα ακουστεί στο πλαίσιο των Rockwave Nights στον Λυκαβηττό. Πόσο ροκ νιώθει και … πώς του φάνηκαν οι Pulp; 

“Στον Λυκαβηττό ανεβαίνουμε με 6μελή μπάντα. Πολλά synthesizer, drums, ηλεκτρική κιθάρα, βιολί και φωνές. Θα παρουσιάσουμε κομμάτια από τις «Φαντασμαγορίες» και τους «Λύκους». Και κάποιες εκπλήξεις. Μου αρέσει να στήνω τα κομμάτια ξεχωριστά για κάθε live, αναλόγως της φύσης του χώρου. Κι όπως έλεγα νωρίτερα, δεν μου αρκεί το μουσικό κομμάτι μόνο, πάντα επιζητώ την μαγεία. Στους Pulp ας πούμε σίγουρα υπήρξε μαγεία. Στον Λυκαβηττό, πριν από εμάς θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και τους Turboflow3000. Eίναι φίλοι μας και ό,τι πιο συναρπαστικό άκουσα εδώ και καιρό.”

Pan Pan
Ο Παναγιώτης (Pan Pan) κι ο Γιάννης (Years Of Youth)

Και αν όταν ξεκίνησες να διαβάζεις στο μυαλό σου είχε κολλήσει η Ανισόπεδη Ντίσκο (την οποία ακούσαμε πρόσφατα και σε διαφήμιση και ξεκινάει με τη φράση “Ήταν απόγευμα στο αμάξι και ακούγαμε Pulp“) ο Pan Pan δεν έχει άλλα σχόλια να κάνει για το τραγούδι: “Νομίζω έχει περάσει ο καιρός που είχα κάτι να πω για αυτό το κομμάτι, πλέον ζει μέσα από τον τρόπο που το νιώθει ο κάθε ακροατής.

Εισιτήρια more.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα