Πήγαμε στη μεγάλη συναυλία για τον Λ. Παπαδόπουλο- Όταν η Χαρούλα Αλεξίου τραγούδησε για χάρη του

Διαβάζεται σε 7'
Πήγαμε στη μεγάλη συναυλία για τον Λ. Παπαδόπουλο- Όταν η Χαρούλα Αλεξίου τραγούδησε για χάρη του
Γιώργος Παπαδάκης/Papadakis Press

Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο στη συναυλία για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, και η μεγάλη έκπληξη ήρθε από τη Χαρούλα Αλεξίου που ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε για εκείνον.

“Όλοι σε φωνάζαν αρχηγό” ήταν ο τίτλος της μεγάλης αφιερωματικής συναυλίας στον σπουδαίο στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο που μας έχει χαρίσει αμέτρητες διαχρονικές επιτυχίες, στίχους τραγουδιών που έχουμε τραγουδήσει όλοι μας και που κάποια από αυτά ακούσαμε σε ένα χορταστικό τρίωρο στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο.

Τα τεράστια τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου ερμήνευσαν 16 καλλιτέχνες, σε μία βραδιά που θα μπορούσες να την πεις και ένα μικρό reunion ανθρώπων που έχουν φάει μαζί “ψωμί κι αλάτι” και κάποιων νεότερων που πήραν τη σκυτάλη και συνέχισαν.

Ο στόχος ήταν ένας! Να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, με ομοψυχία, να συνδεθούμε με τα αόρατα νήματα των στίχων του και να θυμηθούμε ακόμα και τραγούδια που είχαμε ξεχάσει ότι τα έχει γράψει εκείνος.

Γιώργος Παπαδάκης/Papadakis Press

Η Χαρούλα στη σκηνή για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο – “Ανοίγω τις κουρτίνες να μπει λίγο φως”

Η συγκινητική έκπληξη της βραδιάς – όχι μόνο σε εμάς αλλά και στον ίδιο τον Λευτέρη Παπαδόπουλο που ήταν καθισμένος μπροστά στη σκηνή – ήταν η εμφάνιση της Χαρούλας Αλεξίου.

Στα μέσα περίπου της βραδιάς και ενώ ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγούδησε το “Σαββατόβραδο Στην Καισαριανή” μας ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια έκπληξη. Ο κόσμος κράτησε την ανάσα του όταν είδε τη Χαρούλα Αλεξίου στη σκηνή. Η σχέση των δύο είναι σχεδόν καρμική, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι η Αλεξίου θα πάρει το μικρόφωνο.

Γιώργος Παπαδάκης/Papadakis Press

Η ίδια εξήγησε συγκινημένη ότι έχει “κατεβάσει τις κουρτίνες”, αλλά τώρα τις ανοίγει να μπει λίγο φως, και αν και η απόφασή της είναι να σταματήσει το τραγούδι, δεν μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο αφιέρωμα στον δημιουργό που χρωστάει τόσα πολλά. Η Χάρις Αλεξίου φανερά συγκινημένη ερμήνευσε το τραγούδι «Ο αρχηγός», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Μάνου Λοΐζου. «Είναι και ο Λοΐζος εδώ απόψε» είπε η Χαρούλα Αλεξίου και το Παναθηναϊκό Στάδιο σείστηκε από τα χειροκροτήματα.

Στη συναυλία με τίτλο «Λευτέρης Παπαδόπουλος, όλοι σε φωνάζαν αρχηγό», που διοργάνωσε για την ενίσχυση ενεργειών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά): Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Στέλιος Διονυσίου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Μελίνα Κανά, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Μακεδόνας, Χρήστος Μάστορας, Μίνως Μάτσας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Αντώνης Ρέμος και Μαρία Φαραντούρη.

Γιώργος Παπαδάκης/Papadakis Press

Το Καλλιμάρμαρο γέμισε με εικόνες και αισθήματα μιας Ελλάδας στα εύκολα της και στα δύσκολά της, αλλά πάντα και πάνω απ’ όλα στα πιο ανθρωπινά της.

Γιώργος Παπαδάκης/Papadakis Press

Από το παιχνίδι στις γειτονιές γύρω από την Πλατεία Βικτωρίας και την οδό Αριστοτέλους, από την Καισαριανή και το Χελιδόνι και τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση, μέχρι τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στιχουργικό κεφάλαιο στο ελληνικό τραγούδι.

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συναυλίας ήταν οι δεκάδες απίστευτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες που προβλήθηκαν στην οθόνη πίσω από τους καλλιτέχνες από τη ζωή του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Ιστορικές και προσωπικές στιγμές με τη Μελίνα Μερκούρη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Μπιθικώτση, τον Μάνο Ελευθερίου, τη Μοσχολιού, τον Μίκη Θεοδωράκη, την Μπέλλου, τον Μητροπάνο, την Ειρήνη Παππά, τη Βουγιουκλάκη, αλλά και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μια κβαντική βουτιά σε έναν άλλο κόσμο και ένα μάθημα (μουσικής) ιστορίας!

“Οι παλιοί συμμαθητές είναι και κάποια τραγούδια που αγαπήσαμε”

Η συναυλία ξεκίνησε με τη χαρακτηριστική φωνή του Λευτέρη Παπαδόπουλου και ένα απόσπασμα από το βιβλίο του “Οι Παλιοί Συμμαθητές”:

“Οι παλιοί συμμαθητές μας δεν είναι μόνο τα παιδιά που πηγαίναμε μαζί τους στην ίδια τάξη, ή στο ίδιο σχολείο. Οι παλιοί συμμαθητές μας, για μένα τουλάχιστον, είναι όλα τα πρόσωπα που αγαπήσαμε. Τότε που ήμαστε παιδιά, έφηβοι, νέοι. Οι παλιοί συμμαθητές μας δεν είναι μόνο πρόσωπα. Είναι και δρόμοι και πάρκα και αλάνες και πετροπόλεμοι. 

Οι παλιοί συμμαθητές μας είναι και τα κλειστά συρτάρια μας. Πώς τ’ αγαπώ αυτά τα κλεισμένα συρτάρια. Τ’ ανοίγω καμιά φορά, σιγά-σιγά, με προσοχή, με τρυφερότητα, με δέος, μην τυχόν και φτερουγίσει και πετάξει από μέσα και χαθεί εκείνο το χρυσό χελιδόνι της νιότης μου, που η καρδιά του χτυπάει με την καρδιά μου και μου αφηγείται χιλιάδες ταξίδια και περιπέτειες.

Οι παλιοί συμμαθητές μας είναι και κάποια τραγούδια που αγαπήσαμε πολύ ιδίως όταν ήμασταν παιδιά.”

Γιώργος Παπαδάκης/Papadakis Press

Φτωχολογιά για σένα κάθε μου τραγούδι” και “Άπονη Ζωή” … και κάθε καλλιτέχνης παίρνει το νήμα από τον προηγούμενο για να ερμηνεύσει από τρία τραγούδια, ενώ “ραχοκοκαλιά” της βραδιάς ήταν ο Γιώργος Νταλάρας που εμφανίστηκε και εμβόλιμα ερμηνεύοντας το “Αχ χελιδόνι μου”, το “Ήλιε Μου Σε Παρακαλώ”, το υπέροχο “Μη με ρωτάς” του Λοΐζου, τα “Έχω ένα καφενέ” και “Στην Αλάνα”.

Γιώργος Παπαδάκης/Papadakis Press

Το στάδιο τραγούδησε μεταξύ άλλων το “Θα πιω απόψε το φεγγάρι” και το “Άγαλμα” με τον Δημήτρη Μπάση και το “Δε θα ξαναγαπήσω” του Καζαντζίδη με τον εξαιρετικό Χρήστο Μάστορα. Η Ελεονώρα Ζουγανέλη με τον Μίνωα Μάτσα στο πιάνο τραγούδησε Αλεξίου, “Όλες του κόσμου οι Κυριακές”, ενώ ο Στέλιος Διονυσίου έκανε κάποιους θεατές να χορέψουν όρθιοι ζεϊμπέκικο με τα: “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου”, “Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα” και “Ο Σαλονικιός”. Η Φαραντούρη ανατρίχιασε το στάδιο με το ​​”Σαν Τον Μετανάστη” και το “Κάποτε θα ‘ρθουν”. (Για να αναφέρουμε λίγα μόνο από τα περισσότερα από 50 τραγούδια που ακούσαμε).

Γιώργος Παπαδάκης/Papadakis Press

Τη βραδιά ολοκλήρωσαν όλοι μαζί οι καλλιτέχνες στη σκηνή με ένα medley τραγουδιών μπροστά από τον “Πρόεδρο”, όπως φώναζαν σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας τον αεικίνητο και χαμογελαστό Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα