Ποιοι ράπερ έχουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο κι από τον ίδιο τον Σαίξπηρ

Ποιοι ράπερ έχουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο κι από τον ίδιο τον Σαίξπηρ

Αποκαλυπτική έρευνα βάζει πρόσωπο με πρόσωπο τους χιπχοπάδες του κόσμου και μετράει τις... λέξεις τους (Infographic)

800 χιλιάδες λέξεις εκ των οποίων, οι 29 χιλιάδες ήταν μοναδικές. Αυτός ήταν ο Σαίξπηρ και το υπερπλούσιο λεξιλόγιο του.

Λαμβάνοντας αφορμή από το έργο και τη λεξιπλαστική ικανότητα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο γραφίστας και στατιστικολόγος Matt Daniels έφτιαξε ένα απίστευτο Infographic αποτυπώνοντας το λεξιλόγιο διάσημων Αμερικάνων MCs σε αριθμούς βάσει πρωτοτυπίας λεξιλογίου που χρησιμοποιείται από αυτούς.

Το έργο του Daniels ονομάζεται The Largest Vocabulary in Hip Hop. Στα πλαίσια της δουλειάς του ανέλυσε και σύγκρινε στίχους από 85 διαφορετικούς ράπερ με τη βοήθεια του Rap Genius, ενός site που εξειδικεύεται στους στίχους αλλά και τις έννοιες – ιδεολογία που διέπουν τα ραπ τραγούδια.

Στη μέθοδο του, εξέτασε τους πρώτους 35 χιλιάδες στίχους από κάθε καλλιτέχνη, που αντιστοιχεί στο υλικό τριών με πέντε studio albums. Έτσι, μπόρεσε να συγκρίνει παλαιότερους ράπερ όπως ο Jay Z με σχετικά νεότερους, όπως για παράδειγμα ο Drake.

Παράλληλα, εξέτασε τις 35 χιλιάδες πρώτες λέξεις από επτά βιβλία του Σαίξπηρ (Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Οθέλος, Μακμπέθ, Τρωίλος και Χρυσηίδα, Όπως σας Αρέσει, Χειμωνιάτικο Παραμύθι) αλλά και τον ίδιο αριθμό λέξεων από το βιβλίο Moby Dick του Melville.

Το παρακάτω σχεδιάγραμμα που συνέταξε, αποτυπώνει τα συγκριτικά συμπεράσματα του. Παρουσιάζονται οι πλέον αντιπροσωπευτικοί καλλιτέχνες του χιπ χοπ ιδιώματος σε ότι αφορά πάντα τις ΗΠΑ.

 

Η ανάλυση για τους Wu-Tang Clan:

Πρώτος στη λίστα φιγουράρει ο ράπερ Aesop Rock με 7,392 μοναδικές λέξεις, ενώ ο ίδιος ο Σαίξπιρ δεν μπαίνει καν στην πρώτη δεκάδα. Ο Melville με το Moby Dick βρίσκεται μέσα στις πρώτες θέσεις με πάνω από 6,000 μοναδικές λέξεις.

Οι θρυλικοί Wu Tang Clan καταλαμβάνουν τη δέκατη θέση σαν σύνολο, και τις περισσότερες από τις άλλες υψηλές θέσεις ο καθένας τους ξεχωριστά. Στη δεκάδα βρίσκονται ακόμα οι  Kool Keith, CunninLyguists και Canibus. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός είναι ότι τα πιο εμπορικά ονόματα του είδους βρίσκονται αρκετά χαμηλά:

#67 Snoop Dogg, #68 2pac, #71 Kanye West, and #72 lil wayne kai #83 Drake.

Η δεκάδα:

Aesop Rock

GZA

Kool Keith

Canibus

CunninLynguists

RZA

Wu-Tang Clan (στο σύνολο τους)

Roots

Killah Priest

Ghostface Killah

O συγγραφέας του Moby Dick θα βρισκόταν περίπου στην τρίτη θέση. Τελευταίος είναι ο DMX.

Ο νικητής:

Ο Daniels πάντως διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για μια άρτια ακαδημαϊκή μελέτη αλλά την έκανε καθώς θεώρησε ότι θα είχε αρκετό ενδιαφέρον για το κοινό. Σημειώνεται πάντως ότι πολλές από τις λέξεις που μέτρησε αποτελούν παράγωγα άλλων, πράγμα που είναι σύνηθες στη ραπ κοινότητα.

Παράδειγμα είναι οι λέξεις: pimps, pimp, pimping, and pimpin που μετρήθηκαν σε πέντε μοναδικές λέξεις.

Δείτε όλη την έρευνα του Daniels, αναλυτικά εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα