Ρόμπερτ Ουίλιαμς: Από τους Poll στην Eurovision με διαχρονικά τραγούδια που αγαπήσαμε

Ρόμπερτ Ουίλιαμς: Από τους Poll στην Eurovision με διαχρονικά τραγούδια που αγαπήσαμε
Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς στο θέατρο Βέμπο στην πρεμιέρα της μουσικής παράστασης "Το πρώτο μας πάρτι" Papadakis press

“Ο Ρόμπερτ ήταν πάντα δοτικός, φιλικός, πρόθυμος να βοηθήσει, να επιλύσει διαφορές" είπε ο Πασχάλης για τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Ήπιος, γλυκός και δημιουργικός. Έτσι μιλούν για τον Robert Williams (Ρόμπερτ Ουίλιαμς) άνθρωποι που τον γνώριζαν. Για εκείνον μιλούν, επίσης, τα τραγούδια που είχε συνθέσει και ερμηνεύσει, κομμάτια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ και αγαπήθηκαν διαχρονικά από το ελληνικό κοινό.

Ο τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή, νωρίς το πρωί της Κυριακής (21/8), σε ηλικία 73 ετών. Οι τελευταίοι μήνες ήταν πολλοί δύσκολοι για τον ίδιο, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του και πάλευε με τον καρκίνο.

Από το πλευρό του δεν έλειψαν τα τρία παιδιά του, Αλέξανδρος, Ιλένια και Μάρθα, καθώς και η σύζυγός του, Αμαλία Δημητριάδη. Τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια του διάσημου καλλιτέχνη εξέφρασαν πολλά πρόσωπα του πολιτικού και πολιτιστικού χώρου, ενώ ένα συγκινητικό βίντεο ανήρτησε στα social media η κόρη του Ιλένια Ουίλιαμς, γράφοντας “Ξέρω ότι είσαι ακόμα εδώ και πάντα θα είσαι δίπλα μου“.

Ιλένια και Ρόμπερτ Ουίλιαμς ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΛΕΚΗΣ / PAPADAKIS PRESS

Μιλώντας στην εκπομπή “Alpha Τώρα” η Μπέσσυ Αργυράκη ανέφερε ότι η κηδεία του Ρόμπερτ Ουίλιαμς θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Αυγούστου στις 11:00 στην Αγγλικανική Εκκλησία.

Ρόμπερτ Ουίλιαμς: Από τους “Poll” στη Eurovision

Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1949. Από Βρετανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, όταν τελείωσε το Γυμνάσιο πήγε στη Ροδεσία για να εργαστεί.

Στα εφηβικά του χρόνια, έπαιζε στους “Teenagers” και στους “Dino and the X-Rays”, ενώ το ‘70 πρωτοστάτησε ως κιθαρίστας και τραγουδιστής της ροκ μπάντας “Poll” (με Κώστα Τουρνά και Σταύρο Λογαρίδη).

Οι Poll με το δισκάκι “Άνθρωπε αγάπα / Έλα ήλιε μου” (Polydor) μίλησαν στην καρδιά του κοινού. Το συγκρότημα άρχισε να κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Μετά τη διάσπαση των “Poll”, ακολούθησε ατομική σταδιοδρομία. Οι πρώτες σόλο ηχογραφήσεις του θα έρθουν μέσα στο 1973, πάντα στην Polydor. Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1974 με τίτλο “Robert Williams”.

Το 1975 στο 14ο Ελληνικό Φεστιβάλ Τραγουδιού, στην Θεσσαλονίκη, παίρνει το πρώτο βραβείο με το κομμάτι “Σαν ένα όνειρο”, το οποίο είχε τραγουδήσει μαζί με την Μπέσσυ Αργυράκη.

Το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος του “Εσύ Κι Εγώ” (Polydor), που περιλαμβάνει το πασίγνωστο και αγαπημένο “Μίλα μου”.

Στις 7 Μαΐου 1977 εκπροσώπησε την Ελλάδα – με τους Πασχάλη Αρβανιτίδη, Μπέσσυ Αργυράκη και Μαριάννα Τόλη – στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 1977 και έφτασε με το τραγούδι των Γιώργου Χατζηνάσιου-Σέβης Τηλιακού “Μάθημα σολφέζ” στην πέμπτη θέση.

Μια μεγάλη επιτυχία για την ελληνική συμμετοχή και ένα τραγούδι που είχε διαχρονική απήχηση. Ο διαγωνισμός είχε γίνει στο Λονδίνο και την πρώτη θέση είχε πάρει τότε η Γαλλία με το τραγούδι “L’oiseau et l’enfant” της Marie Myriam.

Το 1991 συνέβαλε σημαντικά στην τηλεοπτική σειρά “Η Λάμψη” του Νίκου Φώσκολου, για την οποία έγραψε τη μουσική και τους στίχους για πολλά τραγούδια, με σημαντικότερο το τραγούδι έναρξης με τίτλο “Μες στην προσευχή μου”. Το άλμπουμ “Η Λάμψη” κυκλοφόρησε το 1992. Σε συνέντευξη του το 2013 ανέφερε ότι εργαζόταν στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, τον φορέα για τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιστών.

Το “αντίο” της Μπέσσυ Αργυράκη στον Ρόμπερτ Ουίλιαμς

Η Μπέσσυ Αργυράκη ήταν εκείνη που έκανε γνωστή τη θλιβερή είδηση του θανάτου του τραγουδιστή και τραγουδοποιού.

Αντίο αγαπημένε μου, μελωδέ της καρδιάς μου, Άγγελε επί της γης… Τώρα θα τραγουδάς από κει ψηλά κι εμείς θα σε ακούμε για πάντα” έγραψε η Μπέσσυ Αργυράκη στο Ιnstagram, ανεβάζοντας μια φωτογραφία τους από τα παλιά.

Μια από τις τελευταίες επισκέψεις που δέχθηκε ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς ήταν αυτή στα μέσα του καλοκαιριού από την Μπέσσυ Αργυράκη. “Είναι πανελλαδικά μεγάλη η συγκίνηση γι’ αυτό το απότομο και ηλικιακά θα έλεγα χαμό του συναδέλφου μου, του ανθρώπου που συνεργαστήκαμε, του ανθρώπου που αγαπήσαμε, βρεθήκαμε για πολλούς λόγους κοντά.

Ο Ρόμπερτ ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου, χωρίς αλλά. Τόσα χρόνια που τον ξέρω ποτέ δεν θύμωσε, ποτέ δεν κακολόγησε, ποτέ δεν έδειξε κάποια εμπάθεια για οποιονδήποτε άνθρωπο. Είχε πολύ ήρεμο χαρακτήρα, τον οποίο τον κράτησε ως το τέλος, γνωρίζοντας ότι θα φύγει. Ήταν πολύ ήρεμος και το περίμενε” εξομολογήθηκε η τραγουδίστρια στην εκπομπή «Alpha Τώρα» .

Πασχάλης: “Πάνω από όλα ήταν καλό παιδί”

Επανένωση για ένα ακόμα "Μάθημα Σολφέζ" Papadakis Press

Ο Πασχάλης μίλησε στην ΕΡΤ και ανέφερε ότι είναι όλοι σοκαρισμένοι που “ο καλός τους φίλος και εξαιρετικός συνάδελφος έφυγε από τη ζωή“. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς ξεχώριζε όχι μόνο για τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες αλλά και για τον αγώνα που έκανε για τα δικαιώματα του κλάδου. “Ήταν ο ψύχραιμος εμψυχωτής όλων”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Επίσης, ανέφερε ότι το τραγούδι “Μάθημα Σολφέζ” που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Eurovision του 1977, άφησε ιστορία σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. “Ο Ρόμπερτ ήταν πάντα δοτικός, φιλικός, πρόθυμος να βοηθήσει, να επιλύσει διαφορές, διότι πάνω από όλα ήταν καλό παιδί”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα