Σε αυτή τη συναυλία θα “σφραγίσουν” το κινητό σου στην είσοδο

Σε αυτή τη συναυλία θα “σφραγίσουν” το κινητό σου στην είσοδο
Το τρίο el Greco

O Στέλιος Παπαναστάσης, δημιουργός και υπεύθυνος σχεδιασμού του project Time Οffline μιλά στο NEWS 24/7 για μία σειρά συναυλιών μουσικής δωματίου που θα αποτελέσουν μία διαφορετική καλλιτεχνική εμπειρία.

Μια διαφορετική καλλιτεχνική εμπειρία καλούνται να βιώσουν, όσοι παρακολουθήσουν τον Κύκλο Μουσικής Δωματίου που διοργανώνεται έως τις 20 Μαΐου στον παλαιότερο συναυλιακό χώρο της Αθήνας, τον ιστορικό Παρνασσό.

Το «TIME OFFLINE» παρουσιάζει μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα που γράφτηκαν την περίοδο μεταξύ 18ου και 20ού αιώνα. Οκτώ συναυλίες από διαφορετικά μουσικά σύνολα, αποτελούμενα από καταξιωμένους μουσικούς, που θα απολαύσουμε χωρίς κινητά, internet, instragram και stories.

Το κινητό σφραγίζεται στην είσοδο της αίθουσας και ο θεατής μπαίνει γνωρίζοντας ότι όσο διαρκεί η συναυλία δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του τηλεφώνου του. Μπορούμε αλήθεια να το αντέξουμε;

Ο Στέλιος Παπαναστάσης

O Στέλιος Παπαναστάσης, δημιουργός και υπεύθυνος σχεδιασμού του project Time Οffline αναφέρει στο NEWS 24/7 “το TIME OFFLINE είναι μία σειρά συναυλιών μουσικής δωματίου, συναυλίες δηλαδή στις οποίες μικρά μουσικά σύνολα των δύο, τριών, τεσσάρων κ.ο.κ. ατόμων ερμηνεύουν μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Όλα τα έργα που παρουσιάζονται στο TIME OFFLINE ήταν επιλογή των καλλιτεχνών.

Ξεκινήσαμε το Σάββατο 18 Μαρτίου με το τρίο Ελ Γκρέκο σε έργα Beethoven και Mendelssohn και συνεχίζουμε το Σάββατο 1 Απριλίου με το τρίο Παντούμ σε έργα Haydn, Brahms και το δημοφιλές νεανικό πρώτο τρίο του Shostakovich, τη Δευτέρα 10 Απριλίου με μία ξεχωριστή συναυλία σε έργα Mozart, Haydn και Devienne ερμηνευμένων με όργανα εποχής, τη Δευτέρα 24 Απριλίου με τέσσερις καταξιωμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, όπου θα ακούσουμε έργα Schubert, Mozart και Beethoven, το Σάββατο 6 Μαΐου με ένα μοναδικό ντουέτο με τους Γιάννο Μαργαζιώτη και Άννη Τότσιου σε δύο διάσημες Σονάτες των Franck και Brahms, τη Δευτέρα 8 Μαΐου ξανά με τέσσερις αυτή τη φορά διαφορετικούς και δη εξίσου καταξιωμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών σε έργα Bartók, Smetana, Turina και Komitas, την Πέμπτη 18 Μαΐου με τους μουσικούς Χριστίνα Παντελή, Γιάννη Οικονόμου και Αλέξανδρο Οικονόμου σε ένα πρόγραμμα με αέρα γαλλικό σε έργα Poulenc, Saint-Saëns και Lalliet, και ολοκληρώνουμε το Σάββατο 20 Μαίου με το διακεκριμένο τρίο Zimbalist σε δύο διάσημα έργα των Beethoven και Dvořák.”

Επιλέξατε να σφραγίσετε τα κινητά. Πώς και γιατί οδηγηθήκατε στην επιλογή αυτή;
Το σφράγισμα του κινητού τηλεφώνου μέσα σε φάκελο είναι περισσότερο μία συμβολική κίνηση που στόχο έχει να προβληματίσει τον ακροατή και να τον βάλει στη διαδικασία να εστιάσει την προσοχή του στη μουσική. Να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση ότι δεν μπορεί, ακόμα και να θέλει, να ασχοληθεί με το κινητό του. Φυσικά κι έχει τη δυνατότητα να απασφαλίσει όποτε θέλει το φάκελο κατά τη διάρκεια της συναυλίας, θα το κάνει όμως; Υπάρχει λόγος να το κάνει; Το κινητό δεν είναι μήπως παρά ένα βάρος, μία ενόχληση τις στιγμές που επιθυμούμε μία ανάπαυση, και λόγω συνήθειας παραμένει πάντα εκεί κι αναρωτιόμαστε: τι το θέλω το ρημάδι; Επί της ουσίας ο στόχος είναι ένας, η συγκέντρωση και η προσήλωση στη μουσική εμπειρία χωρίς περισπασμούς!

Η όλη ιδέα προέκυψε μια μέρα σε ένα brainstorming μαζί με φίλους. Η αρχική ιδέα ήταν να γίνεται ένα εντυπωσιακό σφράγισμα του κάθε φακέλου με βουλοκέρι με το κινητό μέσα. Φυσικά αυτό απορρίφθηκε γιατί δεν μπορεί να περιμένει κάποιος να στάξει 20 φορές το κερί και μετά να το παίρνει έτσι όπως είναι ακόμα ζεστό με το φόβο να μη λερωθεί. Μια διαδικασία λοιπόν πιο απλή και πρακτική που θα έχει όμως το ίδιο αποτέλεσμα είναι αυτό στο οποίο καταλήξαμε.

Πού στοχεύετε με τη σειρά αυτή συναυλιών;
Ο στόχος μας είναι η ενημέρωση, κι η κατά κάποιο τρόπο ¨εκπαίδευση¨, όσου το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας μας σχετικά με την ποιότητα της εμπειρίας της ζωντανής παρακολούθησης μίας συναυλίας μουσικής δωματίου. Γιατί κακά τα ψέματα υπάρχει μεγάλο μέρος κόσμου που δεν γνωρίζει τι είναι η μουσική δωματίου. Τους καλούμε λοιπόν μέσα από οκτώ συναυλίες να ανακαλύψουν έργα τρυφερά, κατανυκτικά, ρομαντικά, νεανικά, αλλά και έργα ώριμα, έξαλλα και δυναμικά.

Μια ανακάλυψη που επιτυγχάνεται από την αμεσότητα και τη ζεστασιά που δημιουργείται στις συναυλίες μουσικής δωματίου λόγω του γεγονότος ότι ερμηνεύονται από μικρά μουσικά σύνολα. Μερικά από τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα της χώρας μας λοιπόν, ερμηνεύουν με ζωντάνια και πάθος έργα του κλασικού ρεπερτορίου που άφησαν εποχή κι έχουν τη δύναμη να μπορούν να επικοινωνούν και να δημιουργούν συναισθήματα στον ακροατή διαμέσου των αιώνων.

Πληροφορίες

  • Σάββατο 1 & Δευτέρα 24 Απριλίου
  • Σάββατο 6, Δευτέρα 8, Πέμπτη 18 & Σάββατο 20 Μαΐου
  • Ώρα έναρξης: 20.30
  • TICKETSERVICES
  • Ταμείο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα (Στοά Πεσμαζόγλου) Τηλεφωνικά: 2107234567

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα