Σιδηρόπουλος: “Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν” – Ένα επίκαιρο μήνυμα για μια μαύρη επέτειο

Σιδηρόπουλος: “Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν” – Ένα επίκαιρο μήνυμα για μια μαύρη επέτειο
Παύλος Σιδηρόπουλος Facebook

"Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…", τραγουδούσε ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Ένα μήνυμα κρυμμένο πίσω από τόσο απλές λέξεις και που παραμένει επίκαιρο

Παύλος Σιδηρόπουλος ή αλλιώς ο πρίγκιπας της Ροκ. Ο καλλιτέχνης, που έμελε να σφραγίσει με την παρουσία και το έργο του την ελληνική ροκ σκηνή, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1990, βυθισμένος στον κόσμο των ναρκωτικών.

Ο πρίγκιπας άφησε πίσω του πλούσια μουσική κληρονομιά με αντοχή στον χρόνο. Κομμάτια όπως το “Να μ’ αγαπάς”, “Στην Κ”, “Rock n’ Roll”, “Ο μπάμπης ο Φλου”, “Πού να γυρίζεις”, “Άντε και καλή τύχη μάγκες”, και δεκάδες άλλα που αποτυπώνουν την ρομαντική και ευαίσθητη, την πιο ροκ, αλλά και την αυτοκαταστροφική του πλευρά, τραγούδια που “τα βάζουν” με την εξουσία, που αναφέρονται στα ναρκωτικά, αλλά και στον έρωτα και αγαπήθηκαν από πολλούς.

Ωστόσο, μέρα που είναι, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, γραμμένο το 1979. Ακριβώς 40 χρόνια πριν.

Σήμερα 6 Δεκεμβρίου, είναι διπλό το πένθος. Έξι Δεκεμβρίου 2008, έγραφε το ημερολόγιο, όταν ένα παιδί 15 ετών, ονόματι Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, έπεσε νεκρός εν ψυχρώ από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια.

Ένα παιδί, που “δεν γλίτωσε”, που δεν “το υπερασπίστηκε κανείς”.

Στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου, μελοποίηση Μίκυ Θεοδωράκη και φωνή Παύλου Σιδηρόπουλου. Μιλάμε για ένα τραγούδι που αναφέρεται στους ευάλωτους, στους περιθωριοποιημένους και κυρίως στα παιδιά.

Τα παιδιά, που μόνα τους δεν δύνανται να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, ούτε απέναντι σε σφαίρες, ούτε σε καταστροφές, ούτε σε φτώχεια. Οι μικροί έχουν την ανάγκη των μεγάλων για να τα βγάλουν πέρα σε αυτό το “παιχνίδι της επιβίωσης” που λέγεται ζωή, και μόνο εάν είναι προστατευμένα υπάρχει ελπίδα για το μέλλον του κόσμου, αναφέρει εν ολίγοις στο “Κάποτε θα’ρθουν”, ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

“Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα”. Ένα μήνυμα και μία προτροπή μαζί.

Στίχοι:

Κάποτε θα `ρθουν να σου πουν

πως σε πιστεύουν, σ΄ αγαπούν

και πώς σε θένε

Έχε το νου σου στο παιδί,

κλείσε την πόρτα με κλειδί

ψέματα λένε

Κάποτε θα `ρθουν γνωστικοί,

λογάδες και γραμματικοί

για να σε πείσουν

Έχε το νου σου στο παιδί

κλείσε την πόρτα με κλειδί,

θα σε πουλήσουν

Και όταν θα `ρθουν οι καιροί

που θα `χει σβήσει το κερί

στην καταιγίδα

Υπερασπίσου το παιδί

γιατί αν γλιτώσει το παιδί

υπάρχει ελπίδα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα