Τα αδέλφια Στρατάκη και μία “Κόρη Αδάμαστη”
Οι συντελεστές της "Αδάμαστης Κόρης" μιλούν στο NEWS 24/7 για τις 11 έντεκα ξεχωριστές μουσικές συνθέσεις που τραγουδούν τα αδέλφια Στρατάκη.
- 21 Νοεμβρίου 2022 06:43
Επιστροφή στη δισκογραφία για τους Γιώργο και Νίκο Στρατάκη με μια πρωτότυπη πρόταση, πιο μακριά από τα κλασικά κι αγαπημένα μονοπάτια τους. Τα δυο αδέρφια από την Κρήτη, που με τη ματιά και τη φρεσκάδα τους πετυχαίνουν να φέρνουν την παράδοση στο σήμερα, αυτή τη φορά αναλαμβάνουν τον ρόλο του «αφηγητή» και επενδύουν με την ερμηνεία τους τις έντεκα ξεχωριστές συνθέσεις υπό τον τίτλο “Κόρη Αδάμαστη” που τους εμπιστεύτηκε ο συνθέτης Λουκάς Θάνος, ο οποίος μελοποίησε την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Πάνου Δημητρόπουλου.
Οι μελωδίες του συνθέτη που έχει δώσει μουσική υπόσταση σε έργα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών συναντούν εδώ την ποιητική συλλογή “Κόρη Αδάμαστη” του Πάνου Δημητρόπουλου, με τον Λουκά Θάνο να αναφέρει στο NEWS 24/7: «Από τον Αισχύλο στον Δημητρόπουλο –μέσα από τον Παλαμά, τον Καρυωτάκη, τον Βάρναλη, τον Βρεττάκο, τον Χριστοδούλου, τον Καμπανέλλη– ασκήθηκα. Από τον Ξυλούρη στον Στρατάκη και τον Στρατάκη –μέσα από την Καραθανάση, τον Ψαραντώνη, τον Χαρούλη, τον Σιόλα, τον Γισδάκη, τον Προδρόμου–, σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσω την ανάσα της ποίησης, ασκήθηκα μήπως και δαμάσω την Αδάμαστη Κόρη. Και να που φτάσαμε ως εδώ, ως την Αδάμαστη Κόρη του Πάνου με την κραυγή του Γιώργου και την αισθαντικότητα του Νίκου, που χάιδεψε τα όργανα και γέννησαν τον ήχο.
Η λαμπρότητα του ήχου, η απόφαση της σιωπής –πότε, γιατί και πώς–, ολισθαίνοντας αποφασιστικά προς την αναπόφευκτη αρχή μιας μοιραίας μα βέβαιης επανεκκίνησης, προς την οργή, τον κίνδυνο και την ανάγκη, προς τη ζωή, το φως, που ήρθε από το σκοτάδι μόνο, σαν το τίποτα που έγινε κάτι, σαν τη σιωπή στον ήχο των γέλιων του καλοκαιριού, ασκήθηκα. Και να που φτάσαμε ως εδώ, ως την Αδάμαστη Κόρη του Πάνου με την κραυγή του Γιώργου και την αισθαντικότητα του Νίκου, που χάιδεψε τα όργανα και γέννησαν τον ήχο. Και να που φτάσαμε ως εδώ, ως τη μητέρα των αγριμιών, την Κόρη την Αδάμαστη, απλώνοντας το χέρι της Καρδιάς».
Μια μουσική και λογοτεχνική σύμπραξη-ορόσημο με τη στόφα του διαχρονικού, μια αλληγορία που μας παραπέμπει στον μύθο και την ιστορία της Ελλάδας, κατά τον ποιητή Πάνο Δημητρόπουλο, ο οποίος συνεχίζει μιλώντας μας λέγοντας: “Η ΚΟΡΗ ΑΔΑΜΑΣΤΗ ήρθε και μου ψιθύρισε λέξεις και εικόνες, μου ξύπνησε μνήμες, αρχέτυπα και αισθήματα που φαίνονται να χάνονται στον χρόνο. Έμεινα μαζί της τέσσερα χρόνια ψηλαφώντας αρχαία αποτυπώματα και σμιλεύοντας ίχνη μέχρι να εμφανιστεί το σώμα της, το σώμα του ποιήματος.
Έπειτα έφτασε η ώρα που την πήρε στα χέρια του ο Λουκάς Θάνος και τη μελοποίησε σε τραγούδια επικολυρικά με βαθιά αίσθηση αρχέγονης μυσταγωγίας. Κι ύστερα, από κοινού με τον Λουκά, είπαμε πως δεν υπάρχουν καταλληλότεροι από τον Γιώργο και τον Νίκο Στρατάκη για να ερμηνεύσουν αυτό το έργο ώστε να μπορέσει να αποδοθεί ιδανικά το διονυσιακό και απολλώνιο πνεύμα του. Οι Στρατάκηδες αγκάλιασαν το έργο σαν δικό τους παιδί και ο Νίκος έβαλε τις τελευταίες πινελιές ενορχηστρώνοντας την ΚΟΡΗ ΑΔΑΜΑΣΤΗ.
Ευχαριστώ τον Λουκά, τον Νίκο και τον Γιώργο από τα βάθη της καρδιάς μου».
Ο Γιώργος και Νίκος Στρατάκης σημειώνουν με τη σειρά τους: “Είμαστε πραγματικά ευτυχείς και χαρούμενοι, νιώθοντας ταυτόχρονα και ευλογημένοι, που το πλήρωμα του χρόνου μάς έσμιξε με τον υπέροχο και χωρίς υπερβολές απίστευτα πολυτάλαντο μουσικοσυνθέτη Λουκά Θάνο, που αγκάλιασε με σεβασμό την ποιητική συλλογή του Πάνου Δημητρόπουλου. Ερμηνεύουμε 11 τραγούδια αλληγορικής φύσεως, που μιλάνε για την Ελλάδα και τις βαθιά ριζωμένες αξίες της, κάτι διαφορετικό από αυτό που μέχρι σήμερα έχουμε ερμηνεύσει, αλλά όμως με μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον. Τους ευχαριστούμε και δημόσια για την αγάπη, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μας. Είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη, με όλη τη σημασία της λέξης, δισκογραφική δουλειά και ευχόμαστε να αγκαλιαστεί και να αναγνωριστεί από τον κόσμο το σημαντικό περιεχόμενο της».
Σε στίχο ελεύθερο, όπως το αδάμαστο ελληνικό πνεύμα, και με τις μουσικές συνθέσεις του Λουκά Θάνου, το άλμπουμ αυτό, ακροβατώντας με μαεστρία στο σήμερα και στο χτες, ενεργοποιεί τη μνήμη, καθώς ξυπνάει τη μυρωδιά της πρώτης φθινοπωρινής βροχής στο ξερό χώμα, ενώ σε σηκώνει ψηλά, εκεί που μπορείς να ατενίζεις μια Ελλάδα που χάνεται στα θέατρα, στις αγορές της και σε τοπία αρχέγονα.
Κόρη, εμάς, αδάμαστη,
θα μας αναζητήσεις
γιατί έχουμε την Άνοιξη -την Άνοιξη βαθιά μας
τη φωτιά που τη φυσάει πάντα ο αέρας
τ’ αμπέλια κι ο ήλιος -ο ήλιος είναι μέσα μας
κι ας έχει ο άνθρωπος ακόμα να μεθάει
σε ηλιαχτίδες και γλυκές επευφημίες
κόρη αδάμαστη των αγριμιών μητέρα
αύρες αιωρούνται, αύρες νυχτοπλάνητες
«Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της συγκεκριμένης δουλειάς, νιώσαμε δέος και ρίγος να διαπερνούν τα σώματά μας. Αφενός που αντικρίσαμε τον σπουδαίο συνθέτη και μελετήσαμε από κοινού τα 11 τραγούδια της ΚΟΡΗΣ ΑΔΑΜΑΣΤΗΣ και αφετέρου όταν μπήκαμε στον χώρο όπου έκανε πρόβες ο αρχάγγελος της Κρήτης Νίκος Ξυλούρης, με τον Λουκά Θάνο να είναι τότε μόλις 17 ετών, για τον δίσκο ΣΑΛΠΙΣΜΑ – έναν δίσκο που ηχογραφήθηκε κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του Νίκου Ξυλούρη.
Το Πάσχα του 1978 είχε προγραμματιστεί από την Columbia η κυκλοφορία του δίσκου «ΣΑΛΠΙΣΜΑ» με μελοποιημένα ποιήματα των Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη, Άρη Αλεξάνδρου και Δημήτρη Θάνου από τον συγκεκριμένο συνθέτη, τον Λουκά Θάνο. Μας ανέφερε στιγμές συγκινητικές αλλά και ιστορικής σημασίας. Έτσι, θέλοντας και μη, γυρίσαμε σε μια άλλη εποχή και βιώσαμε ασυνείδητα καταστάσεις, κι ας ήμασταν αγέννητοι τότε.
Μεγάλη μας τιμή και χαρά να τραγουδήσουμε συνθέσεις του Λουκά Θάνου, κι ας γνωρίζουμε όλοι μας πως είναι αναντικατάστατη η φωνή του Νίκου Ξυλούρη» καταλήγουν τα αδέλφια Στρατάκη.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις