Τα έξι δευτερόλεπτα που διαμόρφωσαν 1500 τραγούδια

Τα έξι δευτερόλεπτα που διαμόρφωσαν 1500 τραγούδια

Η εκπληκτική ιστορία μια άγνωστης μπάντας που έγραψε ένα τραγούδι με τεράστια επιρροή, χωρίς ποτέ να επωφεληθεί από αυτό. Ακούστε 6 δευτερόλεπτα ντραμ σόλο που θα σας θυμίσουν από David Bowie μέχρι Amy Winehouse

Το τραγούδι Amen Brother κυκλοφόρησε το 1969 από το συγκρότημα The Winstons. Παρόλο που τότε  πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, τις επόμενες τρεις δεκαετίες, το ντραμ σόλο του επανεμφανίστηκε ξανά και ξανά, σε διάφορες παραλλαγές, σε 1500 διαφορετικά τραγούδια.

Το ντραμ σόλο έμεινε στην ιστορία ως Amen Break και παρόλο που άσκησε μεγάλη επιρροή οι Winstons δεν επωφελήθηκαν ποτέ οικονομικά από αυτό.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Richard L Spencer περιέγραψε στο BBC την ημέρα που ηχογράφησαν το τραγούδι στην Ατλάντα των ΗΠΑ, τη άνοιξη του 1969. Είχαν κλειδωθεί στο στούντιο προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρουν ένα B-side για το νέο τους τραγούδι, Color Him Father. Έτσι αποφάσισαν να γράψουν ένα ορχηστρικό, εμπνευσμένο ελαφρώς από ένα παλιό gospel.

Χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια μελωδία που είχε παίξει κάποτε στον Spencer ο θρυλικός κιθαρίστας Curtis Mayfield αλλά ακόμα κάτι τους έλειπε, γι αυτό κι αποφάσισαν να προσθέσουν ένα ντραμ σόλο.

Αυτοσχεδιάσαμε και με τη βοήθεια του ντράμερ GC Coleman “σε 20 λεπτά είχαμε ένα αξιοπρεπές τραγούδι” θυμάται ο Spencer.

Παρόλο που το A-side του δίσκου, Color Him Father, έγινε από τα πιο δημοφιλή R&B κομμάτια εκείνης της χρονιάς στις ΗΠΑ κερδίζοντας Grammy, το γκρουπ έμεινε στην αφάνεια.

Ωστόσο, το ντραμ σόλο των Winstons, άσκησε μεγάλη επιρροή στις επόμενες γενιές μουσικών, όπως μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Ο 72χρονος σήμερα Richard L Spencer ασχολείται με τη συγγραφή. Την μουσική την εγκατέλειψε εδώ και πολλά χρόνια. Παλιότερα ένιωθε θυμό που το σόλο του γκρουπ του χρησιμοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό χωρίς εκείνος να κερδίσει ποτέ τίποτα. Σήμερα όμως έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα και βρίσκει το γεγονός κολακευτικό.

 

Στο διαδίκτυο, πάντως, τρέχει μια καμπάνια που συγκεντρώνει χρήματα για λογαριασμό του Spencer, ως κατόχου των δικαιωμάτων του Amen Break. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 26.000 δολάρια. Η καμπάνια είναι μια πρωτοβουλία των Βρετανών DJ Martyn Webster και Steve Theobald.

“Πενήντα χρόνια μετά, δυο άγνωστα σε εμένα λευκά αγόρια από την άλλη άκρη του κόσμου μου είπαν ότι θέλουν να μου κάνουν ένα δώρο. Είναι ένα από τα πιο ωραία πράγματα που μου έχουν συμβεί ποτέ” σχολίασε ο Spencer.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα