Τα τραγούδια του Δήμου Μούτση που μας σημάδεψαν: Από τον “Άγιο Φεβρουάριο” στη Μπέλλου

Διαβάζεται σε 3'
O Δήμος Μούτσης
O Δήμος Μούτσης Action Images/Eurokinissi

Δώδεκα πασίγνωστα τραγούδια του Δήμου Μούτση που ίσως δεν θυμόσουν και που έχουν γράψει τη δική τους αθάνατη ιστορία.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, τραγουδοποιός και τραγουδιστής Δήμος Μούτσης.

Ο Δήμος Μούτσης είχε συνεργαστεί με κάποιους από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού πενταγράμμου τού τελευταίου μισού αιώνα, από τον Νίκο Γκάτσο, τον Μάνο Ελευθερίου και τον Κώστα Τριπολίτη έως τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Μανώλη Μητσιά και τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Πολλά τραγούδια του τα ερμήνευε ο ίδιος και κάποια είχαν τη χαρακτηριστική μελωδία του βιολιού.  Ηταν ένας από τους πρώτους Ελληνες συνθέτες, μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, που μελοποίησε ποίηση, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, στην Τετραλογία του και συνθεσάιζερ.

Δήμος Μούτσης – “Όλο το ελληνικό τραγούδι, όλοι μας, ακουμπήσαμε επάνω του”

Ο Δήμος Μούτσης γεννήθηκε στον Πειραιά και ξεκίνησε τη μουσική από τα 7 του χρόνια. Στα 21 του τελείωσε τις μουσικές του σπουδές, κερδίζοντας και το πρώτο βραβείο ως σολίστ στο βιολί.

Ενας από τους εμβληματικότερους δίσκους της καριέρας του ήταν ο «Αγιος Φεβρουάριος», που κυκλοφόρησε το 1972, με τον Μάνο Ελευθερίου στους στίχους των τραγουδιών και τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα στην ερμηνεία.

Ο Δήμος Μούτσης
Eurokinissi

Και ήταν αυτός ο δίσκος που ολοκλήρωσε μία δημιουργική περίοδο και άνοιξε μια καινούργια. Στην πρώτη  δημιούργησε δυνατά λαϊκά τραγούδια και στη δεύτερη μας ενυπωσίασε με τις μπαλάντες του και ως τραγουδοποιός. “Από το “Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα” μέχρι το “Κύριε Τζαφόλια” έκανε έναν δρόμο που λίγοι έχουν κάνει” έγραψε στα social media ο Οδυσσέας Ιωάννου.

“Μια φυσαρμόνικα που κλαίει…Δήμος Μούτσης. Ένας μεγάλος συνθέτης, ένας ιδιοφυής μουσικός, σπάνιος και ιδιαίτερος ερμηνευτής, ανήσυχο πνεύμα, με πλούσιο έργο. Όλο το ελληνικό τραγούδι, όλοι μας, ακουμπήσαμε επάνω του και μάθαμε πολλά. Ανήκει στην παρέα των φωτισμένων του τραγουδιού μας, αυτών που μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών μας. Αντίο Δήμο, ταξιδιώτη του παντός!” έγραψε ο Νταλάρας στο facebook.

Ο Δήμος Μούτσης άφησε μεγάλη παρακαταθήκη από αθάνατα τραγούδια και εμείς διαλέξαμε να ξαναθυμηθούμε δώδεκα “διαμάντια” του ελληνικού τραγουδιού που φέρουν την υπογραφή του. Εκτός συναγωνισμού

“Αυτά τα χέρια” – Μανώλης Μητσιάς

“Πήρες το μεγάλο δρόμο” – Σταμάτης Κόκοτας

“Σ΄ έβλεπα στα μάτια” – Βίκυ Μοσχολιού

“Στου Προφήτη Ηλία τα σοκάκια” – Σταμάτης Κόκοτας

“Πειραιώτισσα” – Σταμάτης Κόκοτας

“Αύριο πάλι” – Γρηγόρης Μπιθικώτσης

“Μ΄ ένα παράπονο” – Γρηγόρης Μπιθικώτσης

“Στην Ελευσίνα μια φορά” – Μανώλης Μητσιάς

“Με το πρώτο λεωφορείο” – Μανώλης Μητσιάς

“Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα” – Σταμάτης Κόκοτας

Δήμος Μούτσης – Σωτηρία Μπέλλου – Δε λες κουβέντα

Άγιος Φεβρουάριος –  Δημήτρης Μητροπάνος και Πετρή Σαλπέα

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα