Τάνια Τσανακλίδου και Μαρία Παπαγεωργίου “ταξιδεύουν” τον Μίκη Θεοδωράκη στην Κίνα
Διαβάζεται σε 7'
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, οι δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες αποφάσισαν να τιμήσουν την παρακαταθήκη του, πραγματοποιώντας μια περιοδεία σε τρεις μεγάλες πόλεις της Κίνας.
- 22 Απριλίου 2025 06:18
Το λυρικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, του σπουδαιότερου Έλληνα συνθέτη, όπως αποτυπώνεται στον δίσκο “Αλληλογραφία” της Μαρίας Παπαγεωργίου, πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Κίνα. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή δύο σπουδαίων φωνών που ο ίδιος ο συνθέτης είχε ξεχωρίσει: της Τάνιας Τσανακλίδου και της Μαρίας Παπαγεωργίου.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να εκπληρώσει μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Μίκη Θεοδωράκη: «να τραγουδηθεί το έργο του σε μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν πρόλαβε να επισκεφθεί».
Το 2025 σηματοδοτεί έναν αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική και παγκόσμια μουσική κληρονομιά. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννησή του, οι δύο ερμηνεύτριες αποφάσισαν να τιμήσουν την παρακαταθήκη του, πραγματοποιώντας μια περιοδεία σε τρεις μεγάλες πόλεις της Κίνας – στη Σαγκάη 27/07,στο Πεκίνο 29/02 και στην Τζιανγκσί 02/08.
Η περιοδεία, διάρκειας δύο εβδομάδων (25 Ιουλίου – 5 Αυγούστου 2025), περιλαμβάνει και την ημέρα-ορόσημο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, στις 29 Ιουλίου, προσφέροντας στο κινεζικό κοινό μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει το σπουδαίο έργο του.
Το 2017, τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του, ο Μίκης Θεοδωράκης πραγματοποιεί την τελευταία ανάθεση έργου του στην τραγουδοποιό Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία δισκογραφεί σε δεύτερη ανάγνωση εμβληματικά τραγούδια της λυρικής πλευράς του Μίκη Θεοδωράκη {Αλληλογραφία}.
Μαρία Παπαγεωργίου για Θεοδωράκη – “Πέρα από τον δίσκο κρατήσαμε μια ανθρώπινη επαφή”
Σε συνέντευξή της στο NEWS 24/7 η Μαρία Παπαγεωργίου μας είχε πει για τον Μ.Θεοδωράκη: “Ήταν η πρώτη πολύ σπουδαία προσωπικότητα που με πήρε από το χέρι και μου είπε ‘προχώρα και εγώ είμαι εδώ’. Άκουσε τη φωνή μου στο “Ξημερώνει”. Μάθαινα από δημοσιογράφους και συναδέλφους μου ότι όταν πήγαιναν να τον συναντήσουν μιλούσε για μένα. Κάποια στιγμή είπα ‘Μαρία πρέπει να ξεντραπείς’ και έκανα το βήμα να επικοινωνήσω μαζί του… ευτυχώς!
Κάναμε τον δίσκο «Αλληλογραφία» ύστερα από πρόταση του ίδιου για μία άλλη ανάγνωση σε δέκα τραγούδια του. Με άφησε αισθητικά και ενορχηστρωτικά να κάνω αυτό που θέλω, γιατί σε αυτό πίστεψε. Τον θυμάμαι να είναι πολύ ευτυχισμένος με το αποτέλεσμα, να το λέει, να το δηλώνει. Πέρα από τον δίσκο, όμως, κρατήσαμε μια ανθρώπινη επαφή. Πήγαινα στο σπίτι του, καθόμασταν μαζί, ακούγαμε τραγούδια και λέγαμε ιστορίες.
Ήταν πολύ ωραίο γιατί είχα την ελευθερία, αλλά είχα και την καθοδήγηση. Αν για κάτι δεν ήμουν σίγουρη, το συζητούσα μαζί του και δοκιμάζαμε. Θυμάμαι έκανα κάτι εξτρίμ πράγματα, μετακινούσα κάποια μέρη, έκοβα κάποιους στίχους, έβαζα δικά μου θέματα. Ήταν τρομερό και γενναιόδωρο το πώς αντιδρούσε. Με ρωτούσε “γιατί το κάνεις αυτό, γιατί το έκοψες έτσι”; Είχα όμως τη δική μου λογική και εξηγούσα ότι πχ μετά από αυτόν τον στίχο δεν θέλω να ξαναπώ τίποτα. Και πάντα μου έλεγε “δεν το ‘χα σκεφτεί έτσι”.
Δεν είχε τη διάθεση του μέντορα με την τυπική έννοια. Ήταν μία επικοινωνία – αν μπορώ να το πω χωρίς να ακουστεί κάπως – επί ίσοις όροις. Εγώ δεν τον προσέγγισα με κάποιο σκοπό. Με κάλεσε και μου πρότεινε μόνος του να κάνουμε έναν δίσκο. Και μάλιστα φεύγοντας η γραμματέας του θεώρησε αυτονόητο ότι πρέπει να βγάλουμε φωτογραφία μαζί. Εγώ δεν ήθελα, αλλά θεώρησα ότι ήταν πιο ωραίο να βάλουμε τα χέρια μας. Του κράτησα το χέρι και αυτή η φωτογραφία μπήκε και στον δίσκο.”
Μάλιστα μας είχε πει ότι ένα μεγάλο της όνειρο ήταν να κάνει μια συναυλία στην Κίνα για τον Μίκη, και ότι του το είχε υποσχεθεί πριν πεθάνει. “Αφού είχε βγει ο δίσκος μας, συζητούσαμε και μου έλεγε τα μέρη που έχει ταξιδέψει στον κόσμο. Τότε τον ρώτησα “μαέστρο μου πού δεν έχετε πάει και θα θέλατε να τραγουδήσετε”, και μου λέει “Στην Κίνα”. Του λέω έχουμε 2017, δώστε μου 10 χρόνια και σας υπόσχομαι ότι θα κάνω εγώ δική σας συναυλία στην Κίνα.“
Τι θα περιλαμβάνει η παράσταση-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στην Κίνα
Η σπουδαία ερμηνεύτρια Τάνια Τσανακλίδου γεφυρώνει μέσα από τη φωνή της την Ελλάδα των μεγάλων ποιητών με των σπαραγμό των εξόριστων και το γαλάζιο των θαλασσών, δημιουργώντας μαζί με την Μαρία Παπαγεωργίου έναν κύκλο τραγουδιών που αντηχούν ως μια παγκόσμια ιαχή, πέραν της ελληνικής γλώσσας, μέσα από τις βαθιά ενστικτώδεις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος αποτέλεσε παγκόσμιος επαναστάτης και οραματιστής ενός ελεύθερου και ισότιμου κόσμου .
Τρεις γενιές ενώνονται κάτω από την καλλιτεχνική ιστορία της απροσπέλαστης προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη, που έβαλε μέσα από το λαϊκό του φίλτρο τους ποιητές μέσα στα σπίτια του πεινασμένου λαού, συσπείρωσε επί δεκαετίες ένα κράτος ετοιμόρροπο από δικτατορίες και κράτησε ψηλά το ελληνικό πολιτισμικό κριτήριο, διαμορφώνοντάς το ουσιαστικά μέσα από το πολυσχιδές παγκόσμιο έργο του.
Στο πρώτο μέρος της μουσικής παράστασης, παρουσιάζεται ο δίσκος “Αλληλογραφία”, ο οποίος περιλαμβάνει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε νέα ενορχήστρωση της Μαρίας Παπαγεωργίου. Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής συνεργασίας τους, οι δυο καλλιτέχνες αντάλλασσαν ηλεκτρονικά μηνύματα που περιείχαν σημειώσεις, απόψεις και πληροφορίες για την πρόοδο του έργου, γεγονός που ενέπνευσε τον τίτλο του δίσκου. Αποσπάσματα αυτής της αλληλογραφίας ενσωματώνονται στο πρώτο μέρος της παράστασης, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Στο δεύτερο μέρος, μέσα από τραγούδια και αφηγηματικά κείμενα, γίνεται τιμητική αναφορά στους δύο Έλληνες Νομπελίστες ποιητές, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, των οποίων οι στίχοι ενέπνευσαν μερικές από τις πιο συγκλονιστικές συνθέσεις του Θεοδωράκη. Η παράσταση κορυφώνεται με διεθνώς αναγνωρισμένα τραγούδια από το ρεπερτόριο του συνθέτη, υμνώντας την παγκόσμια απήχηση του ελληνικού πολιτισμού.
Συντελεστές :
Τάνια Τσανακλίδου | τραγούδι
Μαρία Παπαγεωργίου | τραγούδι, ηλεκτρική και κλασσική κιθάρα
Μιχάλης Βρέττας | βιολί
Σοφία Ευκλείδου | τσέλο
Ευριπίδης Ζεμενίδης | ηλεκτρική κιθάρα
Γιώργος Θεοδωρόπουλος | synths , bass
Θάνος Μιχαηλίδης | τύμπανα
Παντελής Θεολογίτης| μπουζουκι
Ηχοληψία | Σωτήρης Παπάκος
Σχεδιασμός Φώτων | Περικλής Μαθιέλλης
Ενορχηστρώσεις | Μαρία Παπαγεωργίου , Ευριπίδης Ζεμενίδης
Παραγωγή: Music Path Productions & Sino-Hellenic Performing Arts Alliance(SHPAA)
Management| Prospero