Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Με Ανδρομέδα και Πεχλιβάνη το τελευταίο αντίο του στο Καλλιμάρμαρο

Διαβάζεται σε 5'
Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Με Ανδρομέδα και Πεχλιβάνη το τελευταίο αντίο του στο Καλλιμάρμαρο

Μια… ιστορική εμφάνιση έκανε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο Καλλιμάρμαρο στη συναυλία για τα Τέμπη, το πιθανότερο η τελευταία φορά για αρκετό καιρό που τον είδαμε ζωντανά στη σκηνή.

Τελευταίος… στον απόηχο όλων των καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο Καλλιμάρμαρο την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου για τα θύματα των Τεμπών, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου βρήκε στη σκηνή τραγουδώντας το “San Michele” και το κοινό τον αποθέωσε.

Η εμφάνιση αυτή δεν ήταν ιστορική μόνο επειδή πρόκειται για μια συναυλία μνήμης για την τραγωδία των Τεμπών αλλά και γιατί – όπως έχει πει ο ίδιος αυτή θα είναι η τελευταία του συναυλιακή εμφάνιση για πολύ καιρό.

“Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες που ήρθατε για να στηρίξετε την προσπάθεια που είναι για δικαιοσύνη και στη μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν στα Τέμπη. Μακάρι να ζούσαν και να μη γινόταν αυτή η συναυλία” είπε ο Θανάσης τραγουδώντας το “San Michele”. ακολούθησε η Μάρθα Φρινζήλα με την οποία ο Θανάσης έκανε τις τελευταίες του περιοδείες. Ακολούθησε το “Σκέψη μου ξημερωμένη” και το υπέροχο “Στις χαραυγές ξεχνιέμαι”.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου- “Μη στεναχωριέστε, ζήστε τη στιγμή, ζήστε το παρόν, σαν να μην υπάρχει αύριο”

Όλοι θυμόμαστε τη συναυλία στο Θέατρο Βράχων τον περασμένο Ιούνιο όπου ο Θανάσης άφησε άναυδο το κοινό του όταν ανακοίνωσε ότι σταματάει τις συναυλίες. Όπως κάνει πάντοτε, δε μένει αδιάφορος σε γεγονότα που ταράζουν την κοινωνία, οπότε είχε πει τότε ότι θα συμμετέχει σε συναυλία για τα Τέμπη και έτσι έγινε. Τότε είχε πει:

Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, όλα αυτά τα χρόνια παραβλέψατε τις ανεπάρκειές μου και σταθήκατε στην ουσία. Το επόμενο διάστημα θα συναντιόμαστε δισκογραφικά. Η ανταπόκριση και η αγάπη που υπήρχε νομίζω πως ήταν υπερβολική. Αυτό που έκανα, να ασχοληθώ με τα τραγούδια ήταν ήταν μία ανάγκη που δεν μπορούσα να την ελέγξω. Αντιλήφθηκα όμως ότι το έκανα για τη δικιά μου την ύπαρξη.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Για να μπορέσω να σταθώ όρθιος σ’ αυτόν τον κακοτράχαλο δρόμο που είναι η ζωή. Άρα, εν ολίγοις, η δημιουργία είναι μία εγωιστική διαδικασία. Αυτό που στεφανώνει την ανθρώπινη ύπαρξη είναι η θυσία κι εγώ δεν ένιωσα ότι θυσίασα κάτι. Οπότε κρατήστε τα τραγούδια και ’μένα ξεχάστε με! Επίσης θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους συνεργάτες. Και τους σημερινούς και αυτούς που υπήρχαν στο παρελθόν, που μ’ αντέξανε.

Τελειώνοντας έδωσε την απόλυτη συμβουλή σε όλους μας:  “Βλέπω διάφορα πρόσωπα εδώ και μπροστά και στους συνεργάτες, λυπημένα και στενοχωρημένα κλπ. Μη στεναχωριέστε! Ζήστε τη στιγμή! Ζήστε το παρόν! Σαν να μην υπάρχει αύριο! Αλλά όμως, αλλά όμως… Όχι άτσαλα, να θυμάστε πάντα αυτούς που υπήρξαν πριν από μας και αυτούς που θα υπάρξουν μετά από εμάς”.

Ο Θανάσης με την Ανδρομέδα στο Καλλιμάρμαρο

Ο Θανάσης ερμήνευσε το “Αδέσποτη Ζωή” και το αφιέρωσε σε όλες τις αδέσποτες ζωές. Ο Αλέξανδρος Κτιστάκης πήρε τη σκυτάλη με το “Σκέψη Μου Ξημερωμένη” και το “Στις χαραυγές ξεχνιέμαι¨ και ο Γιάννης Λίταινας είπε συγκλονιστικά τον “Κήπο της Εδέμ”.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ξαναπήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε ένα τραγούδι σήμα κατατεθέν το “Σιμούν” προκαλώντας ντελίριο στο κοινό. Ακολούθως, μαζί με τη Φριντζήλα τραγούδησαν τον “Διάφανο” με τον συγκλονιστικό στίχο “βλέπεις τον άνθρωπο μικρό, που τον πατάν στ’ αλήθεια τα πόδια του τα ίδια.

Επίλογος και ο Θανάσης καλεί τον συνοδοιπόρο Μάλαμα και τραγουδούν όλοι μαζί την “Ανδρομέδα” – φωνάζοντας στο τέλος “να πεθάνει ο χάρος”.

Το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το οποίο αρκετές φορές ο ίδιος έχει αφιερώσει σε όσους αγαπημένους μας δεν βρίσκονται πια μαζί μας, έγινε ύμνος στα στόματα και στις καρδιές του κοινού με την ελπίδα οι φωνές όλων μας να φτάσουν μέχρι τον αστερισμό με τον οποίο αυτό το μουσικό διαμάντι μοιράζεται το όνομά του.

Η παρουσία των χιλιάδων κόσμου που βρίσκονται στο Καλλιμάρμαρο είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην απουσία των 57 ανθρώπων που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ηχηρή δήλωση πως όχι μόνο θυμόμαστε αλλά πως δεν πρόκειται με τίποτα να ξεχάσουμε.

Ο Θανάσης τραγουδάει τον Πεχλιβάνη και φαίνεται σαν να μας αποχαιρετά… 

Αναμένουμε τον Θανάση να μας εκπλήσσει δισκογραφικά, αν όχι συναυλιακά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα