Θοδωρής Γκόνης στο NEWS 24/7: “Καημός, χαρά και βάσανα είναι η Αγία Τριάδα των τραγουδιών”

Θοδωρής Γκόνης στο NEWS 24/7: “Καημός, χαρά και βάσανα είναι η Αγία Τριάδα των τραγουδιών”
Θοδωρής Γκόνης Νίκος Κοκαλιάς

Τα τραγούδια του Θοδωρή Γκόνη δια χειρός Χρίστου Θεοδώρου παρουσιάζονται στη μουσική παράσταση "Δεν ήμουνα ποτέ εδώ" στο Αθηναϊκό Καφεθέατρο.

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του νέου άλμπουμ “Δεν ήμουν ποτέ εδώ”, σε στίχους Θοδωρή Γκόνη και μουσική Χρίστου Θεοδώρου από την Μικρή Άρκτο, οι δύο δημιουργοί συναντιούνται στη σκηνή του Αθηναϊκού Καφεθεάτρου σε τρεις μουσικές παραστάσεις με συνοδοιπόρους δύο εξαιρετικούς νέους ερμηνευτές, τον Πάρι Κιμιωνή και την Εμμανουέλα Νινιράκη, αλλά και εκλεκτούς καλεσμένους: τη Γιώτα Νέγκα, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Φώτη Σιώτα και την Ιουλία Καραπατάκη.

Με τίτλο “Δεν ήμουνα ποτέ εδώ – Τα τραγούδια του Θοδωρή Γκόνη δια χειρός Χρίστου Θεοδώρου στο Αθηναϊκό Καφεθέατρο” παροσυιάζεται ένα μουσικό ανθολόγιο της έως σήμερα τραγουδοποιίας του σημαντικού στιχουργού με τον συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου στο πιάνο και στη μουσική επιμέλεια του αφιερώματος.

Βραδιές γεμάτες μουσική και τραγούδια που συνεχίζουμε να τραγουδάμε, για λόγους καρδιάς και με ισχυρό λόγο: το λόγο του αγαπημένου στιχουργού. Ο Θοδωρής Γκόνης μίλησε στο NEWS 24/7 για την παράσταση και έκλεισε σε έναν στίχο για το ζητούμενο της ζωής.

Θοδωρής Γκόνης Νίκος Κοκαλιάς

Τι εκφράζουν τα τραγούδια του δίσκου “Δεν ήμουνα ποτέ εδώ”, που γράφτηκε μέσα στην πανδημία;
Ίσως μια φευγαλέα αίσθηση παρηγοριάς. Μια πίστη στο δρόμο, στη ζωή. Γράφτηκαν την περίοδο που ασφυκτιούσα μέσα σε όλα αυτά που συνέβαιναν και χρειαζόμουν μια διέξοδο. Γράφτηκαν περπατώντας σε δρόμους ερημικούς γιατί ήταν η πρώτη περίοδος της πανδημίας και προσπάθησα με το παραμιλητό -που είναι ο τρόπος του τραγουδιού- να συνομιλήσω με τους ανθρώπους που μου έλειπαν μιας και δεν γινόταν να τους συναντήσω. Και βέβαια όταν είσαι απελπισμένος αγαπάς περισσότερο τη ζωή, δηλαδή το τραγούδι.

Το τραγούδι “γράφεται πάνω στα γόνατα της ψυχής μας” έχετε πει. Σήμερα, έχει αλλάξει ο τρόπος που γράφονται τα τραγούδια;
Είναι φυσικό και νόμιμο να έχει αλλάξει, αλλά όπως όλα τα πράγματα που όταν συμβαίνουν πραγματικά, δεν έχει απομακρυνθεί από την πηγή, από τον καημό, τη χαρά και τα βάσανα των ανθρώπων. Πάντα για αυτήν την Αγία Τριάδα γράφεται και θα γράφεται το τραγούδι, είτε πάνω στα γόνατα της ψυχής, είτε στο πληκτρολόγιο μιας μηχανής.

Αγαπώ όλα τα τραγούδια που έχω γράψει περπατώντας στις πόλεις που εργαζόμουν και εργάζομαι τα τελευταία 30 χρόνια. Μέσα από την “τοπογραφία τους” κυρίως, προσπάθησα και προσπαθώ να πω όσο μπορώ πιο καθαρά το “όνομά τους”.

Τι θα ακούσουμε στη μουσική παράσταση στο Αθηναϊκό Καφεθέατρο; Πείτε μας κάποια τραγούδια που ξεχωρίζετε και γιατί;
Στην παράστασή μας αυτή, θα ακουστούν όλα σχεδόν τα τραγούδια από τον δίσκο «Δεν ήμουνα ποτέ εδώ» και ένα ανθολόγιο από αυτά που έχω γράψει από το 1987 που ξεκίνησα ως σήμερα. Δηλαδή, όλα αυτά που συνάντησα στο δρόμο μου και με τον δικό μου τρόπο προσπάθησα να τα κάνω, να τα γυρίσω, σε στίχους με τη συνεργασία φυσικά τόσων και τόσων σημαντικών συνθετών και τραγουδιστών.

Δέσε ένα λευκό μαντήλι κι άστο να φυσά – θα ‘ρθει ο πόνος να σε πάρει θα ‘ρθει κι η χαρά.
Όποιος κρύβει στην καρδιά του μέσα ζυγαριά – το τι δίνει, το τι παίρνει δεν το εκτιμά.

Ξεκινώντας από τον Νίκο Ξυδάκη, που ήταν για μένα μεγάλη τύχη και συνεχίζοντας με τον Ορφέα Περίδη, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Γιώργο Ανδρέου, τον Κώστα Λειβαδά, τον Τάσο Γκρους, τον Φώτη Σιώτα κ.α Αγαπώ όλα τα τραγούδια που έχω γράψει περπατώντας στις πόλεις που εργαζόμουν και εργάζομαι τα τελευταία 30 χρόνια. Μέσα από την “τοπογραφία τους” κυρίως, προσπάθησα και προσπαθώ να πω όσο μπορώ πιο καθαρά το “όνομά τους”.

Θοδωρής Γκόνης Μικρή Άρκτος

Πώς λειτούργησε η χημεία με τον Χρίστο Θεοδώρου;
Με τον Χρίστο δουλέψαμε λες και γνωριζόμασταν από χρόνια, λες και περπατούσαμε μαζί την περίοδο που έγραφα αυτά τα λόγια και αυτό ήταν υπέροχο και ανακουφιστικό. Ίσως επειδή εργάζεται πολύ και στο θέατρο ο Χρίστος να καταλαβαίνουμε ο ένας το παιχνίδι του άλλου.

Ποιο είναι το ζητούμενο στη ζωή, μέσα από κάποιους στίχους σας;
Δέσε ένα λευκό μαντήλι κι άστο να φυσά – θα ‘ρθει ο πόνος να σε πάρει θα ‘ρθει κι η χαρά. [Τραγούδι “Το φαρμάκι” – Σωκράτης Μάλαμας, 1999, σε στίχους Θοδωρή Γκόνη και σύνθεση Νίκου Ξυδάκη]

Ταυτότητα παράστασης

“Δεν ήμουνα ποτέ εδώ” / Ερμηνεύουν: Πάρις Κιμιωνής, Εμμανουέλα Νινιράκη και Στράτος Γκρίντζαλης

Θοδωρής Γκόνης Νίκος Κοκαλιάς

Συμμετέχουν

  • Γιώτα Νέγκα – Σάββατο 4 Μαρτίου
  • Παντελής Θαλασσινός & Φώτης Σιώτας – Σάββατο 11 Μαρτίου
  • Ιουλία Καραπατάκη- Σάββατο 18 Μαρτίου

Ενορχήστρωση: Χρίστος Θεοδώρου

Μουσικοί:

  • Χρίστος Θεοδώρου, πιάνο
  • Στράτος Γκρίντζαλης, μπουζούκι, μαντολίνο, λαούτο

Info: Αθηναϊκό Καφεθέατρο: Κοδριγκτώνος 2, Πεδίο του Άρεως, Αθήνα, Ώρα έναρξης: 21.00, Διάρκεια: 2 ώρες, Εισιτήρια: 15€, 13€ (δεν περιλαμβάνει ποτό), Αγορά εισιτηρίων: viva.gr και στο 211.1000.365, Για ομαδικές κρατήσεις: Κώστας Μπάλτας 211.102.6277.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα