Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου επιστρέφει- Γιατί δεν πρέπει να το χάσεις
Διαβάζεται σε 11'Η Λητώ Ντάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, μιλά στο NEWS 24/7 για το τι θα δούμε και θα ακούσουμε φέτος στη δέκατη επέτειό του, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην υλοποίησή του.
- 15 Ιουλίου 2024 09:08
Στον Μόλυβο, το χωριό της Λέσβου με τη μοναδική του αρχιτεκτονική και το μαγευτικό τοπίο, ξεκινά σε λίγο καιρό ένα φεστιβάλ που επάξια έχει κερδίσει τη θέση του δίπλα στα πιο σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης.
Ο λόγος για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, ένα φεστιβάλ που “πίσω” του βρίσκονται τέσσερις ρομαντικοί άνθρωποι – ο Δημήτρης Τρύφων, η Δανάη Ντέρκεν, η Κυβέλη Ντέρκεν και η Λητώ Ντάκου- που οραματίστηκαν κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο. Να χαρίσουν στον Μόλυβο μία κλασική “λάμψη” και να τον αναδείξουν σε δημοφιλή μουσικό προορισμό παγκοσμίως.
Κάθε καλοκαίρι εκεί λαμβάνει χώρα ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων με δεκάδες σπουδαίους μουσικούς να καταφθάνουν από όλο τον κόσμο και να πλημμυρίζουν τους δρόμους του χωριού αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Σήμερα, το φεστιβάλ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς κλασικής μουσικής πανευρωπαϊκά, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξοικειώνουν τους νέους με την κλασική μουσική, δίνοντάς τους τα εφόδια να σχεδιάσουν τη δική τους πορεία στο χώρο.
Φετινό θέμα η φιλία στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
Με θέμα τη “Φιλία“, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιορτάζει φέτος την 10η επέτειό του, προσκαλώντας το κοινό σε μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία, από τις 9 έως τις 19 Αυγούστου 2024. Το κυρίως Φεστιβάλ (16 – 19 Αυγούστου) όπως κάθε χρόνο θα πλαισιώσουν οι εναρκτήριες συναυλίες που φέτος θα πραγματοποιηθούν στις 9,10,11 και 12 Αυγούστου, στις μεσαιωνικές αποθήκες Σαπλιτζά του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, στο Οθωμανικό Κάστρο Σιγρίου, στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Μέσσου και στο Αρχαίο Υδραγωγείο της Μόριας, αντίστοιχα, αλλά και τα Molyvos Musical Moments, οι αυθόρμητες συναυλίες σε σοκάκια, παραλίες και άλλα σημεία του Μολύβου, που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Φεστιβάλ, Λητώ Ντάκου, αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 “φέτος γιορτάζουμε τον 10ο χρόνο του Φεστιβάλ με κεντρικό του θέμα την έννοια της φιλίας. Η φιλία είναι το πιο σπουδαίο συστατικό του φεστιβάλ μας, καθώς στηρίζεται σε συνεργασίες εθνών, θεσμών και σε φιλίες που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Παράλληλα, η φιλία είναι μια έννοια που την έχουμε πάρα πολύ ανάγκη, όχι μόνο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που βιώνουμε γύρω μας, αλλά και λόγω της βίας και της έλλειψης αγάπης που βλέπουμε στον κόσμο και γενικά στην κοινωνία”.
Και τα εμπόδια…
Από το 2015, ο δρόμος της προετοιμασίας του φεστιβάλ, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η Λητώ Ντακου εξηγεί πως: ”ο Μόλυβος βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ευρώπης, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο, την Ευρώπη, την Κίνα, την Κορέα μέχρι και την Αμερική και εμείς αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο και περισσότερες δυσκολίες, με σημαντικότερη την έλλειψη συνεχούς χρηματοδότησης.
Μετά από δέκα χρόνια ευελπιστούμε πως αυτό το φεστιβάλ σιγά σιγά θα γίνει ανεξάρτητο οικονομικά, ειδικά τώρα που έχει γίνει πλέον θεσμός, βοηθάει την τοπική κοινωνία και έχει τόσο θετικό αντίκτυπο στο νησί της Λέσβου και στο Βόρειο Αιγαίο. Είμαστε ευγνώμονες για τους θεσμούς που μας υποστηρίζουν, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Βασικοί μας χρηματοδότες εξακολουθούν να είναι οι ιδιώτες -χορηγοί, πράγμα που σημαίνει πως κάθε χρόνο αρχίζουμε από το μηδέν και επιδιδόμαστε σε έναν αγώνα δρόμου και νεύρων και μερικές φορές και απογοήτευσης.
Παράλληλα, υπάρχει η δυσκολία της προσβασιμότητας στο νησί. Είναι πολύ δύσκολο να φτάσει κανείς σε αυτό. Υπάρχουν λίγες πτήσεις και αυτές που υπάρχουν είναι πανάκριβες. Ο προϋπολογισμός μας μόνο για τα αεροπορικά εισιτήρια των καλλιτεχνών, ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.
Μην ξεχνάτε πως η διοργάνωση πραγματοποιείται ανιδιοτελώς από κάποιους ανθρώπους που αφιερώνουν το χρόνο τους στο Φεστιβάλ, προκειμένου να μπορέσουν να υπηρετήσουν τα στάνταρντ της ποιότητας που έχουμε θέσει από το 2015 όχι μόνο για τους καλλιτέχνες, αλλά και για όλους τους τομείς του.”
Πώς όμως το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου εμπλέκεται με την τοπική κοινωνία;
“Ένας από τους λόγους που ιδρύσαμε αυτό το Φεστιβάλ ήταν γιατί δεν υπήρχε στο νησί κλασική μουσική σε αυτή την ποιότητα, με αυτούς τους διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες. Και επειδή η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που διαμορφώνει χαρακτήρες, θέλαμε να συστήσουμε την κλασική μουσική στην τοπική κοινωνία. Γι αυτό άλλωστε κάνουμε και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα” σημειώνει η κ. Ντάκου.
Και συνεχίζει μιλώντας γι αυτά: “Το Φεστιβάλ έχει τρία επίπεδα: το πρώτο επίπεδο είναι οι εναρκτήριες δράσεις, το δεύτερο είναι το κυρίως φεστιβάλ και το τρίτο είναι το Molivos musical moments, οι συναυλίες – έκπληξη δηλαδή που κάνουμε στους δρόμους, στα καφενεία, στις ντισκοτέκ και στα εστιατόρια του χωριού.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν δύο σκέλη. Το ένα είναι το “Μουσικό Κλειδί”, κατά το οποίο προσκαλούμε έναν καλλιτέχνη και όσο πιο πολλά σχολεία μπορούμε για να γνωρίσουν αυτόν αλλά και το μουσικό όργανο που παίζει. Έχουμε παρατηρήσει ότι οι καλλιτέχνες που έχουν έρθει, έχουν μεταφέρει τον ενθουσιασμό τους στα παιδιά και έχουν αγγίξει τις καρδιές τους. Το δεύτερο ονομάζεται “ΜΟ-ΤΟ key” και δημιουργήθηκε το 2017 με στόχο να μυήσει τα παιδιά στην πολιτιστική διαχείριση, παρέχοντας με έξυπνο τρόπο χρήσιμες γνώσεις και απαραίτητες πληροφορίες.
Και τα δύο αυτά εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται μέσα στη σχολική χρονιά με τη βοήθεια της Πρωτοβάθμιας, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης κάνουμε και ένα κοντσέρτο αποκλειστικά για παιδιά και νέους, το οποίο είναι δωρεάν και λαμβάνει χώρα το καλοκαίρι μέσα στο φεστιβάλ”.
Με ποιο τρόπο θωρείτε ότι η κλασική μουσική επιδρά στους ανθρώπους του Μολύβου;
“Οι άνθρωποι της Λέσβου δεν είχαν τόσο μεγάλη επαφή και τριβή με την κλασική μουσική. Θυμάμαι στο πρώτο φεστιβάλ του 2015 είχαμε παίξει ένα έργο του Σοστακόβιτς, ενός δηλαδή όχι και τόσο εύκολου συνθέτη. Μετά, στους δρόμους ακούγαμε σχόλια του τύπου “Πω πω, τι καταπληκτικό που ήταν αυτό το έργο! Με συνεπήρε!”
Μια άλλη φορά είχαμε παίξει Μεσιάν και ένα έργο του που είχε γράψει όταν ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και τελειώνει πάρα πολύ ήσυχα. Πριν ξεκινήσει η ερμηνεία του κομματιού, η Κυβέλη Ντέρκεν παρακάλεσε το κοινό να μη χειροκροτήσει στο τέλος. “Πάρτε μέσα τη μουσική σας” τους προέτρεψε. Πράγματι αυτό έκαναν και ήταν συγκλονιστικό.
Τρίτο παράδειγμα, η εναρκτήρια δράση του 2016 στο χωριό Χύδηρα στο οινοποιεία του Μεθυμναίου, όπου παίξαμε Τσαϊκόφσκι. Ήρθαν τα κορίτσια και τα αγόρια του χωριού. Και μετά καθίσαμε σε ένα τοπικό εστιατόριο της πλατείας και άκουγα τα παιδιά να λένε “πόσο φοβερός ο Τσαϊκόφσκι, τον γκούγκλαρα!”
Παράλληλα, αυτοί οι άνθρωποι έρχονται σε ουσιαστική επαφή με καλλιτέχνες παγκοσμίου κύρους. Παίζουν δίπλα τους, μπορούν να τους αγγίξουν. Οι καλλιτέχνες μας γυρνάνε στους δρόμους, γίνονται ένα με το χωριό και δημιουργείται μία καταπληκτική ατμόσφαιρα. Αλλά και στα εκπαιδευτικά προγράμματα οι μουσικοί δίνουν αυτόγραφα σαν να είναι ροκ σταρ.
Προσπαθούμε να ανοίξουμε δρόμους και ορίζοντες. Αυτός για μένα ήταν ο στόχος και ο λόγος ύπαρξης αυτού του φεστιβάλ”.
Πόλο έλξης τουρισμού έχει αποτελέσει το φεστιβάλ τα 17 χρόνια;
“Βέβαια, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια, όχι τώρα που είναι πιο εύκολος ο τουρισμός. Οι τουρίστες δεν ήξεραν καν τι εστί Μόλυβος. Και τώρα έρχονται κάθε χρόνο. Έχουμε δημιουργήσει ένα πιστό παγκόσμιο κοινό, ένα κοινό ποιοτικό που έρχεται ειδικά και μόνο για το φεστιβάλ”.
Πώς γίνεται η επιλογή των καλλιτεχνών;
“Τους καλλιτέχνες τους επιλέγουν η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν, οι καλλιτεχνικές διευθύντριες. Οι επιλεχθέντες καλλιτέχνες πρέπει να μπορούν να συνεργάζονται ο ένας με τον άλλον. Δεν παίρνουμε ποτέ έτοιμα προγράμματα ή έτοιμα σύνολα. Έχουμε τη δική μας θεματική κάθε χρόνο και σε αυτή προσαρμόζονται. Δυστυχώς το μπάτζετ μας δεν μας επιτρέπει να κάνουμε συναυλίες με πολλούς μουσικούς και δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να έχουμε ορχήστρες. Θα θέλαμε πάρα πολύ να έχουμε μια κρατική ορχήστρα από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη στον Μόλυβο.
Μένουμε έτσι στη δυνατότητα που έχουμε να καλούμε έναν ορισμένο αριθμό μουσικών υψηλοτάτου επιπέδου, που μπορούν και θέλουν να συνεργάζονται με μουσικούς εφάμιλλου επιπέδου, που δεν έχουν συναντήσει ποτέ.
Το 2021 ήταν ένας καταπληκτικός τενόρος, ο Julian Prégardien, που ολοκλήρωσε τη συναυλία του με τον Εθνικό μας Ύμνο. Οι θεατές όρθιοι με δάκρυα στα μάτια, τον χειροκρότησαν παρατεταμένα. Τώρα σε λίγο θα ανοίξει το Salzburg Festival μαζί με τον Θεόδωρο Κουρεντζή. Aυτούς τους ανθρώπους φέρνουμε και αυτούς τους ανθρώπους δείχνουμε στον κόσμο” σημείωσε η κ. Ντάκου.
Tι θα δούμε και θα ακούσουμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
Η φετινή προμηνύεται πως θα είναι άλλη μια εξαιρετική χρονιά, καθώς το παρών θα δώσουν και πάλι διάσημοι μουσικοί απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, η Antje Weithaas (Άντιε Βάιτχαας ), η οποία ως σολίστ έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες από τις κορυφαίες ορχήστρες της Γερμανίας, με πολλές διεθνείς διακεκριμένες ορχήστρες και καταξιωμένους αρχιμουσικούς (μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Ασκενάζυ, ο σερ Νέβιλ Μάρρινερ και ο Μαρκ Άλμπρεχτ) και έχει υπάρξει καλλιτεχνική διευθύντρια, επί μία δεκαετία, και υπεύθυνη για το μουσικό προφίλ της Καμεράτας της Βέρνης.
Ο Sebastian Manz (Σεμπάστιαν Μαντς ), ο οποίος στο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής ARD στο Μόναχο είχε αποσπάσει α΄ βραβείο στην κατηγορία του κλαρινέτου και το πολυπόθητο Βραβείο Κοινού. Ο Simon Bode (Ζίμον Μπόντε) ένας από τους πιο περιζήτητους λυρικούς τενόρους της γενιάς του και o κιθαρίστας Petrit Ceku (Πετρίτ Τσέκου), ο οποίος έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων ο Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας του Πάρκενινγκ (Μαλιμπού), ο Διαγωνισμός Εγxόρδων του Σαντ (Άλλενταουν), ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαουρίτσιο Μπιαζίνι (Μπολόνια) και ο Διεθνής Διαγωνισμός Κλασικής Κιθάρας Μικέλε Πιτταλούγκα (Αλεσσάντρια).
Ιδιαίτερη στιγμή του φεστιβάλ θα είναι η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Περί έρωτος και φιλίας», που γράφτηκε ειδικά για το φεστιβάλ από τον Έλληνα συνθέτη Λουκά Θάνο.
Η Λητώ Ντάκου σημειώνει πως “Φέτος θέλουμε να ρίξουμε φως σε έννοιες γύρω από την Φιλία. Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ θα διερευνήσει μουσικά τις έννοιες “φοβία, απομόνωση” και η τελευταία τη “φιλία της αρετής” κατά Αριστοτέλη.
Παράλληλα, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια του φεστιβάλ θα κάνουμε μια ημερίδα -που μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό δωρεάν- το μεσημέρι της 17ης Αυγούστου, με θέμα: «Μπορεί το αριστοτελικό ιδεώδες περί της φιλίας να υπάρξει πέραν του υποκειμένου;», με τη συμμετοχή των Σταμάτιου M. Κριμιζή, ακαδημαϊκού, αστροφυσικού, Πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Head Emeritus στο Τμήμα Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, της Παρασκευής Κεφαλά, καθηγήτριας διεθνών σχέσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής–Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ) και του Anthony Bossis, κλινικού ψυχολόγου, καθηγητή ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθηγητής κλασικών και θρησκευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας, ερευνητής στο Lundquist Institute-UCLA. Την ημερίδα θα συντονίσει η Χλόη Μπάλλα, καθηγήτρια αρχαίας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης”.
Ιnfo για Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα στο Ticketservice
Για περισσότερες πληροφορίες: www.molyvosfestival.com