Βρέθηκε το θρυλικό μπάσο των Beatles – Το είχαν δώσει για λίγη δωρεάν μπίρα

Διαβάζεται σε 4'
Paul McCartney
Paul McCartney και Bruce Springsteen Joel C Ryan/Invision/AP

Το μπάσο Höfner με το οποίο ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ έπαιξε τις μεγάλες επιτυχίες των Beatles εξαφανίστηκε πριν από 50 χρόνια. Δύο δημοσιογράφοι και ένας ειδικός ήταν αποφασισμένοι να το βρουν.

Κανείς δεν φαινόταν να γνωρίζει τι είχε συμβεί σε μια από τις σημαντικότερες κιθάρες στην ιστορία των Beatles, αν και στις δεκαετίες που πέρασαν από τότε που χάθηκε υπήρξαν κάποιες… δραματικές φήμες για την τύχη της.

Μήπως το μπάσο Höfner, το οποίο είχε συνοδεύσει τον Paul McCartney στην παγκόσμια φήμη, ήταν κρυμμένο σε κάποια πολύτιμη ιδιωτική συλλογή; Μήπως είχε σταλεί κρυφά σε έναν πάμπλουτο θαυμαστή των Beatles στην Ιαπωνία;

Όπως αποδείχθηκε το μπάσο περνούσε την ώρα του σε ένα πιο ταπεινό και σκονισμένο μέρος: στο πατάρι ενός οικογενειακού σπιτιού στο East Sussex της Αγγλίας. Η οικογένεια ανέφερε την ύπαρξη του μπάσου στα τέλη Σεπτεμβρίου, απαντώντας σε μια πραγματική εκστρατεία για την ανακάλυψή του.

Το μπάσο έχει ήδη πιστοποιηθεί από τον κατασκευαστή του, έχει επιστραφεί στον McCartney, και σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πασίγνωστου μουσικού την Πέμπτη. Ο Πολ είναι απίστευτα ευγνώμων σε όλους όσους εμπλέκονται“.

Το μπάσο που ξεκίνησε τη μανία για τους Beatles, χάθηκε

Lost Bass Project
Το εν λόγω μπάσο των Beatles / The Lost Bass Project/Nick Wass The Lost Bass Project/Nick Wass via AP

Πρόκειται για την ευτυχισμένη κατάληξη ενός πολυετούς μυστηρίου που είχε απασχολήσει τους θαυμαστές των Beatles, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας άτυπων “ντετέκτιβ” που συγκέντρωσε τις ικανότητές της για να βοηθήσει στην εύρεσή του.

Η εν λόγω κιθάρα Höfner είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας των Beatles. Μπορεί να την ακούσει κανείς σε ηχογραφήσεις μεγάλων επιτυχιών όπως τα: “Love Me Do”, “She Loves You” και “Twist and Shout”. Αφού έγινε μπασίστας του συγκροτήματος, ο McCartney χρειαζόταν απεγνωσμένα ένα μπάσο και το βρήκε σε ένα μουσικό κατάστημα στο Αμβούργο της Γερμανίας, το 1961.

Πήρα την κιθάρα από το κατάστημα Steinway στο κέντρο της πόλης“, θυμάται σε συνέντευξή του στο Guitar Magazine το 1993. Κόστισε 30 λίρες – αρκετά φτηνό για να το αντέξει οικονομικά εκείνη την εποχή. “Και μόλις το αγόρασα, το ερωτεύτηκα“, είπε “Για ένα ελαφρύ, μικροσκοπικό μικρό μπάσο, έχει πολύ πλούσιο ήχο”.

Στην ηχογράφηση του “Let It Be”

Καθώς οι Fab Four μπλέχτηκαν σε έναν ανεμοστρόβιλο φήμης, ο κ. McCartney έπαιξε με το Höfner σε εκατοντάδες συναυλίες, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων συναυλιών στο Cavern Club στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, όπου οι Beatles γνώρισαν τον μελλοντικό τους μάνατζερ, Brian Epstein.

Με το ίδιο όργανο έπαιξε στις ηχογραφήσεις των δύο πρώτων άλμπουμ του συγκροτήματος. Μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του μπάσου ήταν στο Λονδίνο το 1969, και το βλέπουμε σε φωτογραφίες της μπάντας όταν ηχογραφούσε το άλμπουμ “Let It Be”. Κάποια στιγμή μετά από αυτό, το μπάσο εξαφανίστηκε.

Άτυποι “ντετέκτιβ” αναζητούσαν το μπάσο για χρόνια

Πώς μετά από μισό αιώνα επανεμφανίστηκε το “ιστορικό” όργανο και επέστρεψε στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ;

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «The Lost Bass Project» που ξεκίνησε το 2018 έγιναν προσπάθειες να συγκεντρωθούν πληροφορίες για το μπάσο. Τον Μάιο του 2023 δύο δημοσιογράφοι και ένας ειδικός στα μουσικά όργανα Höfner αναβίωσαν την έρευνα και απηύθυναν νέα έκκληση στο κοινό.

Ένας μηχανικός ήχου που είχε συνεργαστεί με τον κ. McCartney θυμόταν ότι το μπάσο είχε αφεθεί στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στην περιοχή Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου το 1972 και είχε κλαπεί.

Σύμφωνα με μια άλλη πληροφορία το μπάσο στη συνέχεια πουλήθηκε για λίγα χρήματα και για “λίγη δωρεάν μπίρα” στον Ronald Guest, ιδιοκτήτη μιας τοπικής παμπ.

Βρέθηκε στη σοφίτα

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η οικογένεια του ιδιοκτήτη, που ζούσε στην πόλη Hastings, στη νοτιοανατολική Αγγλία, επικοινώνησε με το στούντιο του κ. McCartney: Θα μπορούσε η κιθάρα στο πατάρι τους να είναι το χαμένο μπάσο που όλοι με μανία αναζητούν;

Και ενώ όλοι πίστευαν ότι το μπάσο θα έχει κάνει ένα λαμπερό ταξίδι κάπου μακριά σε κάποια ιδιωτική συλλογή, αυτό παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια μέσα σε μία θήκη σε κάποια σοφίτα. Το όργανο βρέθηκε άθικτο και οι ειδικοί πιστοποίησαν ότι είναι αυθεντικό.

Η υπόθεση θυμίζει την “εξαφάνιση” μιας ακουστικής κιθάρας Gibson που ανήκε στον Τζον Λένον και είχε χαθεί για δεκαετίες. Εμφανίστηκε και πωλήθηκε για 2,4 εκατομμύρια δολάρια σε ανώνυμο αγοραστή το 2015.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα