No Other Land: H καθυστερημένη “συγγνώμη” στον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη από την Ακαδημία Όσκαρ

Διαβάζεται σε 7'
No Other Land: H καθυστερημένη “συγγνώμη” στον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη από την Ακαδημία Όσκαρ
Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Hamdan Ballal κατά την απελευθέρωσή του από ισραηλινό αστυνομικό τμήμα (AP Photo/Leo Correa)

Η Ακαδημία των Όσκαρ, αν και άργησε, τελικά τάχθηκε στο πλευρό του Παλαιστίνιου σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ “No Other Land”, Hamdan Ballal, μετά τη βάρβαρη επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους.

Μετά από τις επικρίσεις που δέχτηκε από την ομάδα δημιουργών του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “No Other Land” για τη σιωπή της, μετά την επίθεση στον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη Hamdan Ballal, η Αμερικανική Ακαδημία των Όσκαρ, απολογήθηκε.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει και το BBC, η Ακαδημία απολογήθηκε για το γεγονός ότι “δεν αναγνώρισε άμεσα τον κύριο Ballal και την ταινία του” την Παρασκευή (28/3), μετά την επιστολή που απέστειλαν και υπέγραψαν από κοινού σχεδόν 700 μέλη της Ακαδημίας με δικαίωμα ψήφου, η οποία και καταδίκαζε την εκκωφαντική σιωπή του οργανισμού για την άγρια επίθεση και τον ξυλοδαρμό του Ballal την Δευτέρα (24/3) από ομάδα Ισραηλινών εποίκων στο χωριό Σουσίγια της Δυτικής Όχθης, στην περιοχή Μασάφερ Γιαττά, στους νότιους λόφους της Χεβρώνας.

Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν την επιστολή ήταν οι Μαρκ Ράφαλο, Χαβιέρ Μπαρδέμ, Όλιβια Κόλμαν, Χοακίν Φίνιξ, Έμμα Τόμπσον, Πενέλοπε Κρουζ και Ρίτσαρντ Γκιρ.

“Δεν τον στήριξαν γιατί είναι Παλαιστίνιος”

Την Τετάρτη, ο δημοσιογράφος και συν – δημιουργός της ταινίας, Γιουβάλ Αβραάμ, δήλωσε στο X (πρώην Twitter), ότι

“Δυστυχώς η Αμερικανική Ακαδημία, η οποία μας απένειμε το Όσκαρ πριν από τρεις εβδομάδες, αρνήθηκε να υποστηρίξει δημοσίως τον Χαμντάν Μπαλάλ ενώ ξυλοκοπείτο και βασανιζόταν από Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία εξέφρασε την υποστήριξή της, όπως και αμέτρητες άλλες ομάδες βραβείων και φεστιβάλ. Μερικά μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας—ιδίως από τον κλάδο των ντοκιμαντέρ—πίεσαν για μια δήλωση, αλλά τελικά αυτή απορρίφθηκε. Μας ειπώθηκε ότι, επειδή άλλοι Παλαιστίνιοι ξυλοκοπήθηκαν κατά την επίθεση των εποίκων, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί άσχετο με την ταινία, και έτσι δεν ένιωσαν την ανάγκη να απαντήσουν.

“Φαίνεται πως αυτό έδωσε στην Ακαδημία μια δικαιολογία για να παραμείνει σιωπηλή, όταν ένας δημιουργός που τίμησαν, ζώντας υπό ισραηλινή κατοχή, είχε την μεγαλύτερη ανάγκη από αυτούς”, πρόσθεσε ο κ. Αβραάμ.

Την εν λόγω άποψη συμμερίζεται και ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και συν-δημιουργός της ταινίας, Βασέλ Αντρά, ο οποίος αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση του Γιουβάλ Αβραάμ, σημείωσε:

“Αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τον Χαμντάν μόνο και μόνο επειδή είναι Παλαιστίνιος. Άλλο ένα σημάδι ότι η ζωή μας δεν έχει σημασία”.

AP Leo Correa

Στον απόηχο των παραπάνω αντιδράσεων πολλά μέλη της Ακαδημίας – ιδιαίτερα από τον κλάδο των ντοκιμαντέρ – πίεσαν για μια δήλωση, αλλά αυτή τελικά απορρίφθηκε.

Η συγγνώμη της Ακαδημίας

Από την πλευρά της, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, όπως είναι το επίσημο όνομα της Ακαδημίας που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ, αντέδρασε αρχικά στις δηλώσεις των δημιουργών την Τετάρτη, αλλά δεν αναφέρθηκε άμεσα στον Ballal άμεσα, προκαλώντας και την έντονη αντίδραση ηθοποιών, παραγωγών και δημιουργών ντοκιμαντέρ, οι οποίοι καταδίκασαν την εν λόγω κίνηση της Ακαδημίας με επιστολή τους.

«Είναι αδικαιολόγητο για έναν οργανισμό να αναγνωρίζει μια ταινία με βραβείο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και μετά να αποτυγχάνει να υπερασπιστεί τους δημιουργούς της μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα», ανέφερε η επιστολή, επισημαίνοντας παράλληλα πόσο δύσκολο είναι να κερδίσει κανείς Όσκαρ και τον “σφοδρό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει κάποιος για να αναγνωριστεί ως νικητής του πιο prestigious βραβείου στον κινηματογράφο παγκοσμίως”.

Ανέφερε ότι “η ταινία κέρδισε χωρίς τις συνήθεις ακριβές καμπάνιες που πληρώνουν οι περισσότερες ταινίες για να κερδίσουν ένα τέτοιο βραβείο. Η στοχοποίηση του Μπαλάλ δεν είναι μόνο επίθεση σε έναν δημιουργό – είναι επίθεση σε όλους εκείνους που τολμούν να καταγράψουν και να πουν τις ενοχλητικές αλήθειες, αναφερόταν η επιστολή.

Ο Μπάζελ Άντρα (αριστερά), η Ρέιτσελ Σορ, ο Χαμντάν Μπαλάλ και ο Γιουβάλ Αβραάμ, νικητές του βραβείου Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το "No Other Land", ποζάρουν στην αίθουσα Τύπου των Όσκαρ την Κυριακή, 2 Μαρτίου 2025, στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες.
Ο Μπάζελ Άντρα (αριστερά), η Ρέιτσελ Σορ, ο Χαμντάν Μπαλάλ και ο Γιουβάλ Αβραάμ, νικητές του βραβείου Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το "No Other Land", ποζάρουν στην αίθουσα Τύπου των Όσκαρ την Κυριακή, 2 Μαρτίου 2025, στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες. Jordan Strauss/Invision/AP

Mετά την παραπάνω επιστολή, η Ακαδημία επανήλθε με νέα ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (28/3), η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως,

«Αναγνωρίζουμε και ζητούμε συγγνώμη ειλικρινά στον κύριο Μπαλάλ και σε όλους τους καλλιτέχνες που ένιωσαν ότι δεν στηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η Ακαδημία καταδικάζει τη βία αυτού του είδους σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Απεχθανόμαστε την καταπίεση της ελευθερίας της έκφρασης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι αδικαιολόγητο για έναν οργανισμό να αναγνωρίζει μια ταινία με βραβείο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, και στη συνέχεια να αποτυγχάνει να υπερασπιστεί τους δημιουργούς της ταινίας μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα».

Η δήλωση καταδίκασε επίσης την «βίαιη επίθεση και την παράνομη κράτηση» του νικητή του Όσκαρ.

Τι συνέβη

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν στο χωριό Σούσια, στη νότια Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967, τη Δευτέρα (24/3). Σύμφωνα με μαρτυρίες αμερικανοεβραίων ακτιβιστών της οργάνωσης Center for Jewish Nonviolence, ομάδα περίπου 15 βαριά οπλισμένων εποίκων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισέβαλε στο χωριό και επιτέθηκε βίαια στους κατοίκους.

Ακτιβιστές που βρίσκονταν επιτόπου κατέγραψαν βίντεο, όπου φαίνεται πως οι έποικοι πετούσαν πέτρες, κατέστρεψαν δεξαμενές νερού και σκόρπισαν τον τρόμο, ενώ ακολούθησε και σφοδρή επίθεση στο αυτοκίνητο του Ballal, το οποίο λιθοβολήθηκε και υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή.

«Όλα τα παράθυρα και τα παρμπρίζ του αυτοκινήτου έσπασαν, τα λάστιχα σκίστηκαν. Ο Hamdan τραυματίστηκε σοβαρά από τους εποίκους, ενώ η οικογένειά του προσπάθησε να τον προστατεύσει», ανέφερε μάρτυρας.

Όμως, η φρίκη δεν σταμάτησε εκεί:

Μέσα σε λίγα λεπτά, ισραηλινοί στρατιώτες έφτασαν στο σημείο και όχι μόνο δεν σταμάτησαν την επίθεση, αλλά συνέλαβαν τον Ballal.

«Τον άφησαν να τον λιντσάρουν και μετά τον απήγαγαν»

Ακτιβιστές που ήταν μπροστά στην επίθεση δήλωσαν ότι οι στρατιώτες μπήκαν ακόμα και στο ασθενοφόρο και τον συνέλαβαν.

Το γεγονός αυτό διαψεύδεται από τον Ισραηλινό στρατό, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «σύλληψη τριών Παλαιστινίων υπόπτων και ενός Ισραηλινού πολίτη».

Συγκεκριμένα, σχετικά με το συμβάν ο Ισραηλινός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι συνέλαβε «παλαιστίνιους τρομοκράτες» που «πετούσαν πέτρες σε Ισραηλινούς πολίτες», προκαλώντας «σύγκρουση». Ωστόσο, τα βίντεο των ακτιβιστών αποκαλύπτουν μια διαφορετική αλήθεια: μια οργανωμένη επίθεση εποίκων με την πλήρη ανοχή του στρατού.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA έκανε λόγο για τέσσερις τραυματίες Παλαιστίνιους, μεταξύ αυτών και ο Ballal, μετά από τη δολοφονική επιδρομή των εποίκων στη Σούσια.

Το περιστατικό φώτισε τη κλιμακούμενη βία που διαπράττουν οι Ισραηλινοί έποικοι και στρατιώτες κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Οι Ισραηλινοί έποικοι και οι δυνάμεις του κράτους έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 870 Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένων 177 παιδιών, σε επιθέσεις στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του τελευταίου πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, καταγράφηκαν τουλάχιστον 1.860 περιστατικά βίας από εποίκους στη Δυτική Όχθη – κατά μέσο όρο τέσσερα την ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Το Ισραήλ έχει κατασκευάσει πάνω από 100 εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν περισσότεροι από 500.000 Ισραηλινοί έποικοι με ισραηλινή υπηκοότητα.

Αντίθετα, τα 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που κατοικούν στην περιοχή ζουν υπό μόνιμη στρατιωτική κατοχή, με την παλαιστινιακή Αρχή – υποστηριζόμενη από τη Δύση – να διαχειρίζεται μόνο τις αστικές περιοχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα